Jestem młoda

mieszczę się w granicy wieku 18-32
iiiiiii...
swoje komórki jajowe spożytkuję jedynie w małżeństwie.

irytuje mnie i oburza ta reklama powyżej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Jestem młoda

TB - wielki to dramat dla tej tej rodziny. Trudno mi się zmierzyć z takim dylematem moralnym i etycznym, od paru dni poważnie zastanawiam się, jaką decyzję ja bym podjął i choć jestem osobą wierzącą, to co raz bardziej skłaniam się ku przeciwnemu stanowisku do profesora Chazana.

Przemyślałem to w sercu i moim zdaniem lepiej było pomóc tej małej duszy dotrzeć bezpiecznie do nieba, niż skazywać ją od pierwszych chwil na cierpienie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W temacie "nadkatolicyzmu".
Uratowano dziecko, które umrze, które nie ma żadnych szans na przeżycie oraz "cud". Które nigdy też szansy na życie nie miało, bo od początku było pewne z czym lekarze mają do czynienia.

Za to skazali kobietę na mega cierpienie, traumę, dewastację psychiczną.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć logicznie tą całą formułkę o miłosierdziu, kochaniu bliźniego itd??? Czy w takiej sytuacji, dziecko które umrze ma pierwszeństwo przed zdrową silną kobietą????

Która z pań o podobnych poglądach do Randall chciałaby zobaczyć przy porodzie dziecko, cytuję:

"To jest dziecko, które nie ma połowy głowy, ma mózg na wierzchu, ma wiszącą gałkę oczną, ma rozszczep całej twarzy, nie ma mózgu w środku. I będzie umierało dzięki panu profesorowi jeszcze przez najbliższy miesiąc albo dwa. Bo ma zdrowe serce i zdrowe płuca. Będzie umierało, aż w końcu umrze z powodu jakiegoś zakażenia."

http://wyborcza.pl/1,75248,16269292,Prof__Debski_opisuje_dziecko__ktore__uratowal__prof_.html#ixzz36Ua08gml

A jak ktoś chętny obejrzeć zdjęcia to odsyłam do google: wystarczy wpisać bezmózgowie lub anencephalia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Powtórzę się, ale dajmy innym prawo do decydowania, niech każdy postępuje według własnego uznania i sumienia."

Na świecie jest mnóstwo takich osób,którzy uważają że wiedzą lepiej jak powinni żyć pozostali. W skrajnych przypadkach tacy ludzie próbują przemocą narzucić innym swoje poglądy.

Randall zwrotu "seks przedmałżeński" użyłem w kontekście zasad jakie narzuca na swojego wyznawcę religia katolicka a nie w kontekście moich poglądów. Myślałem że dla osoby uważającej się za mądrzejszą od całej reszty świata będzie to oczywiste.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja znam dwie pary, które przeszły przez to "piekło" i są teraz najszczęśliwsi na świecie. Zatem nie wypowiadaj się randall w imieniu innych. Powtórzę się, ale dajmy innym prawo do decydowania, niech każdy postępuje według własnego uznania i sumienia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Randall spoko,nie znam nikogo kto to piekło przeszedł,ale wiem że przeszedł je z własnej i nie przymuszonej woli,wiedząc wcześniej co go czeka ,samemu się na to decydując i biorąc za to odpowiedzialność.

Żadna instytucja za nikogo o tym wyborze nie decydowała,pomimo że niektóre mają dużą ochotę.Może uważasz że tak nie powinno być,ale przecież nikt nikomu tego nie narzuca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurczę,może jestem niedzisiejsza,ale do większości spraw podchodzę neutralnie....uważam,że skoro działania omawiane w wątku nikomu nie szkodzą,to jest ok? Upiornie proste,jednak nie brane pod wzgląd,ale może dlatego,że ludzie są obecnie bardzo skomplikowani(pryzmat religii,pryzmat sumienia,moralności itd)?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaproponował bym ci wyjazd do lichenia czy tam świętej lipki, ale nie jesteś miła więc zostajesz w domu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

-Art- opierajac sie juz plecami o drzwi i z obiema nogami za progiem tego watku... daj se luza
pogadaj z tymi, ktorzy przeszli "pieklo" in vitro ...
pa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

> Nie rozumiem, nie byłam w takiej sytuacji, ale podziwiam kobiety, które się decydująJa nie chciałabym czuć się jak jakiś królik doświadczalny.

Przychodzi taki moment w życiu kobiety, kiedy ma prawie wszystko. Wykształcenie, dobrą pracę, kochającego męża, dom, znajomych i nawet psa. Lata lecą...jeden, drugi, trzeci...i okazuje się, że z roku na rok ta kobieta czuje się coraz bardziej samotna. Dom staje się duży, zimny i pusty, ona zaczyna zostawać dłużej w pracy bo w sumie nigdzie się nie śpieszy, pies nie ma z kim się bawić a coraz większe grono znajomych woli spotykać się z parami mającymi dzieci bo i oni je mają. . .smutne...

Każda kobieta podświadomie pragnie stworzyć swoją własną oazę spokoju, dom wypełniony beztroskim śmiechem i nocnym płaczem poprzedzony staraniami, walką z czasem i przeciwnościami nie tylko losu. Chce mieć dla kogo ciężko pracować, chodzić późno spać i jeszcze wcześniej wstawać. Dawać co najlepsze, codziennie z uśmiechem patrzeć na dom tętniący życiem a w razie potrzeby bronić go jak lwica.
Tego starania nigdy nie nazwie "doświadczalnym" bo świadomie podejmuje bój o własne życie. Ona wie po co i dla kogo.

