Jaka jest mozliwa negocjacja ceny przy zakupie mieszkania?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Planuję zakup i tak się zastanawiam ile można wynegocjować ? Może ktoś ostatnio kupował z rynku wtórnego i się orientuje. Ja jestem słabym negocjatorem i dlatego staram się dowiedzieć o ile w ogóle mogę zawalczyć :) Najbardziej interesują mnie dane z tego roku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jaka jest mozliwa negocjacja ceny przy zakupie mieszkania?

hop :)

Moja ciocia ostatnio sprzedawala i ze wzgledu na stan mieszkania e jest do kapitalnego remontu spuscila z ceny ok.30tys,ale tez szczerze mowiac specjalnie zawyzyla wiec wyszla na swoim;)

My tez mamy wystawione mieszkanie o 20tys wiecej zeby te 20zbic i miec tyle co chcemy;)

No i o to mi chodzi o ile się zawyża:)

Wszyscy zawyżają ok. 10%, co dla mnie jest głupotą, bo niska (adekwatna) cena napędza klientów... Możesz z miejsca tyle wynegocjować, bo jak amen w pacierzu, sprzedający jest na to nastawiony.

My nie zawyżaliśmy ceny wcale i mieszkanie sprzedaliśmy od razu...

Ciężko odpowiedzieć jaka jest możliwa negocjacja, bo na to nie ma reguły.
Zdarzają się negocjacje na poziomie 1-2% ( symbolicznie ) ale częściej spotykałam się z negocjacjami na poziomie 5 max 10%
Zawsze trzeba spróbować od górnej półki negocjować :) Gdzieś po środku sie spotkacie ;)

Dorota, nie ma sensu zawyżania ceny.
Jeżeli chcecie sprzedać mieszkanie o te 20tys taniej, bardziej opłaca się wrzucić je z lepszą ceną, żeby przyciągnęło klienta.

Wyższą ceną odstraszasz potencjalnego klienta

Natomiast jeżeli ktoś chętny się znajdzie i faktycznie będzie chciał Wasze mieszkanie, trafią do niego argumenty, że już jest dość niska cena i ew. symbolicznie możesz spuścić 1-2% na podatek, czy opłaty notarialne ;)

Przynajmniej takie jest moje zdanie :)

Kkasia, przepraszam za off-(a)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spoko, czyli muszę zacząć z grubej rury i oo 20% :). Mam nadzieję, że nie zostanę od razu spuszczona ze schodów;)

zależy jaka lokalizacja bo jak dobra i mieszka fajnie umiejscowione strony świata, infastruktura to ludzie cenę trzymają

my z 650 tys wynegocjowalismy 600....i tak dlugo sie zastanawialismy zeby pania jeszcze potrzymac troche w niepewnosci (mieszkanie bylo wystawione 1,5 roku) ze sprzedala za 630 komus innemu;) oczywiscie nie informujac nas o tym czemu sie nie dziwie i nie moge sobie tego darowac....

Hm. W tej chwili raczej nie zawyża się cen wywoławczych o 20 %. Przy mieszkaniu za 250 tys. to byłoby 300 tys. - przy tej cenie wywoławczej nikt nawet mieszkania nie będzie oglądał.
Również sformułowanie "wyjść na swoje" jest relatywne. Żaden sprzedający, a na pewno Polak, nigdy nie przyzna się "że nie wyszedł na swoje".
Ponadto z doświadczenia wiem, że propozycje typu wywoławcza 300 ty, a propozycja 250 są wyśmiewane i tylko wkurzają sprzedających. W mojej agencji ceny wywoławcze ustalam ja na podstawie cen transakcyjnych. Jeżeli własciciel się z ceną zaproponowaną nie zgadza, nie podpisuję umowy na pośrednictwo. Ale Polak zawsze wie lepej :). Dlatego pracuję głównie z ludzmi przebywającymi zagranicą, bo Ci po prostu chcą sprzedać, a nie sprzedawać :). Oczywiście zawsze dajemy szansę i przez 3-4 tygodnie cena może być wyższa, ale jak się nikt nie znajdzie, to obniżamy do "mojej" ceny.

Reasumując myślę, że propozycja na poziomie 5-10 % jest okey, i w połowie się spotkacie. Tylko pamiętaj o tym co napisała Asia - jest taki "syndrom" - oferta sprzedaje się rok i sprzedać nie można. I nagle nie wiadomo dlaczego, jest 3 chętnych. Takie sytuacje zdarzają się również w trakcie bessy na rynku. Klienci uważają, że ich okłamujemy, że są inni chętni, żeby zapiąć transakcję, a później, jak mieszkanie "ucieknie" to się okazuje, że pośrednik jednak nie kłamał :). Ale wtedy jest już po zawodach...

udanych negocjacji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...