Kaszubska Strzecha

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Ogladałam to miejsce kilka dni temu i bardzo mi się podoba, zamierzamy tam własnie zorganizować wesele na 60 osób.
Może macie jakieś opinie na ten temat , może ktoś z was robił już tam wesele? Wszystko na pierwszy rzut oka wyglada ślicznie.....
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kaszubska Strzecha

Polecam,prowadzą to przemili państwo,bardzo dobre jedzonko,miła atmosfera,fajny pomysł na wesele ze spankiem.

hej!
tez szukam czegos ladnego. Moglabys cos powiedziec o szczegolach ktorych sie dowiedzialas i cenach w tym miejscu?? I moze masz link na ich strone?
Bede wdzeiczna za info.
Soltera

www.kaszubskastrzecha.pl

Byłam tam i zarezerwowałam sobie termin na przyszły rok, miejsce jest cudowne, same miejsce i okolica jest bardzo zadbana...

a teraz kilka szczegółów:

1. Kaszubska Strzecha znajduje się w Goręczynie koło Kartuz, jest to piękny wiejski dom - gospodarstwo nad jeziorkiem.
2. Wszyscy goście weselni mogą tam spać koszt ok. 35 zł od osoby, pokoje są bardzo przyjemne z lazienkami.
3. Koszt wesela - 120 zł od osoby, bez ciast, ale za to mozna wnosic swoj alkohol i daja juz w cenie napoje bez ograniczen.
4. Mają dwie salki, zalezy na ile osob robisz wesele, jezeli nie duze do 60 osób, to wszystko dzieje sie na jednej sali (gdzie jest nawet kominek), a jezeli wesele jest na wiecej osob to w jednej sali sie siedzi i je a w drugiej tanczy.
5. Nie płaci sie za wynajecie sali.
6. Wlasciele organizuja przejazdy bryczkami.
7. W tej wiosce 1 km dalej jest piękny kościółek z XVII w.
8. Kaszubska Strzecha nie organizuje wesel w lipcu i w sierpniu...niestety, maja wtedy wczasowiczów.

Jezeli masz inne pytania, chetnie odpowiem.
Pozdrawiam

Byłam niedawno i - przepraszam - ale było fatalnie. Jak ktoś lubi takie klimaty to będzie mu sie podobało - mi osobiście nie.

tania, napisz wiecej, dlaczego uwazasz ze bylo fatalnie.
owszem jest to klimat wiejski i nie wszystkim moze odpowiadac ale czy organizacja byla kiepska czy cos innego. Daj znac, bede wdzieczna.

Witam,

ja robię w tę sobotę, a ślub w tamtejszym kościele. Po powrocie z podróży dam znać jak było ;)

Haszka z niecierpliwoscia czekam na wiesci od Ciebie, zycze wszystkigo dobrego.
Pozdrawiam.

dziewczyny jesli macie jakies doswiadczenia z Kaszubska Strzechą prosze dajcie znać. Jakna razie to zdania są bardzo podzielone. Pozdrawiam

Witam,

katibrown zdania podzielone są raczej, tylko dlatego że ktoś nie lubi takich klimatów i tyle. Niekórzy lubią hotel, okrągłe stoły i biała limuzynę, a niektórzy wesele na 400 osób w remizie, albo w stodole. Bardzo chciałabym kiedyś uczestniczyć w tej drugiej opcji :).
Kaszubska jest poprostu klimatyczna. Nie masz się co stresować, my robiliśmy tam imprezy służbowe i zawsze było w porządku.
Przyślę Ci zdjątka i opis, ale akurat wybór tego miejsca w ogóle mnie nie stresuje, tak jak bzdety takie jak fryzura, kwiatki i etc. Wszyscy nasi goście zresztą bardzo są zaintrygowani ;)

Haszka dziekuje Ci za miłe słowa. Zdecydowałam sie na Kaszubska Strzeche, poniewaz klimat mi bardzo odpowiada, jednak wiesz czasami organizacja moze nie byc do konca taka idealna. Moj e-mail to katibrown@o2.pl jesli tylko mialabys ochote cos mi podeslac bede wdzieczna. pozdrawiam cie goraco.

hej

jestem jak najbardziej na TAK!
Robimy tam wesele 24.09.05. Było to w zasadzie jedyne miejsce, które obejrzeliśmy. Od pierwszej chwili wiedziałam, że nigdzie indziej nie chcę mieć wesela. Miejsce niezmiernie klimatyczne, faktycznie odległe od klimatu "limuzyna i baloniki", ale to tylko plus tego lokalu. Okolica cudna, może jedna mała uwaga: zaraz obok jesk kurza ferma i niestety raz w tygodniu ulatnia się stamtąd niemiły zapach. Można mieć to nieszczęście, że akurat będzie to dzień wesela. Ale trudno, liczę na szczęście.

Polecam gorąco. Halszka, też będę wdzięczna za info "poweselne".
Ja ze swojej strony mogę się podzielić wrażeniami pod koniec września.

kinga

Ze mną było podobnie jak zobaczylam to miejsce to wiedziałam ze tego własnie szukam. Zycze powodzenia i mam nadzieje ze dasz znac jak było we wrzesniu.
pozdrawiam

Jestem na NIE. Może ja tak trafiłem ale na imprezie kelnerzy się opeirdzielali, na stołach niegdy nie było nic na czas, obsługa denna, skończyło się na tym że ............... szkoda słów.

Autor: VideoMan 15-07-2005 09:58
Jestem na NIE. Może ja tak trafiłem ale na imprezie kelnerzy się opeirdzielali, na stołach niegdy nie było nic na czas, obsługa denna, skończyło się na tym że ............... szkoda słów.

Witaj!

A na jakim weselu byles? Czy napewno w Kaszubskiej Strzesze?
a na czym tam sie tak skonczylo, ze szkoda słów??.......

Wiem tylko, ze tam niema zadnych kelnerow tylko kelnerki-mlode dziewczyny i chyba cos Ci sie pomyliło, bo one za każdym razem lataly jak szalone,
zeby spelnic nasze zapotzrebowania kawowe...np:) hihi
a bylem tam juz nieraz i zawsze bylo super!!!

A fakt, tam prawie co tydzien maja wesela i
jest ciezko sie tam dostac...!!
bo lipiec-sierpien maja wczasowiczow i nie organizuja zadnych imprez okolicznosciowych...chyba ze jakis cud sie zdarzy..;))

Mam nadzieje,ze uda mi sie wbic tam poraz kolejny
ze swoja impreza firmowa!!.. :)))

Pozdrawiam
Patryk

dokładnie o tym samym pomyślałam, tam nie ma kelnerów!!!
chyba chodzi o jakąś inną "Strzechę" ...
pozostaję nadal na TAK

kinga

Potwierdzam jakoś dziwnie wolno działały te panienki - a chwilami ich brak bywał uciążliwy

Witam wszystkim,

jestem po weselu w Kaszubskiej :) i zdemontuje te bzdury.

Było rewelacyjnie :). Tam są dziewczyny-kelnerki i podawały wszystko błyskawicznie, z uśmiechem. Uważam wręcz, że ta ekipa jest wręcz wzorcowa i nie jedni mogliby się uczyć od tych dziewcząt. Także nie kłam koleś.

Może zacznę od początku. Polecam wszystkim dorożki i wozy. Na początku goście trochę sceptycznie do tego pomysłu podeszli, a okazało się, że to jest konretna frajda. Dla mnie również było wielką przyjemnością jechać wśród łanów zbóż dorożką :).
Kościół jak niektórzy zauważyli jest piękny - mały, zabytkowy, z pięknymi witrażami. Ksiądz proboszcz poprowadził pięknie msze i podpowiadał nam, bo nie ukrywam, że włączył się stres podczas ślubu. Pani Jadzia tez bardzo pięknie udekorowałą kościół.
Sala w Kaszubskiej przystrojona pięknie, pyszne jedzenie, atrakcyjny kominek na środku, na którym stał ciepły barszczyk, ciepłe paszteciki, żurek, bigos. Zbieram same pochwały za jedzenie. Zamówiliśmy też prosiaka, i poszedł cały, bo tak smakował gościom.
Goście mówili, że jest tu tak ładnie, że duża część biesiadowała w ogrodzie. Trochę się martwiłam, że mało tańczą, ale tłumaczyli mi, że oni na tym weselu jednocześnie dobrze się bawią i odpoczywają.

Jeżeli ktoś ma jakieś konkretne pytania, to jestem do dyspozycji. Zdjęć na razie za dużo nie mam.

