Jak się rozliczyć??

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
JA w zeszłym roku do końca czerwca miałam panieńskie nazwisko i adres podlegający pod IIUS,a od lipca nazwisko męża i IUS i gdzie ja się mam biedna rozliczać w I czy III?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak się rozliczyć??

musisz wraz z pitem wyslac nip 3 aktualizacyjnie i rozliczasz sie w nowym urzedzie

a przy okazji moze macie jakies programy do rozliczenia pitów, bo ja ne umiem tego zrobic a nie chce znowu placic komus

http://www.money.pl/podatki/pit_2006/program/ tu masz program:)

dziękuję MAdziu,Nip 3 już wysłałam,rozliczam się z nowym nazwiskiem?

tak z nowym

Magdalena jak przyjade do Ciebei to moge Cię rozliczyć...

A jak to jest? Możemy się rozliczać wspólnie z mężem? Bo słyszałam różne opinie? I podobno zależy to od urzędu indywidualnie?

Jeżeli ślub brałaś w 2006 roku to nie mozecie się razem rozliczać ale jeśli w 2005 to możecie.

Nie, no właśnie w 2006 roku.
I byłam pewna, że nie można. Ale ostatnio słyszałam takie opinie że podobno mogłabym sie rozliczać z mężem, że zmieniły się tam jakieś regulacje prawne ad rozliczeń?
Kupiłam gazetę prawną z pitami, myślałam że tam coś wyczytam, ale nie jest to wyjaśnione.
Babeczki z płac u mnie w pracy mówią że podobno można.
Teraz już sama mam mętlik w głowie!

My możemy, ale tym razem mniejszy zwrot nam wychodzi, więc zostaje jak zawsze, osobno :)
Ale faktycznie - cały poprzedni rok musicie być małżeństwem. Wątpię, żeby to się zmieniło. Nic mi o tym nie wiadomo.

Warunki rozliczania się z małżonkiem

Aby rozliczyć się wspólnie z żoną lub mężem, należy spełnić następujące warunki:

podlegać nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu - oboje muszą mieszkać w Polsce przez co najmniej 183 dni w danym roku;
być we wspólności majątkowej - rozdzielność majątkowa (intercyza) wyklucza rozliczenia wspólne;
być w małżeństwie przez cały rok kalendarzowy - ślub musi być zawarty najpóźniej 1 stycznia;
złożyć stosowne oświadczenie o spełnieniu powyższych warunków - składa się je przez podpisy na formularzu PIT.

No to wszystko jasne. Dziękuję.
Rozliczamy się osobno!

Bierz pod uwagę zawsze to, gdzie byłaś ""zamieszkana" na koniec 2006 r. i to określi ci właściwość U.S. Nie zapomnij o NIP-3 (aktualizacja danych), którą należy zamieścić dodatkowo do deklaracji podatkowej, jeżeli zmieniła ci się właściwość U.S.

Inne tematy z forum

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (7 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

księgowa?? czy warto? (41 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...