Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby to zrobił, większość by uciekła. Polska traktuje katolicyzm i chrześcijaństwo zbyt poważnie, by od tak sobie coś takiego nałożyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiesz jaka jest różnica między mną a katolikiem? Taka, że ja nie przestrzegam pierwszych trzech przykazań a katolik tylko pierwsze trzy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak trwoga to do Boga

Żyjemy jak w jakimś serialu. Mieszamy religie z polityka. A tak niedawno słuchaliśmy św. JPII.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale kto ma zabronić i jak?

Tak realnie, bez frazesów, co byś chciał zapisać w prawie ?

Panie parlamencie.

Moi drodzy.
Zakładając powstanie świata wg kościoła: pierwszymi ludźmi byli Adam i Ewa - pytanie skąd (z kogo) wzięli się inni ludzie? Wystarczy mi odpowiedź na kilku kolejnych ludzi na planecie ziemia. nie trzeba tłumaczyć pochodzenia milionów.
Ps
Pytanie jak najbardziej poważne. Prośba o poważną odpowiedź.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie trzeba odrazu apostozji, wystarczy oświadczenie woli o wystąpienia z KK

Świeża relacja osoby która drogą administracyjną wykreśliła z KK.
"Po wielu latach zwlekania, w końcu wczoraj katalizowany przemową prezesa i wypowiedziami kiboli i niektórych księży napisałem oświadczenie woli o wystąpienia z KK. Miałem zanieść dziś (29.10) po wieczornej mszy, gdy czynna jest kościelna kancelaria, ale widząc ataki na demonstrujące kobiety nie mogłem spać, rosło we mnie ciśnienie. Rano odprowadziłem dzieci do szkoły i pojechałem do parafii chrztu.
-Dzień dobry panu. -YYY, dzień dobry. Proboszcz przyjął mnie w drzwiach, kompletnie zaskoczony moim pismem. Nie chciał wpuścić, bo mnie nie zna. Popatrzył na pismo i powiedział bym przyszedł za 2-3 dni. Odpowiedziałem, że nie widzę potrzeby i ze chcę tę sprawę załatwić dziś. Powiedziałem to kulturalnie, ale stanowczo. Cichszym głosem poprosił o godzinę na przeczytanie pisma. Gdy wróciłem miał już przygotowane potwierdzenie. Był oschły i zaskoczony, nawet wczorajszą datę przepisał. Nie chciał rozmawiać, namawiać, nawracać. Powiedział bym zgłosił się do swojej parafii aby to odnotowali. Spytałem po co. Bo oni za pana płacą podatki - odparł. Jeszcze się troszkę uniósł, że takie mądre pisemka piszę, ale mu przerwałem mówiąc, że przyszedłem kulturalnie i bez agresji, że z pewnością czytał moje uzasadnienie.
-Do widzenia. -Do widzenia. Zamknięcie drzwi, bo cały czas staliśmy przed budynkiem. kurtyna.
Poczułem ulgę, wzruszenie. Przez chwilkę nawet jakoś żal zrobiło mi się proboszcza, ale tylko przez moment. Dziś wypisałem się z organizacji, co do której czuję obrzydzenie, złość, żal. Która dawno sprzedała własne ideały. Ale jak mawiał prof. Dziemidok, czy drogowskaz powinien kroczyć drogą którą wskazuje? No w tym wypadku tak. Pozdrawiam i jestem otwarty na pytania czy dyskusję.
Edit: To nie jest apostazja, która jest porzuceniem wiary. To jest droga administracyjna. "
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Raczej troska

o to, by ważnych decyzji nie podejmować pod wpływem emocji. Coś jak konieczność potwierdzenia notarialnego sprzedaży mieszkania. Czy zasada nie udzielania rozwodu na pierwszej rozprawie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 20

A co maja Niemcy do tego? Stary pierdziel z ciebie ciagle to samo Niemcy to, Niemcy tamto. Masz jakies kompleksy wobec Niemcow, czy to jakas fobia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale na tacę dajesz księdzu, nie Bogu.

I tu jest ten drobny problem.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja zachęcam do apostazji.

Wszystkich, którzy bluzgali zbiorowo na proteście namawiam. I proszę księży, żeby na hasło "bluzgałem zbiorowo na proteście" apostazji udzielali jak najszybciej.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

zobaczymy cwaniaczki jak stuknie wam 80dziesiatka,nawet sie nie zorientujecie jak bedziecie zapier........ac do kosciola i prosic boga jeszcze chociaz rok
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 15

Bierne palenie

Bierne palenie też szkodzi a jak udowodnisz że to nie był domu tylko dym tygodniowy lub zapalenie w miejscu pracy (spawacz lakiernik hutnik piekarz .....)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest spora różnica między brakiem wiary a silną wiarą w jego nieistnienie :)

"mam to w d*pie" - szanuję
"muszę cię koniecznie przekonać do swojej wiary, że Boga nie ma" - taki sam fanatyk, jak po drugiej stronie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z Bogiem jest jak ze św. Mikołajem

Wszyscy udają że jest, żeby dzieci miały radochę.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki!

Dzięki bardzo, niejednej osobie się przyda. Ja już mam to z głowy od lat :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak się dostaje dotacje, to się nie handluje

Jakby zniknęły, zdziwiłbyś się ile centrów handlowych nagle by powstało w kościołach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

oj tak

muzułmanie tez tak robią buddyści też wyznawcy wisznu też. to do jakiego bog się zwrócić?jak ciężko to zazwyczaj zostajemy sami sobie no to zwracamy się w myślach do bożków bo przecież każdy może mieć swojego.