Karta sopocka

Chcę poruszyć temat ''Karty sopockiej''. Dlaczego kartę dostają tylko zameldowani w Sopocie. Przecież jest ogromna rzesza rodowitych Sopocian, którzy urodzili się w Sopocie. Ci nie mają tego przywileju posiadania ''Karty sopockiej''. Pytam, czemu tak jest?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Karta sopocka

Zgodnie z nazwą - karta sopocka jest dla Sopocian. Popatrz na to z innej strony - jeśli każdy kto urodził się w Sopocie dostawał kartę to spadłyby wpływy do budżetu miasta. Być może inne miasta mają też jakieś profity dla swoich mieszkańców.

Z prostego powodu. Mieszkasz w Sopocie, to znaczy że w większości przypadków płacisz tu podatki. W zamian dostajesz Kartę Sopocką.

Jak urodziłaś się w Sopocie a mieszkasz np. w Gdańsku, to dlaczego masz mieć kartę?

Wiem że ktoś może być zameldowany w Sopocie, a mieszkać np. w Warszawie i wtedy też ma kartę, ale niestety nie da się inaczej tego ewidencjonować jak na podstawie meldunku.

Może nie do końca zrozumiano moje pytanie. Mnie chodzi o rodowitych sopocian - którzy urodzili się w Sopocie i mają wpis w dowodzie osobistym , urodzony w Sopocie. Czy tych ludzi jest aż tak dużo,(może trzysta osób z kawałkiem), że nasze miasto straciłoby ogromne sumy pieniędzy. Może ten wpis powinien dawać do myślenia. TRÓJMIASTO. Aglomeracja jak nazwa wskazuje ''zbudowana'' z trzech samorządnych i samodzielnych miast. A może - my Sopocianie - powinniśmy g ł o ś n i e j domagać się wybudowania porodówki!!!. Szpitala co się zowie. Trzeba nad tym poważnie pomyśleć, bo czasu jest coraz mniej.

Inne tematy z forum

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

Pierniki jako forma promocji (3 odpowiedzi)

Przychodzę z tematem pierników. Myślicie, że to dobry pomysł na promocję? Podrzućcie od razu...