Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

np w DE jest rozdział państwa i episkopatu

idziesz do urzędu (np miasta/gminy/wiochy) mówisz, że mają cię skreślić. nie podajesz powodów, bo masz do tego prawo. urząd wysyła zgłoszenie do episkopatu Niemiec, episkopat wykreśla. jeśli okazałoby się, że tego nie zrobił, to O! matko!!! ale oni tam robią, bez pier......ia. Ale tylko dla obywateli posiadających niemieckie obywatelstwo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale ty wiesz, że można wziąć ślub cywilny w białej sukience? niesamowite, prawda?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Długo o tym myślałam i teraz kościół bardzo mi pomógł w podjęciu ostatecznej decyzji. Nie chcę iść do Boga z polskim kościołem katolickim wolę iść sama z jednym przykksxaniem " szanuj bliźniego swego jak siebie samego,'
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Obecnie takich badań się nie prowadzi - m.in. ze względów finansowych"

Tak, tak. Ogromny koszt zgłoszenia faktu przez proboszcza. Kogo tu się nabiera? Po tym, jak Kościół odwrócił się od wiernych w czasie nibypandemii laicyzacja przyspiesza.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

będzie chodził do kościoła

i bawił się z wnukami, które będą miały tyle samo lat co on
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

wytłumacz to swoim współwyznawcom broniącym takich księży jak niepodległości
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A wiecie, że największym obszarnikiem (właścicielem ziemskim) w Polsce nie jest Skarb Państwa

tylko skarb państwa watykańskiego
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chętnie przeczytałbym relację kogoś kto tak żyje wiecznie. Może mnie przekona.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale ja jestem ponad tym....

...ja nie potrzebuję zaświadczeń do tego żeby wierzyć w Boga, nie potrzebuję do tego zaświadczenia i biurokracji. Wiara takich granic nie widzi, to są wymysły człowieka. Moja wiara jest tylko i wyłącznie sprawą między mną a Bogiem.

ponad 40 mld. co roku

+ taca + bóg zapłacie + pochówki/msze/święta/itd. + darowizny od nawiedzonych

mam 25 grudnia urodziny

a do roboty idę jeśli trzeba, bo nagle się wierzącym przypomniało, że ...... i jeszcze sylwester i mam przez to 3 dyżury 24 godzinne wincyj !!! i chwała barano....owieczkom za to, bo dostane wincyj kasiory. i tak od lat. ale to ja decyduję pierwszy kiedy idę na urlop. bo na mnie można polegać i przyjdę nawet w te pokichane święta ! i nie ma gadania, że ta chce bo do ziemi świętej leci. kogo to ? praca jest pracą.

znak krzyża jest starszy niż chrześcijaństwo

tak więc, z Bobem, jeśli krzyżyk ci przeszkadza.

U protestantów tak jest. Pastor ma żonę, rodzinę i pracuje będąc przykładem dla innych. Śmieją się z pseudo celibatu i mas ukrytych homo nawołujących do walki z lgbt. Ksiądz kk zwalcza człowieka, stworzonego przez Boga....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1