Jak wam postkomunistyczna szkoła dzieci tresuje czyli...

... ile jest peerelu w postpeerelu.
Czy wiedzą Państwo jak tresują w szkole wasze dzieci, na przykład ucząc je właściwego stosunku do patriotyzmu ?
Oto czego się dowiedziałem od znajomego uczestnika patriotycznych manifestacji w czasie wczorajszej wyprawy do Warszawy. Jest taka szkoła w okolicy trójmiejskiej, w której pewna uczennica, która wraz z rodzicem uczestniczyła w manifestacjach patriotycznych i chwaliła się tym w klasie, zetknęła się z takim oto praktycznym stosunkiem do
patriotyzmu. Któregoś dnia woźna przekazała jej wiadomość, że pani dyrektor chce się z nią widzieć. Po przybyciu do gabinetu pani dyrektor, w którym była obecna także pani pedagog, pani dyrektor dała jej wyraźnie do zrozumienia, że taka dobra uczennica, jeżeli zależy jej na nauce i dostaniu do szkoły wyższego stopnia i dalej, powinna bardziej dbać o wykazywanie właściwej postawy.

Właściwego rozumienia patriotyzmu, zdaniem pani dyrektor, miał dzieci uczyć zaproszony do szkoły, zgadnijcie Państwo, kto. Jarosław Wałęsa.

A mnie to specjalnie nie dziwi, poneważ, z własnego doświadczenia wiem, ile jest peerelu w postpeerelu. A jeśli ktoś nie wie to właśnie chciałbym mu uświadomić. Gdy w ogólniaku, w czasach Gomułki, nieco podrasowałem szkolną gazetkę ku czci wodzów rewolucji i jeden z kolegów mnie zakapował, zawieszono mnie na parę tygodni i ciągano tu i tam na przesłuchania. A więc nic nowego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Jak wam postkomunistyczna szkoła dzieci tresuje czyli...

"zawieszać" w polskiej szkole?.. Nie wiedziałem, że takie rzeczy się u nas działy..
Zresztą szkoka ma uczyć a nie nawracać, co mamy teraz przez lekcje religii będące ważniejsze niż lekcje wf.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ fk

Wielu jeszcze rzeczy człowieku nie wiesz. O człowieku decyduje duch, nie ciało. Ciało jest jedynie nośnikiem, dla ducha i dla dla informacji przychodzących z zewnątrz. Więc religia to nie dodatek lecz sedno. Religia jest jednym z narzędzi kształtowania ducha, bo bez ducha to jesteś trzecim gatunkiem szympansa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

No popatrz..
A ja zawsze (błędnie, jak widać) sądziłem, że duch to kwestia wiary a nie religii ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Duch, niezależnie zresztą jak ten czynnik określisz, nie jest kwestią ani wiary, ani religii. Jest to czynnik istniejący obiektywnie, niezależnie od tego jakie jest jego pochodzenie. Bo przecież każde dziecko wie,że myśli nie mają kształtu materialnego, choć pojawiają się na nośniku jak najbardziej materialnym czyli mózgu. To jest XXI wiek i już na ten temat sporo wiadomo, więc radziłbym unikać badziewnych stereotypów komunistycznych.

A poza tym, to dyskusja nie na temat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

na marginesie "dyskusji"
nie wyobrażam sobie, żeby Moje Dzieci były "ciągane" na dywanik przez dyrektorów i "ciała pedagogiczne" bez Mojej obecności... Duchem i Ciałem!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdaje się, że rodzice niewiele wiedzą bądź nie do końca, co się dzieje w szkole, bo albo nie chcą wiedzieć, albo też dzieci nie chcą, by rodzice wiedzieli. To tak średnio, statystycznie, bo nie wątpię,że zdarzają się i dobrzy rodzice i wspaniałe dzieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo dobrze zetjot
"zdaje się" należy do tego samego zbioru co statystyka i sama matematyka

"Wielu jeszcze rzeczy człowieku nie wiesz."

No właśnie. A zetjot jest jak Chuck Norris. Wie wszystko. ;)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Cross

Słyszał pan kiedyś: "Wiem, że nic nie wiem." ? Warto sobie przypomnieć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Wiem, jak dużo trzeba wiedzieć, żeby wiedzieć, jak mało się wie".

@ randall
"Zdaje się", bo zdaję się na opinię niewielu osób w kontaktach osobistych i opinia z tak wąskiego grona musi być poprzedzona wyrażeniem "zdaje się". Natomiast informacje dochodzące z mediów, instytucji i organizacji są już dla szkolnictwa miażdżące.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok