KATOLIK???

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dowiedziałam sie właśnie, że mój świadek nie ma bierzmowania (może nawet komunii). Czy orientujecie się (proszę o sprawdzone informacje!!!) czy jest taki wymóg cd. świadka na ślubie konkordatowym?
Czy musi mieć wszystkie sakramenty i przedstawiać jakieś zaswiadczenie na ten temat?
Dziewczyny ratujcie: co na to mówią Wasi ksieża? A może któraś na naukach się czegoś dowie!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KATOLIK???

nie jestem dziewczyna (a pytalas dziewczyn), ale nie wiem dokladnie o wymogach ale proponuje zebys sama zapytala ksiedza (najlepiej kilku) no i na naukach...

aja
z tego co wiem to każdy ksiądz ma inne wymagania.
Tam gdzie ja biore ślub to ksiądz od razu nam zapowiedzial że w innych kościolach to nie jest konieczne ale u niego świadkowie też muszą koniecznie iść do spowiedzi przedślubnej by w czasie ceremonii mogli przyjąć komunię. Najlepiej porozmawiaj ze swoim księdzem. Moze się uda :)))

A w naszym kościele ksiądz nawet się nie interesował, czy świadkowie są wierzący.

jedyny warunek dla swiadka - musi byc pelnoletni.

Ja jestem niewierząca i nie mam ZADNYCH sakramentów, mimo to byłam świadkową na ślubie mojej przyjaciółki, ślubie konkordatowym, żeby była jasność.

Żeby jednak uniknąć komplikacji, przyjaciółka zasięgnęła informacji u źródła, można powiedzieć - jej brat jest w seminarium duchownym. Formalnie nie ma takiego wymogu żeby świadek był osobą wierzącą, przynajmniej jeśli chodzi o ślub konkordatowy.

A praktyka, jak widzisz, jest różna...

Dzięki za porady!!!

mówiłam w kościele że moje przyjaciółka jest Świadkiem Jehowy a ja bardzo bym chciała by została moim świadkiem na moim ślubie kościelnym i ksiądz się zgodził