Jestem młoda

mieszczę się w granicy wieku 18-32
iiiiiii...
swoje komórki jajowe spożytkuję jedynie w małżeństwie.

irytuje mnie i oburza ta reklama powyżej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Jestem młoda

a jak poprzednie pokolenia żyły bez in vitro?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Sadyl, to prawda że jestem osobą wierzącą i praktykującą ale należę do tej grupy katolików, którzy starają się zgłębić sens Słowa, tak w kontekście teologicznym, jak i w odniesieniu historycznym i odnieść to do naszych czasów. Znajduję w Słowie odpowiedzi na szereg bieżących dylematów moralnych.

Jestem absolutnym przeciwnikiem wszelkiej maści fundamentalizmu i potępienia kogokolwiek, w szczególności pod sztandarem Chrześcijaństwa. Już wiele razy zawołaniem Deus Lo Vult usprawiedliwiano niebywałe zbrodnie na przestrzeni wieków. Zatem każdy, kto radykalizuje słowa Chrystusa i dokonuje ich nieuprawnionej nadinterpretacji w imię dość mylnie pojmowanych dogmatów mojej/naszej wiary, nie zasługuje na akceptację.

My widzimy kromkę chleba, Pan Bóg cały bochenek. Skoro wolą Bożą było dać człowiekowi szansę na poznanie nauki pomocy w kreowaniu życia, to należy przyjąć ten dar, a nie doszukiwać się z nim w zła.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem gdzie widzicie problem w oddaniu czy też pobieraniu komórek jajowych? B.o ksiądz zabroni i pogrozi palcem? Księża w tych czasach są najmniej wiarygodnymi istotami plątającymi się między nami, a co do komórek jajowych to jak z każdym innym narządem, czy mam się odwrócić plecami jak ktoś z waszych bliskich będzie takowej pomocy potrzebował, pod pretekstem że mój bóg "latający potwór spagetti" określił klarownie, żeby wyłącznie wam nie pomoc. Ludzie ogarnijcie się albo na klęczkach do Częstochowy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ok. za młoda.
a jak będę miała powiedzmy 25lat i nadal będzie się wkurzać i oburzać to mam się zgłosić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

oczywiście, że macierzyństwo jest również moją potrzebą. zdefiniowaną i dość silną. ale nie mam na celu posiadania dziecka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mogłam ale skoro wątek zszedł na przepychanki religijno-etyczne to postanowiłam dodać swoje obrazoburcze 3 grosze ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuję.
Twoja wypowiedź wiele wniosła.

i wątek jest w popularnych :D

pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Sadyl...ja Ciebie proszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mogłaś coś mądrzejszego wymyślić.

> Maryja urodziła przez niepokalane poczęcie

Ciekawe, skąd Jezus, który przecie był człowiekiem, miał drugą parę chromosomów? Duch Święty, jako byt wyższy, chromosomów nie posiada. Chyba, że od Maryi - ale wówczas nie byłby Jej synem, tylko klonem, dziewczynką z brodą.
Bosch... nie sądziłem, że Conchita Wurst ma tak znakomitego poprzednika;)

no cóż... Maryja urodziła przez niepokalane poczęcie... da się? da się :D więc nie mówcie, że trzeba korzystać z lucyferskich i satanistycznych obrządków dzielenia się komórkami! bezbożnicy wy!

...a dla rozładowania napiętej atmosfery- obrazek!

http://img.sadistic.pl/pics/c7861dd0d93d.png
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

I nie mieszajcie w to Boga, bo jest dopiero hipokryzja. Chodzicie prywatnie do lekarzy, korzystacie z dóbr materialnych, pracujecie od świtu do nocy, od poniedziałku do niedzieli, harujecie jak woły, żeby zarobić i mieć pieniądze, prestiż, stanowisko, a przede wszystkim większość z was się zabezpiecza, bo decydujecie się na jedno góra dwoje dzieci, bo na więcej was nie stać. A czy to nie o naturalne planowanie rodziny chodzi? O pozbycie się tego co materialne? O wiarę i nadzieję, że może jednak się uda i czekanie na cud? Albo tak albo tak?

