Karmisz gołębie? To po nich posprzątaj

Opinie do artykułu: Karmisz gołębie? To po nich posprzątaj.

- Wystarczyło kilka dni lepszej pogody, by gdyńskie chodniki znów pokryły się odchodami. I to nie psów, ale nie wiadomo czemu dokarmianych gołębi. Może ci co tak chętnie je karmią, także po nich posprzątają? - pisze nasza czytelniczka, pani Katarzyna.Pani Katarzyna jest na urlopie wychowawczym i codziennie spaceruje po Gdyni ze swoją dwuletnią córką. I jest zdegustowana postępowaniem wielu osób, bezmyślnie - jej zdaniem - dokarmiających ptaki w mieście. Oto jej opowieść:Wystarczyło kilka dni ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe gdzie maja znaleźć jedzenie, jeżeli wszystkie miejsca z roślinami dającymi nasiona zostały zniszczone przez parkujące samochody, lub zabetonowane.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 19

Trojmiasto.pl chyba nie ma ostatnio ważniejszych tematów do rozstrzygnięcia niż kupy gołębi i GUANiarze obijający sobie buźki. Aż śmiać się chce,jakie wstawiacie tu artykuły od rozhisteryzowanych ludzi,którym się w główkach od kasy i z nudów poprzewracało.
Co do artykułu-nawet jeśli nie będą dokarmiane,to nie zmusisz ich do niezałatwiania potrzeb fizjologicznych,jak nie tu to tam,a może i na głowę komuś narobią.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Niech darmozjady..........

....Czytaj straż miejska się za to weźmie. Za to w końcu te nieroby biorą nasze pieniądze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to samo tyczy dokarmiania mew - efekt ; o****ne(nie da się inaczej określić) samochody , balkony, i chodniki.A także niektórzy pechowcy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

polecam antraks. zdechnie razem z tymi o****ncami.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chleb

Ja kupuję zawsze tyle, aby nie zostało, natomiast mój sąsiad pakuje do torebki foliowej i wiesza na płocie.Potrzebujący zabierają. I nie trzeba wyrzucać.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 12

Gołębie a matka

Ludzie mają problemy z gołębiami, a ja z matką, która krzyczy do telefonu, że mam wracać do domu choć jestem w pokoju obok, bo siedzi na fotelu w stanie nietrzeźwości! A wy ludzie zróbcie porządek nie z gołębiami tylko z rodzinami patologicznymi, bo ludzie mają inne problemy niż gołębie.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przez podobnego do ciebie kretyna bez mózgu karmiącego ptaki na podwórku w bloku obok, mam codziennie zas.any balkon i okna.
Wszystkich karmicieli ptaków w centrum miasta, powinno się stawiać pod pręgierzem i wokół kilka razy dziennie karmić ptaszory. Po tygodniu "bombardowania" guanem może nabralibyście rozumu w pustych łbach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przynajmniej, kiedy znajdują sobie same pożywienie nie latają w stadach o określonych

godzinach w określone miejsca, bo jakiś nienormalny człowiek przyzwyczaił je do stałych godzin posiłków.
Nie masz pojęcia jak to jest - przez takie tępe ludziki zwabiające chmary ptaków - codziennie mieć "obrobiony" balkon i samochód.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

typiara ma tysiace zlotych na koncie , spaceruje z dzieciarem i przeszkadza jej ptasia kupa

tez chcialbym miec takie problemy
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 81

Na Łagiewnikach/Heweliusza w bloku koło Proremu w Gdańsku to samo.

Trzy razy dziennie jakaś znudzona emerytka zanieczyszcza podwórko (kiedyś robiła to po po prostu w piaskownicy dla dzieci póki nie zlikwidowali) i wszysycy w okolicy mają opaskudzone balkony i samochody przez mewy i gołębie.
Nie ma na babę mocnych. Niby ledwo chodzi, ale wózeczek z odpadkami ciągnie za sobą żwawo i kilka razy dziennie robi s.f w centrum miasta.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

powiedz gdzie mieszkasz

szukam frajera, który zrobi mi remont auta
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 20

