Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie muszę

Moi rodzice byli na tyle rozsądni, że dali mi szansę wyboru i nie ochrzcili jako dziecko a ja jako pełnoletnia osoba nie zdecydowałem się aby taki krok wykonać.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 4

Próbuję już kolejny raz

Mam wszystkie dokumenty gotowe proboszcz w Sopocie zamyka biuro parafialne w godzinach urzędowania, ( biuro jest czynny bodajże w poniedziałek między 15 a 17) 2 razy już brałem urlop i dwa razy biuro zamknięte na głucho. Odpuściłem, ale teraz będę próbować do skutku.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokształć się w historii kraju w którym żyjesz.Przekonasz się ku swemu bolesnymi zdziwieniu ile razy kler dla własnych,partykularnych interesów zdradzał swoją ojczyznę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

fundament ludzkosci
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

szkoda ze prezydentem mozna byc tylko dwie kadencje, gdyby nie to kwasniewski rzadzilby do dzis
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zostaje ETYKA jako nauka z dziedziny filozofii.
Nie trzeba żadnej mitologii, żeby po prostu żyć po ludzku. Stare przysłowie: "Nie czyń drugiemu, co Tobie nie miłe" powinno wystarczyć, ale ludzie są ludźmi i dlatego są kodeksy prawa. Trzeba przestrzegać prawa i będzie OK. I określać wszystko w kategoriach wykroczenie czy przestępstwo - a nie grzech.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ekowioska chrześcijańska

Jakośc tak dziwnie się zrobiło, że większość producentów eko jedzonka/kosmetyków sympatyzuje z halołinem, czarnymi marszami, czerwonymi błyskawicami i co robią katolicy? szukają chrześcijańskich producentów i ich promują....... Grzybów - małżeństwo ekumeniczne, gdzie powstała w PL pierwsza ekowioska...... jako katolicy z premedytacją nie kupujemy od nieszanujących nas osób.........
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem.

No i patrzcie, no i rzucili - ponad tysiąc niewiniątek na tym portalu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem ochrzczony, miałem pierwszą komunię, bierzmowanie...

Ale ślubu niet... żona bez bierzmowania, więc tylko cywilny mamy.
Do kościoła nie chodzę, chyba że okazjonalnie - wesela i pogrzeby.
W ogóle o sprawach wiary nie myślę, ta sfera życia z biegiem czasu stała się dla mnie zupełnie martwa.
Co roku kolęda i trzeba dyskutować czemu tylko cywilny. Choć w tym roku chyba się obędzie przez pandemię... I będę kultywować raczej nową tradycję.
Presja rodziny by chrzcić dzieci wręcz chora, a proboszcz problemy robi i znowu dyskusja.
Absolutnie nie widzę nic pozytywnego co by mi dawało uczestnictwo w kościele.
Jak mam być dobry to będę, nikt poza moim sumieniem nie będzie o tym decydował.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

pisy zawsze na kolanach przed niemcami
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

skoro całkiem poważnie płacimy

za szerzenie tych zabobonów w szkołach, to poważnie traktujemy jak opuścić tę organizację
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież te osoby i tak nie chodziły d kościoła i tak w Boga nie wierzyły. Dla Kościoła żadna strata, dla mnie też. Strata tylko dla apostatów. Pan Bóg weźmie to pod uwagę na Sądzie Ostatecznym
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 15

KK w PL przed pandemią

Południe kraju, wychodzi piękna i młoda kobieta, wysportowana, w sukience i mówi, że jest dziewicą konsekrowaną dla której zbawienie No1 a karą byłby czyściec, jako była sportowczyni zahartowana i wiecie co robi przyciąga tysiące młodych do KK;
Młodzi małżonkowie czy to państwo Gomułkowie (Początek Wieczności), Grzybowscy z chorymi dziećmi na SMA, czy z Początku Świętości udzielają się w social media........ tysiące młodych idzie za nimi
na katolickie bezalkoholowe Sylwestry zapisy trwają góra 2 tyg, na 200-400 osób, na słynne Jędrzejki na 1000 osób w świeckiej i laickiej Wawie to samo, w Poznaniu na św Marcina 600młodych osób bez alk tańczy poloneza i walca, to przykłady
wapm, wpp tysiące licealistów i studentów a w szarej grupie jezuicko-harcerskiej młodzi, odpowiedzialni, idealni kandydaci na przyszłych mężów, podziw płci pięknej od 9 lat do 60; ale aby tak ufromować młodych mężczyzn to trzeba mieć przykład od ojca, dziadka, instruktora, kapelana
młodzi katolicy rozkwitają, mają poczucie wartości, więc pitu pitu niektórych z tej strony, że odejdą całe klasy z religii bzdura, ci młodzi są tak wychowani, że nie załamują się że zostaną sami na religii bo wiedzą, że ich wartość nie zalezy od drugiego człowieka.....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jeśli ktoś nie wierzy...

... to nie powinien być w Kościele, ale dla wierzących każde odejście z Kościoła to dramat, ponieważ Pan Jezus umarł za wszystkich.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Możesz sobie wybrać inny kościół chrześcijański, który Ci bardziej pasuje. Wtedy nie porzucasz religii też formalnie.

Protestanci są fajni i światli. No i skromni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Naród

bez wiary i swojej tradycji wymiera tak jak wymiera wielka Francja. Nie Chcieli mieć Boga to niedługo będą mieli Allaha jako jedynego prawdziwego Boga. I niech spróbują zakwestionować to codziennie będą mieli odcinane głowy
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

dlaczego 1%?

to chyba sprawa pomiedzy KK a wiernymi na jaki % sie umowia. albo 1 albo 10, albo 0, albo dobrowolna oplata wnoszona co tydzien. pilnuj swojego portfela.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

tzn brali sobie 13-latki za zony?

musialo ci sie pomylic, polanski nie jest katolikiem :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2