Jak się mieszka na Chełmie w okolicach ul. Grabowskiego?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Chodzi mi szczególnie o okolice ul. Grabowskiego. Wydaje się, że jest tam cicho, dużo zieleni i dobre połączenie z Gdańskiem ale jak wygląda tam codzienne życie? Czy to jest spokojna dzielnica? Jacy ludzie tam mieszkają? Czy jest dużo młodych ludzi czy raczej starsi? Gdzie w pobliżu jest biblioteka, jakieś kursy dla dzieci i młodzieży, siłownia, sklep papierniczy itp. Czy nie brakuje tam codziennych udogodnień? Jak czas spędzają dzieci i młodzież? Jak tam się w ogóle mieszka???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak się mieszka na Chełmie w okolicach ul. Grabowskiego?

Ania, podaj maila to ci napiszę :)

anakulaana@wp.pl

Kasia, czekam na maila :)
Może jeszcze ktoś mi opowie, co wie? Mam zamiar kupić tam mieszkanie.

Wysłałam:)

Mieszkam od ok. roku na Chełmie niedaleko ul. Grabowskiego. Ja jestem mega zadowolona. Moje mieszkanie akurat jest tak umiejscowione, że nie słyszę żadnych chałasów ulicznych, jedynie samolot jak przelatuje - ale da się znieść. Miejscówka ogóle super, bo masz blisko na starówkę i na obwodnicę. Dojazd autobusami i tramwajami, które bardzo często kursują. Sklep na każdym rogu. Mam sprawdzony sklep mięsny "pod filarami" i nie tylko ja, bo dużo ludzi tam chodzi. Piekarni też jest kilka, tesco całodobowe. Jedynie brakuje mi sklepu rybnego takiego z różnymi sałatkami rybnymi, ale w tesco mają świeże ryby i tam kupuje. Jest biedrona, kawał dalej jak się jedzie na ujeśisko jeest netto i lidl. Biblioteka jest na dragana, jest basen, są korty tenisowe, wiem, że są szkoły, żłobki i przedszkola, ale nie mam dzieci więc nie orientuję się dokładnie w tych sprawach. za każdym blokiem są place zabaw dla dzieci, Jest przychodnia i blisko szpital wojewódzki Jest to komunistyczne osiedle - budynki z lat 70 i 80- tych, więc jest sporo ludzi starszych, ale przybywa coraz więcej młodych. Bez wahania polecam okolice Grabowskiego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam sie z wypowiedzią powyżej, choć według mnie młodych ludzi z dziećmi jest sporo o przedszkole ciężko, szkoły są, zajęcia sportowe tez, boiska, place zabaw i jesli chodzi o sklepy to wszytko można dostać my szukamy większe mieszkanie to znaczy rozglądamy sie za 4 pokojowym i tez szukam w okolicy bo tak mi tu dobrze ze żal sie wyprowadzać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkanka ale przecież rybny jest w centrum koło czerwonego kościoła. I sałatki tez mają :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a obsluga w tym rybnym to taka że tylko za wzór obie panie postawić
miłe,uprzejme,zawsze w dobrym humorze
towar nie to co hipermarketach tylko naprawdę dobre wedzone i świeże rybki
sałatek nie jadłam ale tez sa
gorąco polecam
raz pojdziesz i będziesz tam wracac
nawet z innej lokalizacji

Rybny jest jeszcze na ryneczku ,ale ja tam wolę przejść (mieszkam na Chałubińskiego )się na pawilony bo ten rybny jakoś bardziej mi odpowiada .

mieszkanka, jeżeli szukasz mieszkania 4 pokojowego, to mogę Ci jedno polecić. Napisz anakulaana@wp.pl

to zajdę do tego rybnego. Nie okiełznałam jeszcze wszystkiego przez ten rok :)

nie jest tak zle,ja tu 3 rok mieszkam i juz mam swoje ścieżki spacerowe,ulubione sklepy,to chyba kwestia nastawienia
zawsze znajda sie minusy ale nie na tym trzeba sie skupiac
życze miłego mieszkania

Dzięki :) A gdzie wcześniej mieszkałeś zwierzak?

w miescie..hehe
na przymorzu
teraz to sie czuje jak na wsi...
ale cóz własne m...

czescz wszystkim ,mam podobna dileme - aktualnie mieszkam Przymorzu, i jestem bardzo zadowolona, jakoz jest blizko do plazi, skelpow i praci, no jestem otwarta i nowym dzielnicam przy kupie mieszkania. Takze prosze o wasze opinie, czy warto sie przeprowadzic przyklad na Chelm?
Dziekuje

Fakt faktem przymorze to to nie jest. Mieszkałam tam 22 lata od 4 miesięcy na Chełmie i to tym końcowym. Dalej do pracy fakt ale szkoła w centrum. I nie oszukujmy sie chodzi przedewszystkim o cenę mieszkań czy wynajmu chętnie bym została w okolicy ale cóż nie można mieć wszystkiego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie cena czyni cuda,a i z perspektywy czasu jak teraz jade na stare śmieci to tam jakos tak dziwnie,i chyba tylko dostepu do morza mi brakuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

niepolecam strasznie duzo bandziorow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no w miescie ...hehe na przymorzu

Mieszkam na Chełmie ponad 20 lat i jak dla mnie jest super ,moja mama mieszka na Żabiance ,ojciec na Przymorzu jakieś 10 lat wcześniej mieszkał w Brzeżnie , za nic w świecie nie chciałam tam mieszkać mimo że blisko do morza ,teraz tez nie mam daleko wsiadam w auto czy nawet tramwaj i jestem ,ja mieszkam na Chałubińskiego wszędzie mam blisko przychodnia ,sklepy poczta ,szkoła, przystanki wszystko w zasięgu ,chcemy zamienić mieszkanie i tylko w grę wchodzi Chełm uważamy że jest dosyć spokojna dzielnicą i blisko do centrum ja spacerkiem schodzę sobie do Gdańska załatwić sprawy i wracam .

Mój mąż mieszkał przez całe życie na starówce w samym sercu tętniącego latem i nie tylko życia ,mówi że nie chciał by już tam mieszkać że przyzwyczaił się do Chełmu . Tak że i ja nigdzie indziej bym nie chciała mieszkać ,polecam jak najbardziej ta dzielnicę .

a jak tam w okolicach ul.Dragana? - szkoly,sklepy,dojazd ? Tereny zielone, coz do spedzania wolnego czasu?

Dziekuje za opinie

Z Dragana też wszędzie blisko ,szkoła jest ,przystanki na około autobus ,tramwaj ,zielone trawki przed blokami ławeczki ,deptak ,kort tenisowy ogólnie ok .

mieszkam na łużyckiej od 1994 roku,jak pierwszy raz tu przyjechałem to pomyślałem co to za wieś???dodam,że dotąd mieszkałem na przymorzu(dzisiaj to fajna dzielnica) Tutaj naprawdę jest oki

Inne tematy z forum

Kurczak z rożna - gdzie w okolicach Ujeściska? (8 odpowiedzi)

Czy jest gdzieś w okolicach (tak do kilku km) ulicy Płockiej jakiś punkt gdzie można kupić...

Galeria Chełm (3 odpowiedzi)

Czy to potwierdzone że galeria Chełm działa tylko do 31.12?