KR1572K

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta
Uwaga na zwariowana Pania z Opla (nr rej KR1572K)!!
Ledwo zapalila sie strzalka i juz zaczela trabic, nastepnie na objezdzie na Estakadzie probowala wcisnac sie "na zderzak", dalej jak zmienilam pas na lewy, Pani wyciagnela aparat i strzelila zdjecia mimo iz nie blokowalam jej drogi ani nie zajechalam... Troche kultury Droga Krakowianko :-) ps. auto kieruje sie w strone Rumi :-) szerokosci!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: KR1572K

ojojoj, a mnie tam śmierdzi spowalnianiem ruchu gdynianko...
KR - nie oznacza, że to Pani krakowianka, po prostu handlowiec się spieszy... lepiej napisz ile jechałaś tym lewym i szczerze ile "ledwo" się zielona strzałka paliła :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

lewym jechalam ok 90km/h a strzałka ledwo się zapaliła, miałam juz wrzuconą "1" i właśnie ruszałam kiedy Pani zaczeła trąbić, wiec źle Ci Groszku smierdzi :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zainstaluj sobie kamerkę do rejestracji trasy. To bardzo przydatne urządzenie. Wciskanie mogło spowodować zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym inne niż kolizja za co jest 200 zł + przyczyna + 6 punktów. Ja na takich nerwusów zawsze składam zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia wykroczenia we właściwej terytorialnie jednostce Policji i do takiego zawiadomienia załączam płytę z nagraniem zdarzenia. Zwykle przy składaniu zawiadomienia jestem przesłuchiwany w charakterze świadka a później już jako pokrzywdzony dowiaduję się o wyroku skazującym.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Z opisu jaki przetoczyłeś nie możesz występować w roli pokrzywdzonego a co najwyżej świadka a świadek nie jest informowany o wyniku zakończonego postępowania, więc nie ściemniaj.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Ja na takich nerwusów zawsze składam zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia wykroczenia we właściwej terytorialnie jednostce Policji..."

Że też ludziom się chce tracić czas na takie rzeczy. Dużo jeżdżę i gdybym miał biegać do WRD za każdym razem kiedy ktoś nerwowy zajedzie mi drogę czy zacznie trąbić bez powodu to musiałbym zamieszkać u Policjantów.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cross, podstawa to nagranie. Bez nagrania nic nie robię :) To nie zmienia faktu, że większość nerwusów powinna przesiąść się z samochodu na siedzenie pasażera w autobusie, bo oni swoim durnym zachowaniem powodują masę niebezpiecznych sytuacji i większość kolizji i wypadków. Wystarczy obejrzeć jak wyglądają kilkuletnie auta po nerwusach (akwizytorach) - całe poobijane od mniejszych i większych stłuczek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może lepiej usmaż kiełbase na ognisku lub pogadajh z wirtualnymi kolegami :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mogę być pokrzywdzonym, gdyż np musiałem nagle hamować, wykonać awaryjny manewr omijania przeszkody. Chyba mi nie powiesz, że wciskanie się z podporządkowanej bezpośrednio przed jadący główną drogą pojazd i zmuszenie go do tańcowania (tylko dzięki ESP nie rozwaliłem się na drzewie) po jezdni nie stwarza zagrożenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Chyba mi nie powiesz, że wciskanie się z podporządkowanej bezpośrednio przed jadący główną drogą pojazd i zmuszenie go do tańcowania (tylko dzięki ESP nie rozwaliłem się na drzewie) po jezdni nie stwarza zagrożenia."