Przy kolegiacie

przy kolegiacie od strony szkoły katolickiej cały plac jest biały od pań które karmią gołębie. Sam widziałem 3 takie sytuacje. Po prostu Straszne
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

to samo sie dzieje w Dolnym Wrzeszczu

głownie Plac Wybickiego, łażą jakies stare kwoki i dokarmiają te stada gołębi, mew, kruków i wszystkiego co ma skrzydła, potem wszystkie chodniki równo z****ne, samochody umazane w odchodach, na parapetach domów, gdzie ptaki nocują g.onwo na g.ownie, noc po nocy, drzewa wyglądają jakby były pokryte sniegiem - tak są zafajdane. Zgłaszanie do ZDiZu nie skutkuje, zgłaszanie do komandosów od blokad na koła - nie skutkuje, do sanepidu - nie skutkuje. Czy naprawde w tym miescie nie ma instutucji, która zareaguje na zgłoszenia? Czy musi dojsc do jakiegos zbiorowego zachorowania, zeby w tym miescie ktos zrobil cos z tym dzikim ptactwem?

To samo dzieje sie pod blokami, łażą jakies zakompleksione baby i dokarmiaja koty, całe watachy kocurów latają i dra mordę w marcu. Potem całe lato wałesa sie po okolicy 20-30 młodych kociąt, wypasionych, ze ledwo łapami przebierają, bo jakas rozhisteryzowana baba, co nie ma własnych kłopotów przychodzi nie wiadomo skąd i w okresie, gdzie koty spokojnie mogłyby zdobyc sobie pozywienie w ciągu lata dokarmia te rozleniwione stworzenia. Gdzie tu rozum? Gdzie rozsądek?

Zwracanie uwagi tymze osobom, powoduje u nich ataki agresji przeciwko zwracajacym uwagę. Próby tłumaczenia, że mieszkańcy sobie nie życżą by ktoś z zewnątrz prowadził wbrew woli mieszkanców "hodowlę" pod oknami takze skutkują oskarżeniami o brak tolerancji dla zwierząt. To przepraszam, moze ja mam sie wyniesc z miasta i zamieszkac w lesie? Bo pani z przerostem formy nad trescią swiat widzi po swojemu i bardziej sprzyja zwierzetom niz ludziom?
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 9

Gdańsk

Najgorsze są psy i ich właściciele.
Posiadanie psów w mieście powinno być zakazane.
Niech wracają z właścicielami do czworaków na wieś!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 15

Pleciesz trzy po trzy.

Ptaki nie chodzą, a latają (jakbyś nie zauważył). Kiedy taka nawiedzona wariatka karmi je trzy razy dziennie na podwórku, to w tych porach całe chmary ptactwa z okolicy zlatując się na żer obs.ywają wszystko wokół w zasięgu całego kwartału - samochody, balkony, okna (chodniki to najmniejszy problem ;-/).
Życie z takim babsztylem (z rzekomym poczuciem misji, a w rzeczywistości ze zwykłą paranoją) w okolicy to koszmar.
Zdecydowanie powinien być zakaz karmienia ptaków w mieście. Jedyny wyjątek zrobić dla wyznaczonych miejsc w parkach i koniec. Resztę nadgorliwców karać mandatami.
Rozumiem, żeby w małym karmniku dokarmiać wróbelki czy sikorki, ale tych niezrównoważonych psychicznie kilka razy dziennie zanieczyszczających trawniki i podwórka kilogramami odpadków powinno się przymusowo leczyć jako szkodliwych społecznie.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 7

4

ktoś lubi łowić ryby. Ja lubię karmić gołębie.
pazdrawlajut
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 13

Jest rozwiązanie...

Zamiast karmić ja się spuszczam na gołębie :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

trzeba kupować odpowiednią ilość
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gołębie

Pani Katarzyna ma rację. z****ne chodniki i samochody. Za karmienie gołębi powinna być kara. Gdzie jest straż miejska ? s****ą psy , s****ą gołębie. Ktoś powinien z tym zrobić porządek . Tak być nie powinno
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 16

Wyznaczyc miejsca do karmienia

Pomagac ptakom trzeba w ciężką zime bo w zamkniętych śmietnikach pozywienia nie znajdą. Ale powinny byc wyznaczone miejsca które nie sa w centrum miasta gdzie mieszkaja ludzie w wieżowcach i parkuja samochody. Ptaki przywyczajają się do ptasiej stołówki i nikt nie będzie nikomu przeszkadzał.Ptaki giną pod kołami samochodów i brudza chodniki i samochody
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2