Jak robicie spaghetti bolognese?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Najszybciej i smacznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

pudliszki lub łowicz:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

Chodzi mi o takie z pomidorów bądz koncentratu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

Ją podmazam mięso drobiowe i cebulę ,bez tłuszczu. Dodaje oregano.i bazylei.wlewam wodę, koncentrat lub pomidory z puszki. Sól,pieprz i trochę cukru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

Witam.
Moja wersja może niewiele ma wspólnego z oryginałem,ale znika w mig.
Mielę pierś z kurczaka
,wrzucam na suchą patelnię,posypuje odrobiną soli,czosnkiem i oregano,przesmażam póki nie wyparuje płyn.Wtedy zalewam rozcieńczonym koncentratem i dodaję jeszcze trochę oregano i czosnku.
Gotuję tyle czasu ile gotuje się makaron.
Posypuję tartym serem-najczęściej najzwyklejszą Goudą.
U mnie bardzo "chodliwe"danie :) i do zrobienia w max. 0,5 godziny.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

rozcieńczonym czyli co z wodą?A nie smażycie na oleju i dlaczego nie wieprzowe mięso,przecież to bolognese?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

Z wodą oczywiście.A dlaczego drobiowe hmmm,bardziej dietetyczne;),nie,próbowałam takie i takie i drobiowe bardziej smakuje,przynajmniej u mnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

ja robię z pomidorów z puszki lub świeżych najpierw duszę pomidory przyprawiam ,podsmażone przyprawione mięso wieprz-woł wrzucam do sosu i gotowe ,czasami dodaje pieczarki też podduszone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

wiola a dodajesz wody,czy tylko na samych pomidorach robisz sos?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

zero wody
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

ja robię trochę bardziej po włosku ;) - znajomi mnie uczyłli (z Sycylii)

najpierw na tłuszczu (ja używam akurat rzepakowy tłoczony na zimno, ale oryginalnie jest oliwa) podsmażam czosnek przetarty praską, ale dosłownie 3 sekundy i trzeba mieszać, żeby się nie spalił. Potem drobno posiekana cebulka, jak się zrumieni, dodaję mielone wieprzowe mięso, oregano, sół, pieprz, bazylię, podlewam mlekiem i gotuję przez godzinę cąły czas podlewając mlekiem. Na koniec dodaję pomidory świeże pokrojone (latem) lub z puszki i jeszcze chwilę gotuję mieszając. Można dodac przecier, jak kto lubi. Jeszcze na koniec stARTY SER PROSTO do sosu i świeża bazylia i gotowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

moje nie jest orginalne

smaze cebule, grzyby, papryke, cukinie marchew a wlasciwie rozne kombinacje warzyw,zalezy co mam. do tego dodaje mieso mielone wieprzowe i jak sie podsmazy dodaje pomidory z puszki i rozne przyprawy. z regoly rozdzielam i do naszej porcji dodaje przyprawy a do dziecka porcje lekko miksuje albo kroje. obiad dla calej rodziny malej porcje mroze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

mammamia robię dzisiaj wg Twojego przepisu,bo narobiłyście mi smaka na spaghetti.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

moja wersja:
Mieso mielone z szynki lub karkowki podsmazam na malej ilosci oleju (patelnia Zepter), dodaje pokrojona w kostke cebule i dalej smaze. Do tego puszka pomidorow, przecisniete zabki czosnku, sol, pieprz, bazylia i oregano. W miseczce rozrabiam koncentrat pomidorowy z odrobina wrzatku i lyzeczka cukru. Wlewam do sosu i chwile razem dusze - kilka minut. U nas raczej je sie bez sera. a jak juz to ser na talerz.
mozna dodac kilka plasterkow wedzonego i podsmazonego boczku na zapach( pokrojonego w paski).

chetnie sprobuje ta wersje z mlekiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

mammamia to i ja jestem zaciekawiona tym smakiem i tez dzis zrobie to Twoje spaghetti :) a powiedz ile tego mleka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

Mamma mia! ;> Nie wiem ile mleka bo na oko leję, myślę że mnie więcej szklanka - tyle ile byś wlała wody np. do gulaszu. Chodzi o to by się to mięso w mleku dusiło. Po godzinie powinno go być tyle, co nic :>
Tylko trzeba mieszać co jakiś czas więc ogień (lub poziom nagrzania płyty) nie powinien być duży - taki średni.

Zamiast przecieru naszego dodaję albo Tomaterę bo jest bardziej płynna, albo taką gęstą pulpę z pomidorów (np.w butelkach- passata di pomodoro) - można ją samemu zrobić, ale mi się przeważnie nie chce. Lubię jak widać w tym pestki pomidorów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

wrocilam wlasnie z zakupow i zabieram sie do roboty :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

mammamia, twoj przepis jest boski! dodalam tylko od siebie swieza pietruszke i oliwki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

heh Martuchowata ja tez do tej "podstawy" dodaję co mi w duszy zagra i tez to najczęściej zielenina rodzima, różne przyprawy i inne dyrdymały - w wersji dla smakoszy polecam bolognese z cynamonem i mielonymi gożdzikami :>

Ja moim dzieciom też to danie dziś zrobiłam, bo mi ten wątek przypomniał a one je uwielbiają ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

czosnek wyjmujesz -tak zeby na patelni zostala taka czosnkowa oliwa? Czy zostawiasz?

Pytam, bo z reguly czosnek daje sie pod koniec ;) zeby nie zrobil sie gorzki ;) wyjatek jak zalezy nam na takim oleju/oliwie pachnacym czosnkiem - ale wtedy go trzeba wyjac :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

W kuchni śródziemnomorskiej czosnek podsmaża się na początku, dokładnie po to by zaromatyzować danie i nie wyjmuje się go bo to cenny składnik dania a nie tylko "aromatyzator" :>
Dlatego napisałam o tych 3 sekundach, zaraz szybko trzeba dodac resztę składników i ciagle mieszac. Po dodaniu płynu nie ma już ryzyka, że się nam coś przypali (chociaż dla chcącego nic trudnego;>).

A w ogóle to dania gdzie czosnek i suszone zioła smażymy kilka sekund same na początku w tłuszczu są o niebo mocniejsze w smaku i zapachu. W polskiej kuchni przyprawy często dodaje się na koniec a np. w indyjskiej jest to zarzewie dania no i jest różnica w gębie. No ale trzeba uważać bo takie podsmażone curry np. daje takiego mocnego kopa a już to dodane pod koniec gotowania się np. risotta o wiele słabiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak robicie spaghetti bolognese?

Gdy mięso jest podsmażone to zalewacie trochę wodą i pózniej pomidory i przecier czy bez wody zupełnie robicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

rodzice chrzestni-kiedy zapytać? (21 odpowiedzi)

Tak sobie myślę kiedy prosi się by dana osoba została rodzcem chrzestnym naszego Maluszka? Jak...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...