Oczywiście że stwarza zagrożenie. I to bardzo poważne. Wczoraj wieczorem w Sopocie z podporządkowanej ul. Chopina na ul. Kościuszki, prosto pod mój zderzak beztrosko wyjechała taksówka. Gdybym gwałtownie nie hamował, skróciłbym panu taksówkarzowi autko o spory kawałek. Gdyby dopuszczone prawem było na miejscu nakłaść takiemu kierowcy po gębie to może bym się pofatygował. Ale bujać się do WRD nawet z nagraniem z rejestratora jazdy jako dowodem jest ponad moje siły.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli w wynik nieprzestrzegania przepisów przez innych użytkowników drogi nic Ci się nie stało (głównie dzięki wspaniałemu wynalazkowi, którym jest ESP :-) )...nie jesteś poszkodowanym - żeby nim być w wyniku zachowania innych uczestników doznałbyś szkód na swoim ciele lub aucie....oczywiście, mógłbyś twierdzić doznałeś jakiegoś uszczerbku na umyśle (tzn. dane zdarzenie odbiło się na Twojej psychice), ale to już jest trudno udowodnić.

Nie bardzo rozumiem Waszą dyskusję teraz w tym temacie...
Szanowna ~gdynianka poddała moim zdaniem samolubnej ocenie i przedstawiła na forum publicznym numer rejestracyjny na podstawie jednego subiektywnego odczucia, jednej sytuacji co według mnie jest kompletnie egoistycznym i zawistnym podejściem.

Czy według kolegi ~Kuby można zarejestrować zdarzenie, w którym będzie ewidentnie widać spowalnianie ruchu i ten dowód poddać komukolwiek do jakiejkolwiek interpretacji?
Jeśli nie to jaki związek ma jazda "nerwusa", który wprowadza zagrożenie w ruchu do sytuacji przedstawionej przez ~gdyniankę?

Kto to jest "nerwus" w ogóle za kółkiem?
Czy to ten, który chciałby płynnie przejechać określony odcinek np do pracy, lub z jednego punktu dostawy do drugiego?
Na ulicach jest co raz to większa ilość kierowców, którzy naprawdę zamiast całkowicie skupić się na jeździe, zasypiają za tą kierownicą lub robią masę innych rzeczy, stąd moje podejrzenia ~gdynianko - i pewnie nie masz co się obrażać na Panią z rej. KR, bo być może po części miała rację - być może, jako doświadczony kierowca bardziej niż Ty, z racji 12h dziennie za kółkiem, hamowała silnikiem dojeżdżając do skrzyżowania "ze strzałką" na którym stałaś, nie chciała się zatrzymywać ale była zmuszona przez Ciebie, wrzucającą o 2s później jedynkę, bo np poprawiałaś sobie makijaż lub spoglądałaś na jakiegoś faceta na chodniku. Tymczasem kierowca "zawodowy" i jeżdżący swoim samochodem, ale przeznaczonym do celów służbowych będzie myślał, żeby jednak jeździć eco... wierzę w to bo mam to samo.
Jestem przekonany też drodzy czytelnicy, że jazda powolna i zgodna w 100% z przepisami nie gwarantuje bezpieczeństwa na drodze, niemożliwe jest jednak by wszyscy myśleli podobnie - bo jeden uważa, że zatrzymanie się przed rondem, zamiast zwolnienie i wrzucenie dwójki bacznie przyglądając się w sytuację na nim, jest bezpieczniejsze - tymczasem uważam, że to zagrożenie w ruchu, bo nigdzie nie zaznaczono przed rondem STOP.
Co więcej znak STOP też potrafi wprowadzić zagrożenie na niektórych skrzyżowaniach, ale to temat na osobną dyskusję!

~gdynianko - jeśli chodzi o Twoje "90" na budziku to nic nie mówi i nie gwarantuje... Fakt jest sporo przesadzających z prędkością w niektórych miejscach, ale jeśli jedziesz lewym pustą dwupasmówką z ograniczeniem do 90km/h to jest czysty egoizm i poniekąd rozumiem Panią z KR... ja w takich sytuacjach np po prostu wyprzedzam prawym i klnę sobie pod nosem, nie mrugam światłami, nie trąbię - to nic nie da, a tylko irytuje!
Co do trąbienia nie popieram, bo trąbić wolno w przypadku zagrożenia w ruchu, ale czasem nerwy poniosą, np w sytuacji opisanej powyżej gdy dziad zatrzymuje się przed rondem i czeka na nie wiadomo co!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

...jako doświadczony kierowca bardziej niż Ty, z racji 12h dziennie za kółkiem, hamowała silnikiem dojeżdżając do skrzyżowania "ze strzałką" na którym stałaś, nie chciała się zatrzymywać ale była zmuszona przez Ciebie..."

