Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Katolicy...

Wszyscy wiemy jak wygląda obecnie Kościół w Polsce:
- wzbódza emocje
- krzywdzi dzieci,mówimy o ministrantach i nie tylko,ale to jest tak odrażające że brak słów
- księża mają kochanki, choć nie mogą ich mieć,
- zamiast za obrzęd "co łaska" to cennik usług jest określony, i to nie mały,
- nawoływanie na mszach za głosowaniem na wybraną partię , wiadomo jaką
- hasła " za życiem "
- posłuszeństwo żony wobec męża, dzieci ile łaska, no panowie a kto by tak nie chciał? Żona zawsze gotowa na zaspokajanie potrzeb, odrażające

Można by tak wymieniać i wymieniać.
To może ja zapytam tych wszystkich katolików, którzy tutaj tak ostro bronią kościoła:
Kto daje Wam prawo traktować innych ludzi jak śmieci? Bóg- nie sądzę
Dlaczego uważacie,że tylko Wy macie rację?
Ja też wieżę ale w Boga, który jest dla wszystkich ludzi, dobry i sprawiedliwy Ale nie będę chodzić do zakłamanego kościoła.A Wy katolicy w co wierzycie? Bóg nie daje Wam prawa krzywdzic innych, odbierać im ich prawa, i dyskryminowac. Polecam posłuchać.Żeby mieć mądrość trzeba wiele przeżyć w życiu i doświadczyć złego i dobrego.Ludzie którzy ślepo wieża w to co mówi im Kościół nie mają pojęcia o świecie i nie znają życia.To my sami kierujemy swoim losem, to od nas zależy wszystko, od naszej wytrwałości i zaangażowania.Nie ma czegoś takiego:"że taka jest wola Boża " i " Bóg tak chcial".
Im szybciej to pojmiecie tym lepiej dla Was i Waszych dzieci.To od Was samych wszystko zależy.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Wy tak strasznie wierzycie w to, że to Was Pan Bóg bardziej kocha.Tak kocha ale tylko dobrych ludzi a to, że Ty chodzisz do kościoła to nie znaczy, że jesteś DOBRY.
Was to trzeba edukować, tylko kto by miał cierpliwość ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jo,już Gomułka w zeszłym wieku mówił: ,,to woda na młyn określonych środowisk antysocjalistycznych,,...Nie wiesz kto to był Gomułka?W gotowcu przysłanym z piscentrali w celu wklejenia na forum nie było informacji kto to był Gomułka?To poczytaj se w sieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To sobie pasibrzuchy wymyślili....

To tak jakbym musiał składać osobiśćie podanie w restauracji z prośbą czy mogę już u nich nie zamawiać jedzenia... Oczywiśćie podając merytoryczny powód i łaskawie czekac na odpowiedz
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

jeśli szuka się na siłę tylko to co złe to z pewnością znajdzie się jakiś haczyk. Czy Matka Teresa z Kalkuty albo ksiądz Jan Kaczkowski są wzorami do naśladowania?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jak sie wypisać z Trojmiasto.pl?

'A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści'
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Media są oszczędne w krytyce czarnych a i tak o dwóch

wygrażających bronią musiały napisać.
Na dodatek przynajmniej w jednym przypadku chodziło o sadystę na co dzień, czyli mordującego zwierzęta, naszych "braci mniejszych", który miał chęć tym razem postrzelać do ludzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma zastosowania w KK, obowiązują ich przepisy niestety
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

poczytaj sobie o zbrodniach w Piaśnicy albo o krwawej jesieni pelplińskiej. Zdziwisz się ilu księży zginęło w czasie wojny - gdzie tutaj więc jakaś współpraca?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

sa dwie strony medalu

1. rodzice/dziadkowie płaczą, że ich dzieci odchodzą z KK i wg mnie nie powinni naciskac
2. dzieci z rodzin ateistów/niepraktykujących mają ogromne pretensje do Boga, że ukarał ich tak beznadziejnymi rodzicami, okultystami, lewakami itd.. tak tak tak jesteście nazywani przez nawrócone dzieci........ dzieci takich rodziców cierpią po nawróceniu....... chcą przestrzegać 4 przykazanie ale szczerze nienawidzą lewackich starych............. mają ogromny opór by takich niewierzących starych odwiedzać, pomagać im............. to są dramaty..... często wysyłają do domów starców by nie słuchać plugastw na Boga i KK............. nikt Wam rodzicom niewierzącym o tym nie powiedział jeszcze? szkoda.......... ale o tym się nie mówi, przecież katolik powinien rodziców szanować..........
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

Polecamy portal p.Tadzia z Torunia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Biała suknia jest symbolem dziewictwa, więc tego wy wszystkie świętobliwe hipokrytki
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zamiast płacić za dostęp do neta zanieś kaskę plebanowi w zębach.Proste.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

z kazirodztwa

Ej

Ja jestem ateistka ale uwielbiam kompot z szuszu :D (whiskey też )
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wypad na podlasie.