I obym nigdy nie musiała być w skórze tej kobiety bom chyba za słaba ;)

Trochę lirycznie ale co tam, czasem trzeba ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Abstrahując od kwestii religii, sam opis techniki in vitro jest dla mnie przerażający!
Faszerują, pobierają wszczepiają
Cyt z wiki:po kilku dniach hodowli wybrane, najlepiej rozwijające się zarodki umieszcza się w macicy. Hodowla?! brrr...

I przy każdej z tych skomplikowanych czynności jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak Przecież dla tych ludzi w laboratoriach to jest tylko praca.

Nie rozumiem, nie byłam w takiej sytuacji, ale podziwiam kobiety, które się decydująJa nie chciałabym czuć się jak jakiś królik doświadczalny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Randall czy to że ktoś ma inny pogląd to znaczy że szydzi z Twojego,albo że ma zły?
Po to jest to forum żeby podyskutować i nikt sobie nikim twarzy nie wyciera;).
Nie znasz doświadczeń innych osób więc nie szydź i uszanuj czyjś pogląd tak jak chcesz żeby Twój szanowano.
A czy antybiotyki bierzesz/łaś?Bo to w/g KK też była ingerencja w organizm i swojego czasu też chcieli tego zabronić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Randall:

> nie wiesz zbyt wiele na temat in vitro

Większość ludzi wie, na czym polega zapłodnienie w słoiku. Dla katolików sam fakt zapłodnienia nie jest obrazą Boga (tak mniemam) ale jest nim utylizacja zygot nadmiarowych.
Ja, jako ateista, nie umiem wskazać, od kiedy zygota zaczyna być człowiekiem.
Dlatego, o czym wielokrotnie pisałem, jestem zadeklarowanym przeciwnikiem aborcji - a zwolennikiem dostępności Postinoru bez recepty w kioskach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

serdecznie? ^^
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

zapomniales dodac, ze nie wiesz zbyt wiele na temat in vitro ... lub, jak wiekszosc tutaj g...o Cie to obchodzi bo "chce" i cel uswiecaja srodki :)
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wszyscy spalimy się w piekle :(

Jaki jest problem z tym in vitro? Ludzie chcą potomka a z przyczyn naturalnych jedna lub druga strona nie może, to w takim co w akcie desperacji mają popełnić samobójstwo czy porwać z inkubatora? Proces adopcyjny nie jest łatwy, więc za in vitro jestem ZA!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cross z fascynacja obserwuje "meskie" 5 groszy w tematach dotyczacych kobiet.
O tak, mezczyzni tworza religie, bron, wojny i in vitro...
Kobieta, ktora zna swoj organizm i zyje z nim w zgodzie nie potrzebuje ani religi, ani antykoncepcji ...itp, itd...
Pisze na wlasnym przykladzie, "starej baby", ktorej zyciem nie kieruje zadna religia.
Wspolczuje ludziom, ktorzy lubuja sie w roznego rodzaju sztucznych definicjach (np.: seks przedmalzenski ha ha)
Fakt, ludzie sa tylko ludzmi i dziela sie na madrych lub glupich.
Przez cale zycie "Prosze..." i nigdy mi nie odmowiono.
Z pokora przyjmuje smierc i zycie, ktore mnie otaczaja.
Nie moge odwracac sie od Boga, ktory wymaga ode mnie tak malo wzamian za tak wiele.
Tak Cross, bardzo duzo wymagam od ludzi a szczegolnie od siebie.
Rodziles? Oplakiwales zycie, ktore w tobie tetnilo i zgaslo? Zaznales "obcowania miedzy kobieta i mezczyzna", o ktorym napisano, ze jest "niepojete" czy znasz tylko "seks" i to "przedmalzenski"???
NIE! Nie ma dyskusji z kims kto nie zna (bo nie moze znac) tematu..
"Wycieranie sobie geby" religia i "katolikami") ha ha jest zalosne.
Autorka watku wyrazila swoj poglad. Wyrazilam ja, Ty... i inni.
Kon jaki jest, widac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

anna1964 (ale jako, że mam swój wiek)
oj ktoś obraża ludzi :-) 50lat to nie starość :-)

To ja pozdrawiam serdecznie ( nie mylić z sarkastycznie)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

pewnie odruchowo shift przytrzymałem i gdzieś wielkie litery omyłkowo weszły^^
p.s. co Ty z tym pozdrawianiem? Jeszcze brakuje "serdecznie" i byłby komplet^^
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na początku chciałam zapytać o co Ci chodzi. Dopiero po chwili zrozumiałam (ale jako, że mam swój wiek, obciążenie genetyczne ALzheimerem - mogę trochę dłużej myśleć.
Chcesz wierzyć to wierz, nie to nie. POOOO wyszło bo pisząc za długo trzymałam CAPs. Za to Ty sprawnie zareagowales PIsem
pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

POzdrawiam?:)))) Chyba nie znasz definicji słowa "obelga", ale jak stanowi stare przysłowie: "uderz w stół, a nożyce się odezwą"^^
Twoje wPISy w tym wątku właśnie świadczą o Twojej fałszywie prezentowanej pobożności; w szczególności "POzdrawiam" ^_^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

rumia (23 odpowiedzi)

Jest tu ktoś z Rumi :) poznam miłego mężczyznę o wesołym zadziornym usposobieniu (wiek 27 -40 )...

samotna matka szuka znajomych do popisania (45 odpowiedzi)

Jestem kobietą po 40tce, obecnie bardzo doskwiera mi samotność ale nie szukam znajomości w realu...

PANOWIE po pięćdziesiątce :) (87 odpowiedzi)

Może tutaj bywają NORMALNI panowie po pięćdziesiątce, którzy chcieliby nawiązać znajomość z...