Karmienie piersią i laktator

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Cześć. Jeszcze dziudziuś nie przyszedł na świat, ale chce się przygotować do karmienia piersią. Chce zrobić wszystko, by dziecko karmione było tylko i wyłącznie moim mlekiem. Stad pytanie o laktator. Odciągając mleko sposobem 7-5-3 teoretycznie ma się więcej pokarmu. Pobudzać laktację laktatorem już od narodzin dziecka czy czekać aż dojdzie do braku pokarmu? Ile ściąganego mleka powinno wypijać dziecko? Chciałabym karmić piersią i mlekiem odciąganym (szybki powrót na studia).
Przepraszam za te dziwne pytania, ale to moje pierwsze dziecko i nie mam pojęcia na temat laktacji...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Karmienie piersią i laktator

nie pobudzałabym dodatkowo piersi jeśli nie będzie takiej potrzeby bo zazwyczaj 3, 4 dnia po porodzie występuje nawał pokarmu, przy dodatkowym pobudzaniu mogłoby już być naprawdę ciężko go opanować ...

Nie wiem ile dokładnie dziecko powinno wypijać odciąganego mleka - tzn po pierwsze zależy to od wieku, po drugie dziecko karmione na żądanie raz pije więcej raz mniej, po trzecie jeśli już sugerowałabym się porcjami jakie są przewidziane dla mleka mm - ale to zawsze jest dość indywidualne w przypadku każdego dziecka.

to sa pytania narazie trudne do odpoweidzi.....zobaczysz urodzisz i sama wszystko opanujesz ....zadna teolria Ci tu nie pomoze......

jak wyżej - z takimi pytaniami poczekaj na dzidziusia. wtedy sie okaże ile dziecko chce jeść, jak często, czy masz pokarm i ile i czy wogóle laktator potrzebny. no i na bieżąco po porodzie w szpitalu porozmawiasz z doradcą laktacyjnym - na oddziałach zawsze jakaś pani do pomocy jest i można się wiele rzeczy dowiedzieć - ewentualnie, na zaspie kiedyś była "poradnia laktacyjna", zadzwoń i się dowiedz czy nadal istnieje

polecam pania IZĘ w szpitalu wojewodzkim ...babka zna sie na rzeczy jesli chodzi i karmienie ,pokazuje jak i co...super. poradnia dalej jest tak tak w szpitalu.

spokojnie,jak urodzisz to problem sam się rozwiąże-zobaczysz dasz rade,metoda 7-5-3 jest o.k u mnie faktycznie pomogła ,ale w pózniejszych dniach
przystawiaj maluszka jak najcz,esciej,a mleko bedzie w takiej ilosci jak potrzeba malenstwu
życzę powodzenia

u mnie na początku po ok.2 tygodniach pojawił się nawal pokarmu, że co chwilę mogłam go odciągać, ale zamiast go mrozić, wylewałam i to był mój błąd, gdyż jak maluszek miał ok.2 miesięcy chciał jeść więcej niż wyrabiały moje piersi, trwało to ok.2 tygodni i oszukiwałam maluszka herbatką z kopru, aż w końcu wszystko się unormowało i produkcja mleka dostosowała się do potrzeb maluszka. Co jakiś czas jak czułam, że pokarmu mam więcej to go odciągałam i mroziłam. Na chwilę obecną, synek ma 7 miesięcy, nadal karmię piersią, praktycznie przesypia już całą noc, więc rano mam tak przepełnione piersi, że mały nie jest wstanie wszystkiego wypić więc resztę odciągam i mrożę. Nie stosowałam żadnej metody z laktatorem, odciągałam tyle czasu, aż już nie chce lecieć.

nasza położna na zajęciach SR mówiła, że jeszcze przed porodem można pobudzać laktację i hartować brodawki ;) (laktatorem)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Absolutnie nie wolno hartować,ani pobudzać brodawek,gdyż wcześniejsza ich stymulacja wywołuje skurcze i może dojść do wcześniejszego porodu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiem o tym :]

ale taką informację dostałam na zajęciach SR akurat o laktacji :] też byłam zdziwiona :]

Jak urodzisz to sama zobaczysz ;) kazdy przypadek jest inny,moze bedziesz miala nawal pokarmu ? i bedzie go za duzo ;) moze bedzie w sam raz, wiec stymulacja zadna nie bedzie potrzebna ;) Jak bedzie slabo z pokarmem to przystawiaj dzidzie czesto a moze potem dopiero laktator?
Powodzenia!

oczywiście, jak się dziecko urodzi, to się wszytsko okaże

ale... ja byłam po cc, dziecko najpierw ospałe, nie chciało ssać i jak rozbudzić laktację? ja dostałam pokarm dopiero w 5-tej dobie i gdyby nie laktator, to bym w ogóle rozbudziła laktacji, to zresztą nie jest tylko moja teoria, ale też pani Kasi z Wojewódzkiego, która razem ze mną walczyła o mój pokarm

także moim zdaniem, jeśli chce sie karmić piersią, warto zaopatrzyć się w dobry laktator (w moim przypadku elektryczny, inny by nie pomógł) i ze dwa opakowania herbatki bocianek na początek

Inne tematy z forum

Kurczak z rożna - gdzie w okolicach Ujeściska? (8 odpowiedzi)

Czy jest gdzieś w okolicach (tak do kilku km) ulicy Płockiej jakiś punkt gdzie można kupić...

Galeria Chełm (3 odpowiedzi)

Czy to potwierdzone że galeria Chełm działa tylko do 31.12?