Karencja w spłacie kredytu hipotecznego? Jakie warunki?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Orientujecie się może jakie warunki trzeba spełniać, ale ubiegać się o karencję w spłacie kredytu hipotecznego (PKO BP)?

Czy robią jakieś problemy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Karencja w spłacie kredytu hipotecznego? Jakie warunki?

Na miesiąc nie ma problemów, piszesz pismo, ale musi być odpowiednio wcześniej dostarczone. Jeśli rata jest np na 25 maja to do 25 kwietnia musi trafić do banku. Dostarcz osobiście, bo moje gdzieś zginęło i cały proces opóźnił się o miesiąc.

Dzięki za odpowiedź :)

Może ktoś jeszcze na jakieś doświadczenie w tym temacie, np na dłuższy okres?

Każdy bank ma inaczej, u mnie raz w roku można zrobić sobie "wakacje" a w sytuacjach kryzysowych ( trzeba udokumentować np. utratę pracy ) można max na 6 mies

nie musi być miesiąc wyprzedzenia z zawieszeniem raty. może być krócej. czasem się zdarza, że rata nie zostanie zatrzymana mimo podpisania dokumentów o zatrzymaniu i zejdzie Ci z rachunku. Wtedy zostanie zwrócona automatycznie. Tak się dzieje jeśli bank ma mało czasu na formalności.
Taki przywilej przysługuje Ci raz na rok.

Możesz też zatrzymać kredyt na 6 i 3 miesięce, ale to tylko raz w historii kredytu i nie prędzej niż przed spłaceniem 6-ciu pierwszych rat.
Wstrzymanie rat oznacza większą ratę w przyszłości, a nie wydłużenie spłaty kredytu.
Do tego mały "myk". Jeśli masz kredyt krócej niż 6 m-cy nie zatrzymuj kredytu na miesiąc. W tej sytuacji dopiero po ok roku fizycznie spłacisz 6 pełnych rat. I w razie awarii budżetu domowego nie będziesz mogła go zatrzymać na dłuższy okres.

Karencja jest w postaci aneksu do umowy i podpisują ja wszyscy współkredytobiorcy.

Jeśli jesteś z Gdyni polecam wybrać się na Oksywie do PKO, ul Dickmana.

Dziękuję bardzo :)

ja mam jeszcze taką małą uwage - kiedyś chciałam sobie zrobić przerwę na 3 miesiące i okazało się że przerwa jak najbardziej bez problemu - tyle że wstrzymują tylko spłatę kapitału - a odsetki itak musisz płacić dalej - a biorąc pod uwagę że przez większość czasu, zwłaszcza na początku rata składa się głównie z odsetek - to taka karencja nic nie daje,
druga sprawa jest taka że jak chcesz miec karencje np z powodu utraty pracy to musisz przedstawic zaswiadczenie z urzędu pracy o zarejestrowaniu jako bezrobotny i zazwyczaj odrazu karencji nie dają - a też istnieje obawa że bank stwierdzi że skoro nie masz pracy to znaczy że niestać cie na kredyt i wtedy dopiero zaczyna sie jazda bo zdarzają sie przypadki że ludziom kredyty mieszkaniowe cofają i każą odrazu wszystko spłacić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

chyba faktycznie kiedyś. zawiesić można i kapitał i ratę. nikt też nie może cię wypytywać dlaczego. to jest twoje prawo a nie łaska banku.

masz kredyt hipoteczny, podpisałaś/eś umowę i na forum pytasz o karencję w spłacie. Nie prosciej iść do banku i tam się wszystko dowiedzieć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

meble ze sklepu online (32 odpowiedzi)

Hejo! Czy ktoś z was miał może do czynienia ze sklepem http://www.topeshop.pl ? Bo znalazłam tam...

Pytanie o oświetlenie może ktoś wyjaśni (17 odpowiedzi)

Oprawa led, 35w, 4000lum. Tak mam w projekcie. Co to oznacza? Jakie lampy powinnam zakupić do...

Podkarpackie sady opinie (3 odpowiedzi)

Witam Chce kupić drzewka owocowe i wiśnie ozdobne z podkarpackie sądy Jakie macie opinie ??