Jak trafić na dobrego pośrednika lub biuro w Trójmieście?

Jesteśmy spoza Trójmiasta, dzięki kontaktowi ze SPPON, nasi znajomi wybrali pośrednika, który w sposób kompetentny i wiarygodny, przeprowadził w ich imieniu zakup nieruchomości komercyjnej. Wszystkie koszty operacyjne i prowizja została zachowana na poziomie minimalnym. Na liście jest wiele dobrych biur nieruchomości z Trójmiasta, które na pewno warto zweryfikować przed wyborem pośrednika czy biura. Przede wszystkim uczciwość i profesjonalizm, dzięki czemu mogli spokojnie spać. SPPON polecili przyjaciele i kontrahenci z Gdyni. Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie ze SPPON lub pośrednikami i biurami markowanymi tym znakiem? Jakie biuro nieruchomości, cieszy się największym powodzeniem i zaufaniem wśród Klientów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak trafić na dobrego pośrednika lub biuro w Trójmieście?

Czy ktoś z Państwa korzystał z biur nieruchomości zrzeszonych w Stowarzyszeniu Pomorskim Pośredników w Obrocie Nieruchomościami? Doświadczenia, opinie?

Re: Jak trafić na dobrego pośrednika lub biuro w Trójmieście?

N tym forum mało kto korzystał, ale każdy jest mistrzem w odradzaniu biura. :P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja korzystałam z biura z polecenia ale uważam , że jeśli nie znamy nikogo poleconego to rzeczywiście warto by było skorzystać z tego stowarzyszenia - w końcu po coś one są tak dla samego bycia się nie tworzą :) Byłam na stronie z ciekawości mają tam jakieś regulaminy, kodeksy , sądy - wygląda to rozsądnie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szczerze to chyba nie ma takiego biura które cieszy się największym zaufaniem wśród klientów, taki rynek pośredników nieruchomości. Jeśli miałbym kogoś polecić (z doświadczenia) to zależy czy się sprzedaje czy planuje zakup nieruchomości. Jeśli się sprzedaje: biuro Tyszkiewicz lub Andrzejczyk nieruchomości z Gdyni. Jeśli zleca się poszukiwanie nieruchomości pośrednikowi to polecam biuro Homefinder i biuro Mirana Plus Pani Swędrzyńskiej które są w SPPON.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 88

nie polecam firmy Andrzejczyk
popieram tę opinię 101 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram w 100%, omijać to biuro szerokim łukiem!!!!!!!
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam,
mialam do czynienia z roznymi posrednikami z tego wzgledu ze sprzedawalam swoje stare mieszanie i za jednym razem kupowalam nowe. Niestety czesc z posrednikow, z ktorymi sie kontaktowalam niespecjalnie zajmowali sie moimi sprawami, dlugo czekalam na oferty, a pomimo moich wymagan ktore zostaly posrednikom przedstawione, proponowali mi zupelnie inne oferty, ni mowiac juz o tym, ze nie szukali specjalnie kupcow na moje mieszkanie:) Wiem ze ciezko jest zgrac takie dwie transakcje, ale dzieki temu ze w koncu z polecenia otrzymalam kontakt do posrednika z MetroHouse, w ciagu 3 tyg ( mysle ze po moich doswiadczeniach byl to krotki okres na negocjacje, przedstawienie ofert nowego mieszkania i znalezienie kupca na moje mieszanie) doprowadzil On moje dwie transakcje do sukcesu:)
Mysle, ze posrednicy, jesli juz zajmuja sie nieruchomosciami, to powinni wykazywac sie wieksza starannoscia i solidnoscia i nie powinni marnowac czasu innych osob. Wiekszosci jest tak, że zalezy im na zdobywaniu ofert i wychodza z zalozenia co bedzie to bedzie...jak trafi sie klient to ok a jak nie to trudno, a sami niespecjalnie wykazuja chceci, zeby cos w tym zakresie robic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja odradzam biura sieciowe, im zależy tylko na zebraniu ofert, a później niech się dzieje co chce. Na razie korzystałam dwa razy z usług pośredników - raz z biura nieruchomości Gryf, raz z biura Olak i nie było jakiś większych problemów. Nie wiem czy te biura są związane ze SPPON.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli chodzi o biura od nieruchomości KOMERCYJNYCH to wyboru prawie nie ma.
2 małe w Gdyni specjalizujące się w magazynach i jedno duże Gdańsk/Gdynia mające wyspecjalizowany dział komercji.
W pozostałych przypadkach komercją zajmują się przypadkowe osoby.

