Jaki smoczek wybrać dla niemowlaka?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Czy to prawda, że jak dziecko będzie jadło z butelek jednej firmy, to smoczek, też musi być z tej samej firmy, o takim samym kształcie? Jak to u was było? Sprawdził się u was jakiś konkretny model czy firma?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jaki smoczek wybrać dla niemowlaka?

nie wydaje mi się, żeby to była reguła, ale zdarza się, że jak kupujesz butelki jednej firmy i dziecku podpasuje, to smoczek też kupisz z tej samej, my akurat mieliśmy avent i butelki i smoczki :)

stomatolodzy i logopedzi zalecają chowanie dziecka bez smoczka, a jeśli już trzeba, bo dziecko ma silny instynkt ssania, to smoczek powinien być symetryczny, nie ścięty.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

a mi się zdaje, że rodzaj smoczka to już kwestia gustu i preferencji każdego malucha, my mieliśmy smoczek Nuk, a butelkę to akurat mieliśmy Avent i Medela używane na zmianę, więc to chyba nie ma znaczenia.

madzia83 - i w efekcie ssą palce (których nie zabierzesz) i w efekcie mają potem krzywe zęby. Jeżeli dziecko chce ssać to daje się smoczek, ważne jest tylko jego odstawienie kiedy dziecko ma już kilka ząbków ( i wcale nie jest trudne). Ja używałam ściętego, bo córka okrągłego nie chciała :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tu też wystarczy konsekwencja, zadne z moich dzieci nie ssalo ani smoka ani kciuka. Dzieki temu maja sliczne proste ząbki.

a co ma smoczek od zebow? moja coreczka ssala zwykly avent i zabki miala ladne proste, to ze sie dzieciom krzywiom zeby to predzej genetyczne predyspozycje

Osoba, z ktora powinnas skonsultowac "problem" jest Twoje dziecko :)

taki, jaki wybierze Twoje Dziecko, u nas tylko silikonowy nuk

ja miałam chyba z 10 różnych smoczków i żaden nie podpasował mojej córce ;) nie chciała i koniec ;)

Smoczek to indywidualna sprawa malucha. Moj Syn akceptuje kazdy.
Nie napisalas, czy Twoj Dzidz ma kaprys na smoczek. Jesli nie musisz - nie dawaj. Jesli musisz - pozostaje metoda prob i bledow ale moze rzeczywiscie sprobuj tej firmy, co butelka.

Inne tematy z forum

Psy bez smyczy mam juz dość! (240 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...

Błoga Bysewska (4 odpowiedzi)

Osiedle domków jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej powstaje w dzielnicy Kokoszki, na styku...