Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to akurat nie wynika z tradycji katolickiej, tak jak choinka mikołaj prezenty. Wy macie biskupa od prezentów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

lubisz prostackie uproszczenia...

spotkałem b. inteligentnych ateistów, więc wiem że ateista nigdy nie rozpocznie dyskusji od liczby bogów - a od idei Boga o której raczej nie masz pojęcia jak widać z uproszczeń w dalszej części Twojego wywodu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No akurat jak znasz dobrze historię Koscioła to wiesz że jego "ważnosć" objawiała się szeroko :) przez wsparcie hitleryzmu az po prowadzenie domów publicznych w Starożytnym Rzymie :) O niezliczonych pogromach incjonowanych przez chrzescijan nawet chyba dziecko w przedszkolu słyszało. Wystarczy wpisać w Google -> Historia Koscioła Katolickiego. Polecam Mgr Religioznawstwa UJ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Można ale po co?

Rozumiem sytuację gdy ktoś np zmienia wyznanie i wówczas chce odejść z kościoła rzymskiego. Jednak dla mnie, osoby niewierzącej jest idealnie obojętnym fakt nalezenia lub nie do jakiegokolwiek kościoła, nie wierzę i już. A robienie z tego problemu przez wojujacych ateistów, świadczyć może o tym, że jednak trochę wierzą w czary odprawiane przez księży. Mi wystarczy że się zdeklarowalem przy okazji jakiejś obecności w biurze parafialnym jako ateista i wsio. Ani ja im ani oni mi w drogę nie wchodzimy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

utrzymanie palacow kosztuje niemale pieniadze
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak kler traktuje parafian

Jak swoich poddanych którzy muszą płacić daninę z każdego powodu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Psy Pana?

Jak widać, w Kościele jest rozłam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

mozna zaproponowac proboszczowi nawrocenie sie na normalnosc
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 11

To jest pomyłka

Ludzie myślą o eutanazji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Odnośnie tego fragmentu o wyprowadzaniu i dawaniu w ryj - gó wno byś zrobił :).
I jeszcze zarzucę mały konflikt poznawczy - "lewak" też może być katolikiem i osobą wierzącą.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Która?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zaczyna się zdania od JA,

tak mawiała pani profesor od polskiego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oszolomie

Wspierasz najbardziej lukratywny biznes na ziemi. I nie mam tu na myśli wiary w Boga, to dwie różne rzeczy!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To w czym problem dokonujesz apostazji i nie jesteś członkiem wspólnoty wyznaniowej , chrześcijaństwo to religia, a KK to obrządek podobnie jak inne obrządki np anglikanie ale to też chrześcijanie jak można być tak słaby z religiologi bo religioznawstwo to już inna historia posiadać wiedzę a potem sie wypowiadać to aż takie trudne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

trojmiasto.pl:
> dużo osób
> 100 zapytań w google
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

co za narcyzm!

"całkowite porzucenie wiary chrześcijańskiej"

ja nie chcę porzucić wiary, chcę porzucić ten do cna zepsuty kościół. A chrześcijaństwo na katolicyźmie sie nie kończy
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nigdy...

Nigdy się nie wypiszę z kościoła....bo musiał bym się najpierw do niego zapisać
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Panteizm to nie wiara a system filozoficzny douczyć się
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1