A sieciówki to faktycznie fikcja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

najlepiej znaleźć biuro jednoosobowe - komuś takiemu zależy. najlepiej podpisać tez umowę na wyłączność, bo inaczej ogłoszenie "wisi" w internecie wśród miliona innych a wtedy to już samemu można się tym zająć, jeśli nadal aktualne - mogę polecić -nie jestem spokrewniona ani sama go nie prowadzę :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja kupowalam i sprzedawalam swoje mieszkanie za posrednictwem p. Odrzywolskiej.Z czystym sumieniem moge polecic.Maz sprzedawal dom u jej meza i tez byl zadowolony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja nie polecam umowy na wyłączność, bo ona ogranicza zazwyczaj obie strony. Znajdziesz sama kupca, a taka umowa w zależności od jej treści moze ci przynieść więcej problemów niż pożytku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Znajdziesz sama kupca trzeba będzie zapłacić- to szukaj sama kupca i nie zawracaj głowy pośrednikom.
Jak sama szukasz to pośrednik ci niepotrzebny.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

We've arrievd at the end of the line and I have what I need!

Moje doświadczenie jest takie że to jakiego wybieramy pośrednika zależeć powinno od tego czego od niego oczekujemy.
Pobyty.pl

najlepiej nie korzystać z usług pośredników
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Tak, najlepiej słuchać Nicol, która uważa się za wszystko wiedzącą, podczas gdy wielokrotnie na tym forum "udowodniła" że nie ma pojęcia o czym pisze. Ponadto wiele osób wprowadziła w błąd.

Chciałoby się napisać - nie korzystajmy z usług Nicol, jednak nie wiemy czym się zajmuje :).

Czyzby znudzona zyciem kura domowa ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przy zakupie mieszkania korzystałam z biura nieruchomości Łączkowska, które mieści się na ul. Zielonej na Obłużu(Gdynia). Świetny kontakt, przemiła i znająca się na rzeczy osoba. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Można nawet negocjować cenę usługi. Polecam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiem o czym pisze, bo sprzedawałam i kupowałam mieszkanie w Gdańsku. Wiem tez dokładnie co robia posrednicy i jak wyglada w rzeczywistości ich profesjonalizm. Gdybym sama nie interesowała sie tematem to dzieki radom posredników nie raz weszłabym na minę. Dla nich nigdy nie ma problemu i wszystko da sie zalatwić co nie zawsze okazuje sie tak proste jak mówią. Najbardziej pomocny okazał się notariusz i to on udzielił mi najbardziej fachowych i wyczerpujacych informacji. Nie jestem znudzona kura domowa a ciekawą życia młoda osobą, która wie dokladnie czego chce i dla której nie ma rzeczy niemozliwych. A jeśli chodzi nude to naprawde widać ,że nie masz co robić Karolinko skoro szukasz na wszystkich forach moich postów aby je komentować. Jesli zaś chodzi o wiedzę to nie wiem wszystkiego i nikt znas tak naprawde nie wie.Za to wiem gdzie szukać informacji i wiem że napewno nie na forum. Od tego są urzędy, notariusze, prawnicy, ksiegowi, fachowa literatura.Forum to raczej miejsce gdzie można poznac rózne opinie co może pomoc w podjeciu decyzji, ale tylko pomóc. Pozdrawiam i życzę miłego pisania:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie jestem znudzona kura domowa a ciekawą życia młoda osobą, która wie dokladnie czego chce i dla której nie ma rzeczy niemozliwych.

Z twojego postu bije skromność :).