Chciałbym zwrócić bardzo doświadczonemu Groszkowi uwagę że nie zatrzymanie pojazdu podczas warunkowego skrętu w prawo na tzw. strzałce jest poważnym i niestety popełnianym nagminnie wykroczeniem (karanym tak jak przejechanie czerwonego światła). No chyba że uważasz że zatrzymywanie w takiej sytuacji auta to również zagrożenie. Jeżeli tak to chylę czoła. Tylko co na to mający zielone światło piesi, którzy pewnie chcieliby w jednym kawałku pokonać jezdnię.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiedziałem...mogłem się założyć o stówkę, że Crossik wyskoczy z krosu i nieomieszka się wymądrzyć - spoglądałem jeszcze specjalnie co napisałem i czego się tym razem Cross przyczepi?
...ale napisałem też: "Jestem przekonany też drodzy czytelnicy, że jazda powolna i zgodna w 100% z przepisami nie gwarantuje bezpieczeństwa na drodze..."
Ale Cross nie - nie odniesie się merytorycznie do tematu tylko będzie łapał za słówka...
...nie Cross - przejadę pieszych, mam ich gdzieś spieszę się - tu kolejny cytat, który można fajnie do Ciebie odnieść: "niemożliwe jest jednak by wszyscy myśleli podobnie" - tak jak Ty to mało kto myśli i interpretuje - żenada Cross, żenada! Chciałbym zobaczyć jak stajesz na każdej "zielonej strzałce" a jeśli tak to już sobie wyobrażam, że jeździsz jak kursant więc nie ma o czym gadać...
Jeśli przychyli się do Twojej oceny kolega ~Kuba to muszę zacząć uważać, bo ten mnie nagra i doniesie :)

Groszek jesteś przedstawicielem handlowym?

Tak właśnie wygląda dyskusja z tobą. Brak argumentów i atak ad personam. Twój wpis jest dla mnie co najmniej obraźliwy. Ale nie zniżę się do twojego poziomu i powstrzymam się od obelg.
Ale wróćmy do meritum. Bezpieczeństwo innych uczestników ruchu, a zwłaszcza tych niechronionych jest dla mnie ważniejsze niż Twój pośpiech, więc konsekwentnie zatrzymuję się na każdej "zielonej strzałce". Zawsze też zatrzymuję się przy znaku STOP. I w przeciwieństwie do niektórych nie uważam że takie zachowanie powoduje zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego. No chyba że zacznę brać pod uwagę ryzyko że taki śpieszący się bardziej Groszek postanowi się nie zatrzymać i rozwali kufer mojego auta. I nie, nie jeżdżę jak kursant. Staram się możliwie najmniej naruszać przepisy ruchu drogowego. Poniekąd dlatego że uważam że stworzono je w celu poprawy a nie pogorszenia bezpieczeństwa ruchu drogowego a poniekąd dlatego że nie przepadam za otrzymywaniem mandatów.

"...tak jak Ty to mało kto myśli i interpretuje - żenada Cross, żenada!"

I tu niestety masz rację. Mało kto przestrzega przepisów ruchu drogowego. Odbiciem tego są statystyki wypadków. Żenada Groszek, żenada.

