Jaka ilość mięsa na osobę?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Witam,
doradźcie mi proszę.... gdyż urządzamy wesele na około 60 osób i... zastanawiam się nad porcjami.. kobieta w domu weselnym który wynajęliśmy proponuje nam 1,5 na osobę - ja uważam że to za mało.... z tego co mówiła to trzeba rozumieć te porcje (przy 60 osobach) tak:
1. Kurczak - 30 porcji
2. Zrazy - 30 porcji
3. Ryba - 30 porcji
oczywiście przykładowo kurczak czy ryba..
plus oczywiście ziemniaki, frytki, ryż, surówki ...
wydaje mi się że to jest za mało.. i to dużo za mało..;/ twierdzi że jak sie weźmie po 2 porcje to bardzo dużo zostaje..;/ może się wypowiedzieć ktoś kto miał wesele z takimi porcjami.,. czy nie zabrakło przypadkiem jedzenia....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jaka ilość mięsa na osobę?

Wesele dopiero przed nami, ale urządzaliśmy ostatnio chrzciny w restauracji i miałam podobny problem, bo na osobę przypadało ok 2 porcji mięsa, w dokładnym przeliczeniu jakoś tak ok 1.75 sztuki. Bałam się, że będzie za mało, ale zaufałam lokalowi. Po przyjęciu miałam obiady przez 2 dni i w końcu na 4 już musiałam wyrzucić, bo się zepsuło, a nam już się nie chciało tego jeść. Myślę, że na weselu będzie podobnie, zwłaszcza że to tylko obiad, a są jeszcze zakąski, zimna płyta i inne ciepłe dania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A robicie poprawiny? Bo to chyba podstawowa rzecz, którą należy się kierować wybierając mięsa.

Poprawin w tym samym lokalu nie będziemy urzxądzali ale zabieramy gości przyjezdnych do hotelu Faltom na sztół szwedzki .. jesz i pijesz ile chcesz :) wiec nie potrzebuje żeby zostało mi jedzenie po weselu...

boje się zę zabraknie tego miesa na obioda.. bo 1,5 porcji to mało.. ale w sumie racja że będzie inne jedzenie...
planujemy najpierw rosło póżniej mieska na paterach (właśnie te 1,5 porcji) ziemniaki frytki sałatki, pozniej zimne zakąski.. różne różniste.. jeszcze deser.. tort.. pozniej o 22.30 albo płonącą szynkę albo płonące pulpeciki i o 1.30 barszczyk z krokietami..

jedyne co to martwi mnie te 1,5 porcji...

od obiadu do 22.30 żadnego ciepłego posiłku? a później o 1,30 cienki barszczyk?

Mi to wydaje się dość mało

, a 1,5 porcji z moich obserwacji jest ok, chociaż "na styk", znajoma z gastronomii tłumaczyła mi zasadę 1,66 porcji na osobę, chociaż nie wiem czy jest sens bawić się w takie skrupulatne wyliczanie...
Na pewno organizator Waszego wesele ma doświadczenie i wie co robi ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ślubmamy o 17 - wiec na sali będziemy o 18.15 - 30 wiec to będzie późny obiad i wydaje mi się że będą jedli około 30-40 minut.. wiec skończą o 19 z minutami... i wytrzymają do 22.30 na kolejny ciepły duży posiłek.. ??? ...

Inne tematy z forum

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...