Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam zupełnie inne obserwacje

I nawet nie wiem jak Ci odpowiedzieć. ' co jest z wami katolikami, że nie dopuszczacie do myśli aby inni mogli wierzyć w coś innego albo nie musieli biegać do kościoła???' Oczywiście, że dopuszczamy, masz błędne zrozumienie świata...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

I co w tym życiu wiecznym będziesz robił?

Tak konkretnie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

hmm...

rozumiem, że wszyscy "wypisując" się z wiary nie oczekują od nikogo prezentów z okazji Świąt Bożego Narodzenia :) i są chętni też do pracy w każde święto kościelne :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Kościół Katolicki to przedstawiciel obcego państwa Watykan!!

KK reprezentuje interesy Stolicy Apostolskiej nie Polski i Polaków!!!! Czemu mamy podpisaną tak niekorzystną umowę międzynarodową jak Konkordat , należy go natychmiast zerwać!!! Dlaczego Chiny lub Rosja albo Niemcy nie są w Polsce zwolnione z podatku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Człowiek może wierzyć lub nie wierzyć w istnienie Boga. Jeśli wierzy, to traci życie doczesne (na rzecz modlitw i czynienia dobra) i otrzymuje życie wieczne. Jeśli nie wierzy, to zatrzymuje życie doczesne i traci życie wieczne. Wniosek? Wiara bardziej się opłaca, ponieważ ryzykujemy tylko czas życia, który jest zazwyczaj krótki, a nagrodą może być życie wieczne :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Odleciałeś... Nasz cywilizacja zbudowana na zasadach kk?! A co z normalnymi chrześcijanami?! A co z buddystami, prawosławnymi, tymi od islamu, hinduizmu, judaizmu i wielu innym- wszyscy są ble i durnie?! Jakby słyszał katoczubka Cejrowskiego. Bóg jest tylko ich, jest naj naj a inni Bogowie są fuj... Skrajne czubki cholduja organizacji, która zawsze w historii stawała przeciw Polsce... Prostactwo do kwadratu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A twoj ksiaze, Mieszko 1 sie ochrzcil. Dotarlo bardziej?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie masz bladego pojecia

kto mi mówi jak mam żyć, ani tym bardziej czy tego kogoś słucham. Kolejny punkt dla kościoła, jego przeciwnicy nie walczą z nim, tylko ze swoimi nienawistymi projekcjami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Po prostu " trójmiasto.pl" fajne kiedyś miejsce

Schodzi! I to ewidentnie widać!
Co ich trzyma? Możliwość pisanie opinii, gdy tylko przekroczą granicę cenzury, pójdą w niebyt! Już niedługo!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co innego tradycja a co innego praktykowanie wiary, zwłaszcza pod dyktando kleru.
Prawie od dzieciństwa jestem ateistą ale wieczór wigilijny w gronie rodziny i najbliższych, ze śpiewaniem kolęd i składaniem sobie życzeń, uważam za najważniejsze święto w życiu rodziny.
Corocznie też obchodzimy wigilię w gronie licznej rodziny, ale nikomu z nas nigdy nie przyszło do głowy wybierać się na Pasterkę czy inną mszę z tej okazji.
Polacy nie występują formalnie z kościoła, bo to nie ma żadnego znaczenia praktycznego - jeśliby od ilości wiernych zależały jakiekolwiek przywileje kościoła, natychmiast liczba występujących wzrosłaby wielokrotnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem - czy samodzielne niczym nie skażone myslenie jest takie trudne?

nie mówię (nawet nie myślę) o żadnym kulcie! (dla myślącego powinno wystarczyć ze wspomniałem iż mowa o religii nie o instytucji) = mówię o życiu wg zasad etyczno moralnych r e l i g ii kościoła rzymsko katolickiego na których zbudowana jest nasza cywilizacja, i to dla człowieka myslącego powinno wystarczać niezależnie od skażeń samej instytucji Kościoła i jego członków
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Od innych wymagam tylko i wyłącznie by był wobec mnie uczciwy

Nie interesuje mnie w co wierzy? Może wierzyć w psa! Ale niech kocha innych ludzi!
A! Miłość do bliźniego to podstawa wiary!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No, no, nieocenionym jesteście portalem ....

To zagrzewacie (ostatnio wprawdzie całkiem nieskutecznie) do boju, to znów pomagacie przykładać siekierę do korzeni Kościoła Katolickiego.
Zmartwię was - to ostatnie również nie przyniesie takich efektów, jakich byście się spodziewali.
No, to po to to robić, skoro wstyd? - i nawet nijako się podpisać (skądinąd to, że nijako, świadczy, że autor nie jest wolny od refleksji nad tym, co robi).
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9