Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Apostazja

Trzeba wysłać na adres parafii chrztu listem poleconym oświadczenie woli o wystąpieniu z kścioła i podpisać. Ksiądz pokwituje na zwrotce i tyle.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

i bardzo dobrze niech ta protestująca dzicz wypisuje się z kościoła bo to ludzie szatana nie Boga
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nie żadna wyrocznia tylko człowiek z zasadami.

Skoro mówię że jestem chrześcijaninem to staram się przestrzegać zasad o których mówi Chrystus i biblia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

a ja znam ateistów, którzy z nami katolikami jeżdża na wczasy

nie uczestniczą tylko w liturgii - mszy i modlitwach a tak, uwielbiają nas, bo mamy wartości jacy sami wyznają i źle wyrażają się o 'świeckich' imprezach........... kwestia wychowania, dojrzałości emocjonalnej.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bóg, a Kościół to dwie zupełnie inne sprawy

Ale ludzie prości nie widzą różnicy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko ja nie trybię już Jezuza, Boga, kościoła

Zwyczajnie, najzwyczajniej nie myślę o wierze w cokolwiek.
Człowiek rano wstaje, szybko się zbiera do pracy.
Po pracy zakupy, obiad, lekcje z dziećmi, czasem film, trochę przed kompem i lulu. I tak w koło macieju.
Sama instytucja kościoła też bardzo mnie zawiodła. Miałem kumpla, pomagał za dzieciaka bardzo mocno proboszczowi. Ministrant na zawołanie. I co?... Zdeprawował się, jakieś narkotyki... Finalnie to ten koleś co podpalił kilkanaście aut na Suchanianie i Siedlcach kilka lat temu. Myślicie że jakaś pomoc była od proboszcza jak coś zaczęło być z nim nie tak? Absolutnie. Jak był potrzebny to kochany Marcinek, a jak coś zaczęło być z nim nie tak to się proboszcz plecami odwrócił jak prosiłem o pomoc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masakra, świat mi się zawali jeśli nie będę mógł być chrzestnym, albo świadkiem na ślubie o_O

Chciałbym mieć tylko takie problemy w życiu.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sądząc po "wole siedzieć na smartfonie zamiast na religii" to raczej ktoś dość młody w wieku szkolnym, a w tym wieku człowiek myśli, że jest tytanem intelektu i zjadł wszystkie rozumy. Czasem jak sobie przypomnę jaki człowiek był wtedy w sobie zadufany, to aż mi głupio :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cyk,honorarium za wpis wpadło.Pozdro na Podlasie:))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystkie trzy o wspólnym rodowodzie. To pewne. I tłuką się między sobą od stuleci.

Nie nazwę ich, by kogos nie urazić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie. zapiszę się jeszcze do ONRu armii Ch.K.P. albo do wojowników Maryi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro można wziąć rozwód, jak Kurski, i drugi ślub kościelny, jak Kurski

to można dokonać apostazji. W oczach Boga to obojętne przecież (jak Kurski).
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Porównanie katola do psa to deprecjonowanie tego ostatniego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja chodzę do kościoła bo jestem chrześcijaninem i wierzę w Jezusa Chrystusa

Jak nie chodzisz do kościoła a uważasz że jesteś wierzący to popełniasz ciężki grzech i jesteś na prostej drodze do zatracenia.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 19