Hej,
My tam robimy wesele 10 wrzesnia, bylam tam juz na weselu u kolezanki i bylo super !!!! Miejsce bajeczne ....:-)
Mozesz mi napisac czy braliscie podstawowe menu (chodzi mi o zimne przekaski) czy cos domawialiscie...?

Jagienka napisał(a):

> Hej,
> My tam robimy wesele 10 wrzesnia, bylam tam juz na weselu u
> kolezanki i bylo super !!!! Miejsce bajeczne ....:-)

DOkładnie i życzę magii wręcz.

> Mozesz mi napisac czy braliscie podstawowe menu (chodzi mi o
> zimne przekaski) czy cos domawialiscie...?

Wzieliśmy tylko dodatkowo prosiaka i poszedł szybko. W ogóle bardzo się cieszyłam, że goście tak zajadali. Było smaczne i dużo, a ich rosół po kaszubksu jest wyśmienity, szły tam konretne dokłądki. Podobało im się, że część potraw stoi na kominku i jest ciepłe.
A ciasto robiła p. Bernadka i było wyśmienite, za co jej bardzo dziękuję.

:-) Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz :-) Nad prosiakiem tez sie zastanawiamy ...:-) Ale po tym co napisalas pewnie tez sie zdecydujemy :-)
Wielkie dzieki :-)
Pozdrawiam

Ile ludzi tyle zdan. Ogladalam to miejsce jak szukalam sali i mi nie przypadlo do gustu, mojemu narzeczonemu i rodzicom z eztą tez sie nie podobalo.

nisia94 napisał(a):

> Ile ludzi tyle zdan. Ogladalam to miejsce jak szukalam sali i
> mi nie przypadlo do gustu, mojemu narzeczonemu i rodzicom z
> eztą tez sie nie podobalo.
>
>

Masz racje tak jak w życiu..., ja stwierdziłam ze nigdy nie znajde idealnego miejsca, za cene która bedzie mi odpowiadała. Jednak plusy przeważyły nad minusami i wiem ze nie bede nic innego szukac niz Kaszubską Strzeche.

katibrown napisał(a):

Jak chcecie to parę zdjęć jest na Gimbli.
http://www.gimbla.pl/forum/pokoje/viewtopic.php?t=29931&postdays=0&postorder=asc&start=15

Haszka,
wygladacie na tych zdjeciach przeslicznie :-)))))
GRATULACJE !!!!

czyli jednak organizują tam wesela w wakacje??? w któryms wątku czytałam, że w lipcu i sierpniu maja wczasowiczów i nie organizuja wesel.... my zastanawiamy się nad tym miejscem i na razie jestem na etapie zbierania opinii :-))) pozdrawiam!!!

WItam,

> czyli jednak organizują tam wesela w wakacje??? w któryms wątku
> czytałam, że w lipcu i sierpniu maja wczasowiczów i nie
> organizuja wesel.... my zastanawiamy się nad tym miejscem i na
> razie jestem na etapie zbierania opinii :-))) pozdrawiam!!!

My mieliśmy w lipcu, bo akurat tak się złożyło, że wczasowicze się zmieniali w weekend i właściel się zgodził. Radzę sprawdzić, bo my akurat mieliśmy fuksa.

dzięki za odpowiedź :-) planujemy wesele na ok. 90 osób, w tym ok. dziesięcioro dzieci i bedziemy chcieli wszystkich tam zakwaterowac. Czy to nie za duzo, jak na tamtą salę? zmieszcza sie na jednej? zastanawiamy sie też czy brać ślub w Gdansku, w naszym ulubionym kosciółku, czy tam, na miejscu. Jakie jest Twoje zdanie- z perspektywy czasu? No i ostatnie pytanko: czy jedzonko jest dobre i czy jest kilka opcji menu? Z góry dziekuję za odpowiedź!!! acha- i jeszcze jedno - do ktorej , po śniadaniu goście musieli opuścić pokoje???

byłabym tez wdzięczna za przesłanie kilku fotek wnetrz- widziałam kilka na ich stronce, ale prosze o więcej :-)

kamizu napisał(a):

> dzięki za odpowiedź :-) planujemy wesele na ok. 90 osób, w tym
> ok. dziesięcioro dzieci i bedziemy chcieli wszystkich tam
> zakwaterowac. Czy to nie za duzo, jak na tamtą salę? zmieszcza
> sie na jednej?