A może trochę pokory ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

I wice wersa Karolinko :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam biuro MERIDANinVest z Gdańska- Wrzeszcz. Małe, rzetelne, starające się zaistnieć na rynku biuro. Kupiłam z nimi mieszkanie do remontu, znaleźli idealną nieruchomość, poprowadzili wszystkie formalności, aranżacje wnętrz i stały kontakt z ich architektem miałam w ramach współpracy. Co najlepsze mają ekipę remontowo- budowlaną, która przeprowadziła remont od A do Z. Z tego co się orientuję mają jeszcze kilka dodatkowych usług w pakiecie. Ich strona:
http://www.meridanivest.pl
Polecam;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ich strona:
http://www.meridaninvest.pl
Polecam;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

chyba natrzafiłas na firme Andrzejczyk :P
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

z fryzjera i dentysty też ;) ... Polaczek zrób to sam ;)

Ja i moja rodzina od lat korzystamy z jednego pośrednika.Zwracamy się tam z wieloma sprawami,np spadkowymi, dziedziczeniem,księgami wieczystymi,ostatnio wykupem garażu. Nie mam słów żeby się nachwalić. Pomaga, doradza życiowo.Zapina wszystko na ostatni guzik.Jest to pośrednictwo jednoosobowe, nie komercyjne. Wiem że ma on doskonałe kontakty z innymi pośrednikami.
Od samego poczatku tj. chyba ze 30 lat jest w tym samym miejscu.Jest to pomieszczenie wynajmowane w Sp.Mieszk. Przymorze na ul.Czarny Dwór. Mam tylko numer telefonu stacjonarny: 58 553 43 20
pan Jarosław Arcyman ; ale moje dzieci dzwonią do niego na numer komórkowy. Polecam.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

nie ma znaczenia czy biuro nieruchomości należy do SPPON, dobry pośrednik to osoba polecona przez znajomego, do którego mamy zaufanie, w każdym zawodzie są lepsi i gorsi,
z doświadczenia wiem, że fajnie jak w biurze mają kontakt z prawnikiem, który zna się na nieruchomościach, ksiągach wieczystych itd. (nie chodzi o adwokata i prowadzenie spraw w sądzie oczywiscie), często w biurach pracują fajni agenci, marketingowcy, ale jeżeli chodzi o znajomość prawa - to kicha, pozdrawiam

SPPON to Stowarzyszenie Pośredników, którzy są „pod pewną kontrolą” przez co współpraca z nimi jest bezpieczniejsza. Gdyby Pośrednik SPPON zachował się nieetycznie lub nieuczciwie to zawsze jest szansa dochodzenia swoich roszczeń, działają tam organy, które kontrolują i osądzają pracę pośredników. Wiem co mówię, bo swego czasu sama szukałam sprawdzonego pośrednika i trochę się dowiadywałam o ich pracy, itp. Kilka razy korzystałam z usług agencji nieruchomości, znam kilka rzetelnych, na których zawsze mogę polegać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciężko znaleźć dobre i zaufane biuro nieruchomości.
Na rynku jest jeszcze wiele niedoświadczonych pośredników.
Natomiast uważam, że powinno się zasięgać porad przy zakupie nieruchomości czy sprzedaży. Pośrednik załatwi za nas prawie wszystkie formalności. Staje się dla sprzedających czy kupujących pomocną dłonią.

W Ameryce 99% ludzi zgłasza swoje nieruchomości do Agencji. W Polsce nie osiągnęliśmy jeszcze nawet 50% ( sporo nam jeszcze brakuje).
Jednakże życzę Wam na cierpliwości i wiarę w znalezienie zaufanego pośrednika bo przecież to Wasze pieniądze

Znam jednego, z usług którego korzysta moja rodzina oraz moi znajomi. Jarosław Arcyman, Gdańsk Przymorze; tel. 58 553 45 20;
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Osobiście polecam biuro we Wrzeszczu - Dariusz Rękawek. Poprowadzili moje dwie transakcje wzorcowo. Zajęli się promocją, prezentacją i wszelkimi formalnościami.

Nie polecam emerson. Brak profesjonalizmu az bije po oczach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam biuro Andrzejczyk, mają oddziały w Redzie i w Gdyni. Ja korzystałam usług biura w Redzie. Pracują tam miłe i kompetentne osoby. Aż miło wejść do nich do biura, zawsze chętnie doradzą. Jak jeszcze będę coś sprzedawać to na pewno do nich wrócę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 85

Inne tematy z forum

Kredyty na mieszkanie (43 odpowiedzi)

Hey powidzcie mi czy korzystaliście z usług pośredników kredytowych jeżeli tak to jakich...

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

Zarządca nieruchomości Prestiż - prośba o opinie (23 odpowiedzi)

Szukamy administratora dla nasze Wspólnoty Mieszkaniowej w jednym z kandydatów jest Prestiż. Czy...