Re: Jeżeli świadomie decyduję się na 4 dziecko czy jesyem złą matka?
ja zawsze chciałam 2, ale jak mam już dwójkę to bym chciała 3;) ale na 2 poprzestanę z kilku powodów. Chyba psychicznie by mi było za trudno, muszę mieć też czas dla siebie, poza tym finansowo jest nam cieżko. w obecnych czasach dziecko musi mieć zapewnione nie tylko jedzenie i ubrania.Nie muszą być markowe-moje takich nie mają, choć dzieci bywają bezlitosne jeśli o to chodzi-pracuję w szkole to widzę. Ale trzeba zapewnić start w życiu, jakieś zajęcia dodatkowe, tyle ile możemy pomóc żeby potem im było łatwiej, bo wsparcia finansowego raczej nie będziemy w stanie im dać wprzyszłości. Obawiam się jak dam radę to zapewnić tej dwójce co mam.
Nie uważam cie za złą matkę, raczej podziwiam, bo faktycznie jest to niemodne obecnie;)
jeżeli czujesz się na siłach i jesteś w stanie z jednej pensji męża dać im poza miłością, bo to oczywiście najważniejsze również możliwość odpowiedniego rozwoju to pewnie.
Zawsze można mówić,że pieniądze nie są takie ważne ale życie to brutalnie weryfikuje.Nie chciałabym płakać,że nie mogę moim dzieciom zapewnić możliwości np. realizowania ich marzeń, co rzutuje potem na całe życie. Niestety odczułam to na własnej skórze, moich rodziców nie było stać na to żebym ja się kształciła w tym co chiałam jako dziecko.
Pewnie czuję wewnętrzną potrzebę jeszcze jednego szkraba, to chyba nasza kobieca natura ale tu nie moje potrzeby sa najważniejsze tylko te dzieci.
Uważam jednak,że forum nie da ci odpowiedzi.To powinnaś omówić z mężem wszystkie za i przeciw.
0
0