Chyba nie, my mieliśmy na prawie 70 i był full na sali. Pogadaj z właścicielką Martą, były wesele takie jak Twoje i młodsza część ekipy, siedziała w tej sali gdzie się tańczy i podobno było fajnie. I tak się wszyscy przemieszczają i część ucieka do ogrodu.

zastanawiamy sie też czy brać ślub w Gdansku, w
> naszym ulubionym kosciółku, czy tam, na miejscu. Jakie jest
> Twoje zdanie- z perspektywy czasu?

Tam jest piękny kościół, mały, okrągły i zabytkowy. Podobno było bardzo mądre kazanie (nie do końca pamiętam ;)). I chyba największą atrakcją, było pojechanie do tego kościoła wozami i bryczką. To naprawdę sprawiło i gościom i nam niesamowitą radość. NIe wiem, czy oglądałaś (http://www.gimbla.pl/forum/pokoje/viewtopic.php?t=29931&postdays=0&postorder=asc&start=15 ). W ogóle nie planowałam tego, ale jak się okazało, że jest taka możliwość, to od razu się zdecydowaliśmy.

No i ostatnie pytanko: czy
> jedzonko jest dobre i czy jest kilka opcji menu? Z góry
> dziekuję za odpowiedź!!!

Ja korzystałam z głownego menu, które jest na stronie. Zmieniły się trochę sałatki, bo to letni sezon. Jedzenie było pyszne, wszystkie "ciotki-ekspertki" zachwalały, a ja sama będę kombinować w domu, jak zrobić taki rosół. Wśród tylu zadań i stresów, jakie są przed weselem, w ogóle się denerowałam się wyborem miejsca i menu, bo dużo znajomych chwaliło Strzechę i tak jakoś byłam pewna.

acha- i jeszcze jedno - do ktorej , po
> śniadaniu goście musieli opuścić pokoje???

W sobotę mogli wszyscy przyjechać już od 12:00, a w niedzielę opuścić
przed 12:00.
Co do sali - bardzo ładnie, dużo zielonych gałązek, słoneczników, słomy - bardzo przyjemnie.

Jesli jest mowa o organizacji wesel, obsłudze i jedzonka to szczerze moge polecić małżenstwo które to prowadzi, byłam w tym roku na 4 weselach, na 2óch była ta sama obsługa, w bardzo róznych lokalach, i musze powiedziec ze są świetni, mają super jedzenie, niedrogo i są bardzo mili, jesli wesele jest większe to dobierają sobie jeszcze kogoś do pomocy. wiem ze kucharz pracował w "Nadmorskim" w Gdyni. Moja siostra bedzie robic wesele w przyszłym roku i na pewno ich zamówi. Mam porównanie wiec śmiało moge polecić. Mam do nich namiary. moge tez zdobyc zdjecia. bo wiem ze maja- mówili przy wstepnej rozmowie.

Dla zainteresowanych Kaszubską Strzechą.Niestety z powodu zbyt dużej ilości gości musiałąm zrezygnować z wesela w Kaszubskiej nad czym bardzo ubolewam.Mój termin to 01 październik 2005,więc jeśli ktoś reflektuje proszę się zgłaszać.Gorąco polecam

jak ja tam kiedyś byłam to rozmawiała z nami taka dziewczyna w kręconych włosach(z Wami też rozmawiała?) my jednak nie chcemy tam wesela, ponieważ jest to za daleko od nas...

Ja już zarezerwowałam tam termin... jednak chciałam was zapytac o ich sale. U mnie bedzie ok. 55 osób, myslicie ze siedzenie i tanczenie mogłoby sie odbywac na jednej sali (tej z kominkiem). Czy ta ilosc gosci pozwoli mi na to?

Wiem ze jesli jest wiecej gosci to rozkłada sie to na 2 sale, jednak wszyscy mi mówia ze takie rozwiazanie nie jest korzystne dla wesela. Ze goscie siedzacy powinni widziec tanczacych.

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam wszystkie forumowiczki
doceniające klimat Kaszubskiej Strzechy.

moim zdaniem nie ma szan aby odbylo sie to na jednej sali.
nam powiedzano, ze w wakacje nie ma szans bo goszcza niemcow-lepszy zarobek

katibrown napisał(a):

> U mnie bedzie ok. 55 osób, myslicie ze siedzenie i
> tanczenie mogłoby sie odbywac na jednej sali (tej z kominkiem).
> Czy ta ilosc gosci pozwoli mi na to?

