Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Coś jeszcze cię bawi

Wyj na ulicę i powiedz to głośno zakompleksiony nic nie znaczący człowieku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Drodzy apostaci, polecam Wam jeszcze postarać się o ekskomunikę z tego kościelnego towarzystwa, tak na wrazie w.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co ma apostazja do niszczenia świątyń?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale święta to obchodzicie co nie? :)

A ślub kościelny to tez, no bo wiesz - presja rodziców była. W wigilię co będziecie świętować?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 13

Abc

A możesz to napisać bardziej zrozumiałe ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oko za oko , dotarło

Spróbuj wejść do kościoła , czekamy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Takiś głupi, że żal.

Tak łatwo sortujesz ludzi? Że tylko KOD i PO?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

wystarczy nie chodzić do kościoła

Ta cała apostazja to akt buntu ludzi, którzy już dawno nie są częścią Kościoła (Kościół od zawsze był przeciw aborcji), a o którym teraz mogą się rozpisywać w mediach. Takie małe show i duże słowa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mnie kościół jako taki nie interesuje, nie jestem jego członkiem.

Problem w tym, że kościół interesuje się mną jako obywatelem i wtyka swój nos w moje sprawy i portfel.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

o i to mi się podoba .bo najbardziej mnie irytują ci co jak ktoś umrze to chcą pogrzeb kościelny wypisać się i jak umrzemy to do dziury i sprawa zalatwiona
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nieprawda

Kościół ma ogromny kapitał i wpływy na całym świecie, znajomości na najwyższych szczeblach, ogromne udziały w biznesach (jako pierwsi zainwestowali w Afryce, na długo przed Chinami !), zabytkowe nieruchomości w centrach miast, dzieła sztuki. Mogą kupić każdego. To jest właśnie ta wielka tajemnica wiary.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2