Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

:)

Tak? pacz na wolny zachód jak im rąbią łby a to dopiero początek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

upokarzasz to sam siebie czlowieku, a nie procedura upokarzająca. Zyć z wami w jednym spoleczenstwie to upokorzenie jak już. Umiecie tylko narzekać i przeklinać
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 20

Owszem.
I co teraz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Artukul widzę zgodny z oczekiwaniami,

Dla zasady nie przeczytam... każdy niech robi jak uważa,ale zniewazanie czyjejść wiary i tradycji, niszczenie świątyń, to już jest upadek wszelkich morali..
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 8

Proszę wyróżnić ten komentarz!

W punkt.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie, bo kościół rości sobie prawo do mówienia nam co i jak mamy robić. Nie wiem jak Ty, ale ja nie pozwolę, by ktokolwiek decydował za mnie. To moje życie, moje decyzje i wybory. Innym nic do tego!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakiej definicji :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jeszcze lepiej samemu pomyśleć

A nie robić z siebie ofiarę
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

skoro nie wierzysz w Boga to jak wierzysz w życie pozagrobowe? co będzie ich straszyło jak nie masz duszy? :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Kościół powinien się oczyścić z każdej strony.

Nie tylko ze strony nieuczciwych czy łamiących prawo księży ale też z fałszywych katolików. Ci co zostaną utworzą prawdziwą wspólnotę. Bo nie ilość ale jakość jest ważna.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdy piszesz w komentarzach "precz z lgbt" moderator trójmiasto.pl blokuje cię. Gdy ktoś pisze "precz z Kościołem " moderator nie reaguje. Wolność słowa? Rzetelne dziennikarstwo ? Obiektywizm ? Sumienie? Tolerancja ? NIE TU
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 9

W obecnych czasach to chyba już

Wszystkie wartości upadły...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"odciąć sukienkowych od kasy może tylko Biedroń jako Prezydent RP"

Nie, nie może, prezydent RP nie ma jakichkolwiek prerogatyw do ratyfikacji czy zerwania konkordatu, on może co najwyżej podpisać lub zawetować projekt takiej ustawy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam widzisz jaki płytki tok myślenia masz

Przykładowo ja nie chodzę do kościoła dla księdza tylko dla Boga. Nie modlę się do księdza tylko do Boga
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 13

podważasz inteligencje ateistów ale z taką hipotezą to kompletnie nietrafiłeś

Większość środowisk naukowych, zwłaszcza ci wybitni w dorobku naukowym, to ateiści.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nic tak nie przeraża kościółkowych jak wolność wyboru, co?

W którejkolwiek dziedzinie życia. Przecież nie chodzi tylko o aborcje a o narzucenie ludziom swoich poglądów we wszystkich sferach życia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1