Wszystko jest dla ludzi i trzeba z tego korzystać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

A moim zdaniem żyjemy w takich czasach, że mamy ogromne możliwości i metody leczenia i należy z tego korzystać. Natury się nie oszuka, adopcja to jeden z możliwych wyborów, ale trzeba mieć wielką odwagę, żeby się na to zdecydować. Nie wiem czy był się zdecydowała oddać komórki jajowe, nie wiem czy bym się zdecydowała pobrać takie. To kwestia leczenia, dobrania, indywidualnych decyzji i konsultacji, ale jeśli to ma być jedna z ostatnich opcji, to dlaczego nie spróbować? Widocznie zostało to sprawdzone pod każdym możliwym kątem i da się coś z tego zrobić. Każdy ma wolne prawo do decydowania o sobie i swoim życiu więc skąd ta krytyka?

Halewicz przejdz sie do kuchni i sprawdz czy Cie tam nie ma "bezjajnikowcu" (???)
Kciukiem do podlogi!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

"strasznie chciala miec dzieci"... Ty "zlepku komorek"...
Zal mi Ciebie "zlepku komorek"... ktory "mozna pobrac i wykorzystac"
STOP eugenice i metodom, za ktore Hitler bral pieniadze za "swoj" podboj Europy.
EGOIZMEM jest bawic sie w Boga i Nature.

Czy "ciekawosc" zaspokojona "zlepku komorek"?
Moje komorki tetnia mna, moja energia, moim duchem i nie ma w calym kosmosie podobnych "zlepkow komorek" i nie ma podobnych "tkanek" i nikt, nigdy nie bedzie ich pobieral i wykorzystywal.

ps

bardzo trudno mnie obrazic... do tego potrzeba inteligencji
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

I tu też się z Tobą zgadzam:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i pomyśl .......Ja od roku właśnie jestem na etapie kupek ,zupek i chorób niemowlęcych .Pozytyw ....dziecię wypożyczone na kilka godzin:-)

Kiedyś mieliśmy podobną sytuację.Młoda chodziła do przedszkola
a w grupie była najlepsza przyjaciółka mieszkająca w domu dziecka.
Niestety procedury adaptacyjne były nie do ogarnięcia,
szczególnie że bogaci nie byliśmy:-(

@Mo - faktycznie, dyskusja z Tobą jest bezcelowa. Nie masz własnego zdania, powtarzasz cudze. Miłego, 3-tygodniowego wyjazdu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właśnie u mojej córki są 3 koleżanki. 4 fajne dziewuchy świetnie się bawią. ;) Gdybym miała taką możliwość wybrałabym jej siostrę w podobnym do niej wieku. Dla niej fajniej bo bratnia dusza, a nie niemowlak dla którego będzie bardziej nianią niż siostrą.

No i pomyśl. Żadnych pieluch, kupek, zupek itd:))) Same pozytywy:)))

Po prostu jak widzę/słyszę co 'wiara' robi z mózgami młodych ludzi to się nadziwić nie mogę, nie trzeba ćpać by być w innym świecie, wystarczy wycieczka do kościoła katolickiego np., słuchanie tego co mówią i już jest sieczka z mózgu ;)

Jesteśmy wolnymi ludźmi, ogranicza nas jedynie prawo i nasze sumienie, niech każdy decyduje o sobie, niech nikt się nie wtrąca w nasze życie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Koncery, koncerty i jeszcze raz koncerty! (8 odpowiedzi)

w gdańsku są już porozwieszane plakaty dotyczące KONCERTÓW w tzw. "MUSZLI" chodzi o koncerty przy...

Kochanka (207 odpowiedzi)

dlaczego jak oficjalnie się pisze wręcz chwali że było się kochanką to zaraz atakują kobiety że...

Wynajmować czy na kredyt brać... Jak żyć? (183 odpowiedzi)

Co lepsze, a może co gorsze..?! Bawić się w wynajem, spłacać czyjś kredyt czy już lepiej zacząć...