Re: Jaka wysokość obcasa, 5cm czy 8cm?? Buty ślubne
izolda - może słabo podkreśliłam swoje założenie - że pytająca sie nie chodzi "normalnie" na tak wysokich obcasach
skoro przetanczyłaś kilka nocy na 8-12cm obcasach, to wiesz, że nie jest to dla ciebie problem, ale wtedy też nie zastanawiasz sie nad wysokością obcasu...
sylwetka lepiej się prezentuje, gdy jest przyzwyczajona do wysokiego obcasu - wtedy zupełnie gdzie indziej znajduje się środek ciężkości ciała; ale jeśli "moje" chodzenie na obcasach ogranicza się do dwóch-trzech godzin dziennie, to mogę nawet nie umieć znaleźć tego środka ciężkości i nie bedę lepiej wyglądać, a raczej nienaturalnie
tak samo, gdy (mój przypadek) chodziłam (dosłownie chodziłam, a nei siedziałam przy biurku) codziennie na obcasach, to prawie sie zabiłam przewracając o własne nogi, gdy na ulicę wyszłam w adidasach
uważam, że lepiej nie experymentować z wysokością obcasów, której na codzień sie nie nosi
i jeszcze z własnego doświadczenia - nie wiem, może ktoś ma inne doświadczenie - ja na swoim weselu byłam od pierwszego tańca do końca praktycznie non stop na nogach - siedziałam podczas obiadu, a potem to może w sumie przez godzinę
miałam mega wygodne buty, ale na koniec stopy mnie bolały; nie od butów... bolały mnie podeszwy stóp - po prostu od stania, tańczenia, biegania przez kilkanaście godzin
i na cudzych weselach, dyskotekach, imprezach, sylwestrach itp w życiu tyle czasu nei byłam dosłownie na nogach, co na swoim weselu
siadać zaczęłam dopiero w okolicach 3 rano, bo już nie wyrabiałam - a nie miało to najmniejszego powiązania z wysokością obcasu
moje zdanie utrzymam - wybierz buty z obcasem nie wyższym niż ten, który nosisz na codzień - bo do niego jesteś przyzwyczajona, do niego przyzwyczajone są twoje stopy, mięśnie łydek, miednicy, kręgosłupa - tego co utrzymuje twoją sylwetkę
1
0