Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo dziecko trzeba uczyć prawdy.

Moje jest ochrzczone, ale chowane na lewaka. Wie wszystko o kościele. Do bierzmowania nie pójdzie, bo szkoda czasu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Komuna parafian miała gdzieś.

Ale funkcjonariusze KK w Polsce mieli jak pączki w maśle.Nigdy nie powstało w Polsce tylu kościołów jak za Komuny,klechy jeździli super jak na owe czasy furami,nie mówili o tym w TVPiS?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko trzeba tłumaczyć

Jeżeli mają problem z jakąkolwiek religią to NIE jest to świeckie Państwo. Świeckie Państwo nie oznacza braku wpływu religii chrześcijańskiej na życie publiczne tylko brak wpływu jakiejkolwiek relgii.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

jaki dramat?

na ich miejsce przychodzą następni....... ludzie się nawracają..... niektórzy tv, insta i inne informują inni robią to w zaciszu serca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze ty pojedziesz do mekki glosic wyzszosc swojej religii
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nereszcie.

Kościół bez was będzie bardziej czysty i wartosciowy duchowo.
Nie potrzeba nam Judaszy i katolików od Świat do Świat.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Z fizycznego punktu widzenia woda wcale nie jest zawsze mokra

a z matematycznego 2+2=4 tylko w systemie dziesiątkowym. Masz jeszcze jakieś katolickie argumenty?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

i to jest właśnie religia, zarządzanie ludem przez groźbę

jak czegoś tam nie zrobisz to czeka cię sąd ostateczny, jak będziesz grzeszył to pójdziesz do piekla. Nic innego jak szantaż emocjonalny i groźba, otwórz oczy jeśli dasz radę
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja księdza do domu nie wpuszczam

wiem, że dzwoni, nie otwieram
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie nie wiesz,że Jezus jest wszędzie i nie trzeba nigdzie chodzić by Go spotkać.Bo skąd masz to wiedzieć?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

tez tak mowilam jak ty. Dopoki po 30tce nie uswiadomilam sobie, że jednak czegoś brakuje. Droga do nawrócenia trwala ponad 10 lat. Nie ma co robić czegoś wbrew sobie, ale może ulegasz presji środowiska w inny sposob niż samodzielnie to oceniasz. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zabawne, bo historycznie to przecież kościół od wieków zajmuje się tylko gromadzeniem dóbr i polityką. Nawet "kościelne" przyklady takie jak Marcin Luter, czy nawet Franciszek z Asyżu pokazują, że od wieków się nic nie zmienilo. Myslę, że z nauką Chrystusa nie ma to nic wspólnego, a tu także nasuwa się pytanie czy ideologia chrześcijańska jest ideologią wartościową, bo śmiem wątpić w "dobro" Waszego boga
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Upokarzające??? skomplikowane??? - chyba nie rozumiesz znaczenia słów, których używasz. A jak nazwiesz to, że w naszym pięknym mieście musisz płacić, żeby zaparkować przed domem?? Do tego trzeba wypełnić jakieś tam formularze. Z odpowiednią instytucją kontaktu nie ma - telefonów nie odbierają, a mail wysłany w lipcu do tej pory bez odpowiedzi.
Zeby nie śmieszniej w formularz należy wpisać informacje doskonale znane UM - mieszkam w nieruchomości, której jestem właścicielem, a kilka miesięcy wcześniej odbyłem dwie osobiste wizyty w celu zarejestrownia samochodu. I wniosłem odpowiednią opłatę.
Procedura apostazji w porównaniu z tym, to zabawa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

z punktu widzenia duchowego klops,,,,,,, chrzest bez sensu bez wiary....... bo niby kto ma za dziecko ręczyć wiarą? rodzice niewierzący? no może chrzestni........... dziecko samo się ochrzci jak będzie starsze....... czy będzie miało pretensje do Was rodziców i żal........ różnie to bywa; często młodzi jak się nawracają to dosłownie nienawidzą swoich laickich starych..... ciężko im wytłumaczyć, że i takich rodziców trzeba szanować i ich decyzje....... mają zal, że koleżanki mają wierzące matki, co im błogosławią a ich Bóg pokarał ateistami.... na dwoje babka wróżyła....... a założyć że dziecko całe życie laickie będzie nie możesz, w okresie buntu może być ostro......
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

To widzę że wyparleś się Jezusa i nie chcesz się z nim spotykać

Obudź się do puki nie będzie za późno. Ja chodzę do kościoła na spotkanie z Jezusem a nie z księdzem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chodź sobie gdzie chcesz.Ktoś ci broni?Ale jako prawdziwy katolik powinienneś raczej nadstawiać,jak piszesz,ryja niż komuś w niego dawać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2