Kim jestem to nie Twoja sprawa, rozmawiamy jak coś na tym forum o prowadzeniu aut. Nie wiem co masz na myśli pisząc: "żenada" do mnie - nie masz już pomysłu na ripostę? ...posiadam prawo jazdy 14 lat i przez ten czas otrzymałem jeden mandat za przekroczenie prędkości o 27km/h i 6pkt, 2 lata temu...
Jeżdżę bezpiecznie i na pewno nie jestem zawalidrogą, ani wariatem. Przez ten czas przejechałem ok 350tys.km - może to nie dużo, ale doświadczenie pewne mam - niczego się nie wstydzę i jestem szczery...na pewno nie będę pisał, że zatrzymuje się na wszystkich strzałkach, zwłaszcza gdy strzałka jest w danym miejscu tylko dlatego, że po skręcie w prawo znajduje się przejście dla pieszych, a poza tym nie ma innego ruchu: konieczność zatrzymania się w takiej sytuacji jest wielką pomyłką!
Cross - piszesz jakbym słuchał teksty umoralniającego Knapika z UWAGA Pirat i słyszał komentarz: "cóż dało temu Panu te 15sekund, które zyskał na wyprzedzeniu tego kierowcy!? Mandat, którego można było uniknąć!"
Oj ile ja bym dał, żeby policjanci byli w tych miejscach gdzie ja widzę niebezpieczne manewry i zagrożenia w ruchu tymczasem karani są Ci, którzy nagną przepis tam gdzie akurat ustawi się patrol, i to sporadycznie wprowadzając zagrożenie.

"Staram się możliwie najmniej naruszać przepisy ruchu drogowego"
tu już brzmisz nieco szczerzej i tego się trzymajmy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Cross - piszesz jakbym słuchał teksty umoralniającego Knapika z UWAGA Pirat i słyszał komentarz: "cóż dało temu Panu te 15sekund, które zyskał na wyprzedzeniu tego kierowcy!?"

Tylko że w tym coś jest. Wielokrotnie widuję jak ludzie jadą dajmy na to ul. Grunwaldzką jazdą "szarpaną" to przyspieszając to zwalniając, przeskakując z pasa na pas, wyprzedzając kogo się tylko da podczas kiedy ja jadę równą prędkością taką jak większość pozostałych kierowców a po kilku kilometrach zatrzymujemy się obok siebie na światłach. Co taki kierowca zyskuje? Nawet nie "knapikowe" 15 sekund.

"Oj ile ja bym dał, żeby policjanci byli w tych miejscach gdzie ja widzę niebezpieczne manewry i zagrożenia w ruchu"

Z tym się zgadzam bez uwag.

"...tymczasem karani są Ci, którzy nagną przepis tam gdzie akurat ustawi się patrol, i to sporadycznie wprowadzając zagrożenie."

Z tym bym dyskutował. Twoim słowom przeczą statystyki wypadków.

A to jaki wykonujesz zawód kompletnie mnie nie interesuje. Ale swoim wpisem zaprezentowałeś mentalność typowego przedstawiciela handlowego i stąd moja uwaga w tym temacie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cross...zmień sobie stopkę, bo miejsce marnujesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cross jest z tych co muszą być w centrum uwagi, musi się wyróżniać choćby stopką...

"Z tym bym dyskutował. Twoim słowom przeczą statystyki wypadków."

Współczuję ciągoty do analizowania statystyk...
Gdyby patrzyć na niektóre takowe, co bardziej bojaźliwi ludzie nie wychodzili by z domu, nie wspominając już, że sporo ludzi ma fobie, które im na to nie pozwalają... :(
...ale zeszliśmy z tematu!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

~:-) jesteś żywym dowodem na to że pan Lem miał rację.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

"jesteś żywym dowodem na to że pan Lem miał rację." ...Cross, skąd przyszedł Ci do "głowy" taki wniosek?....chyba raczej sam tego nie wymyśliłeś, skoro podbierasz się sentencjami innych ludzi.

Cross to król netu, zna slang netowy i organizuje pieczenie kiełbasy dla ludzi z netu.
Tak maja ci którzy przegrali swoje prawdziwe zycie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

"~gdynianko - jeśli chodzi o Twoje "90" na budziku to nic nie mówi i nie gwarantuje... Fakt jest sporo przesadzających z prędkością w niektórych miejscach, ale jeśli jedziesz lewym pustą dwupasmówką z ograniczeniem do 90km/h to jest czysty egoizm i poniekąd rozumiem Panią z KR... ja w takich sytuacjach np po prostu wyprzedzam prawym i klnę sobie pod nosem, nie mrugam światłami, nie trąbię - to nic nie da, a tylko irytuje!"

... i BRAWO. Wyprzedzanie prawym pasem na drodze dwupasmowej z dwoma pasami ruchu w jednym kierunku jest jak najbardziej prawidłowe i zgodne z przepisami i mówi o tym 24 lub 124 paragraf kodeksu drogowego w punkcie 10 tego paragrafu.
Tak wiec jesli na obwodnicy ktoś zamula na lewym pasie to bez żadnego problemu wyprzedzam prawym. Ostatnio nawet policję tak wyprzedzałem i nie robili problemu. Fakt że wiekszość kierowców ma zakodowane że prawą sie nie wyprzedza co jest nieprawda ... wszystko zależy od sytuacji i drogi jaką jedziemy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwsze słyszę, by komuś nie odpowiadało wyprzedzanie prawym pasem na jezdni jednokierunkowej z dwoma pasami ruchu. Rozumiem nie wyprzedzanie prawym pasem na jezdni dwukierunkowej z dwoma pasami ruchu w jednym kierunku poza obszarem zabudowanym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takie nagranie nie jest dowodem w postępowaniu sądowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Buahahaha.

Ja jadąc autem rejestruje wideorejestratorem każdą jazdę . W przypadku napotkania "pirata drogowego" łamiącego przepisy o ruchu drogowym,stwarzającego niebezpieczeństwo na drogach dla innych użytkowników ruchu ,odpowiednie ujęcie nagrywam na płytkę i ze szczegółowym opisem wysyłam do odpowiedniego komisariatu ruchu drogowego gdzie mieszka ów kierowca. A to skutkuje !
W ten sposób eliminuję niebezpiecznych dla nas kierowców ,a jednocześnie przyczyniam się w szerokim zakresie do zwiększenia bezpieczeństwa na naszych drogach.
Gdy taki delikwent otrzyma kilka niespodziewanych mandatów i punktów karnych z zagrożeniem utraty prawa jazdy , to na pewno na naszych drogach poczujemy się znacznie bezpieczniej. I o to chyba wszystkim normalnym kierowcom chodzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kolego, daj już sobie spokój. Twoje nagranie niczym nie skutkuje, dopóki nikomu nic się nie stanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Być może kiedyś zdziwisz się.

....duzo pisania jest przez takiego społecznego jakim jest pan Kuba.a tak na marginesie mieszkamy w kraju takim jakim jest.ludzie jezdza przepisowo-to tez dla niektorych zle,wariuja na drodze-to rowniez zle zatem.jak masz jaja to zwroc uwage facetowi lub babce a ty tylko nagrywasz i d*pe zawracasz w miejskiej.a jaka mam gwarancje ze ten twoj(wasze )filmiki nie sa celowo podstawiane.zatem jak nie ma kolizji,poszkodowanych ,itp.to nie donoś na innych,pewnie jeszcze takim jak ty to sasiedzi na osiedlu nie pasuja....domysl sie ze i tak pismo laduje po 3miesiacach w koszu,nastepnym razem przyjdz z czyms konkretnym?panie płaczku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dużo pisania jest nie przeze mnie tylko przez durnotę osób nagranych. Jak nie chcesz pracować w policji, możesz iść do biedronki. Przepis jest przepis a umorzenie tak oczywistej sprawy insynuując preparowanie dowodów przez uczynnego obywatela... no cóż dno a nie stróż prawa.

Zwłaszcza jak zrobiłeś to z moim nagraniem w którym pewien dziadek przejeżdża z dużą prędkością po nogach pieszej. Naprawdę moje gratulacje podejścia do pracy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ruch w Polsce jest prawodstronny i lewy pas służy do wyprzedzania innych użytkowników drogi. Jeżeli więc jechałaś lewym pasem i po zakończonym manewrze wyprzedzania nie wróciłas na pas prawy należy ci się mandacik. Dlatego pewnie też zostałaś uwieczniona na kamerce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Człowieku, co Ty w mieście przy dużym natężeniu ruchu nigdy nie jeździłeś.

Inne tematy z forum

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (38 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....

Wynajem długoterminowy samochodu zamiast kupna (11 odpowiedzi)

Hej, zastanawiam się czemu tak wiele osób decyduje się na wynajem długoterminowy czy leasing...

pierwszy samochod (12 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?