Raczej nie da rady. Musisz mieć dobrą kapelę, która przychodzi do sali z jedzeniem i zaprasza.
Chociaż jest jeszcze jeden pomysl. Jak się wychodzi z sali weselnej, to po prawej stronie jest sala do tańczenia, a prosto jeszcze taka "wiata zadaszona". Część młodsza przeniosła nam się tam w trakcie wesela i tam się bawili. Pomyślałam wówczas, że szkoda, że tam nie wstawiłam zespołu. Jak jest ciepło to wszyscy jakoś ciągną do ogrodu, tym bardziej że tam jest dużo kwiatów i po prostu bardzo ładnie. Myślę, że zespół właśnie tam, bardziej by się sprawdził. Zaraz spróbuję wstawić parę zdjeć.

image
image
image

I jeszcze - jest to doskonałe miejsce do planeru.

W najbliższy weekend jedziemy z moim D. ogladać Strzechę. Po tych wszystkich fotkach i pochwałach już nie mogę się doczekać. Mam tylko nadzieje, ze upchniemy tam te 90 osób...

A pod tą wiatą jest miejsce na zespół, tańce i jeszcze kilka stolików ??? Ile osób może wejść do sali z kominkiem??? cos czarno to widzę.... :-( a tak mi się ta Strzecha podoba.......

Hej :-)))
Ja mam tam wesele 10 wrzesnia i bedzie u nas 80 osob...:-)
Kolezanka byla na weselu gdzie bylo 100 osob - mowila, ze jeden ze stolow (przy ktorym oni siedzieli) byl w wejsciu na sale do tanczenia (pod skosem) ...ponoc siedzili tam tylko mlodzi a wesele bylo baaaardzo udana - wszystko kwestia nastawienia....
Nasi gosice zmieszcza sie na sali z kominiem....
Mysle, ze powinnas byc dobrej mysli :-)
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia.

Ps. My zakochalismy sie w tym miejscu od razu - moze dlatego, ze bardzo nam sie podobaja takie klimaty.

na dwoch salach pewnie tak. moim zdaniem nie ma szan aby przeniesc tance pod wiate w październiku.

Pocieszyłaś mnie :-)))) Wcześniej zastanawialiśmy sie nad weselem w Holiday In- niby nie ma nic do zarzucenia, ale - jednak wesele w srodku miasta, hałas, samo centrum :-/ Brakowało nam tam zieleni, sielankowych widoczków... chcielismy, żeby goscie mieli gdzie wyjść, a dzieciaki miały gdzie pobiegać. Zreszta my też bardziej wolimy takie klimaty od marmurów w hotelu :-)

no to teraz obsypie Cię pytaniami:
*dawno rezerwowaliście sale?
**bierzecie ślub na miejscu, w Goręczynie, czy gdzieś w Trójmieście?
***menu podane na stronie jest wystarczające, czy jeszcze coś domawiacie extra- np. pieczonego prosiaka?
No i będe czekała na relację z wesela po 10.09. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!!!! :-)

Hej,
My tez lepiej sie czujemy w takich klimatach niz w marmurach :-)))
Co do menu to domowilismy pare rzeczy, ze wzgledu na to ze nasza rodzina lubi sobie pojesc (lososia, rybe po grecku, schab ze sliwka...):-) ceny sa naprawde przystepne :-) nad prosiakiem sie wlasnie zastanawiamy ....
Termin rezerwowalismy chyba w lutym....
A kiedy Wy palnujecie slub...?

Pozdrawiam Jagienka

Acha....ślub mamy w Gdańsku, ze wzgeu na to, że będzie dużo osób które przyjadą tylko do kościoła a nie chcieliśmy, aby musieli jechać do Goręczyna....

Po 10 wrzesnia chetnie opowiem wiecej :-))

Powodzenia

Witam! Właśnie wróciliśmy z małej wycieczki do Goreczyna... No i nie wiem co mam o tym myśleć... W sumie to prosze o rade i o pocieszenie... Nie zraża nas to, że trzeba będzie dojechać tam te 50 km, bo trasa jest oki. Okolica jest fajna, piękne widoczki, klimatyczne miejsce, już wyobrażałam sobie bryczki itp. ;-) Pani, z którą rozmawialiśmy była bardzo miła i otwarta, fajnie sie z nią rozmawiało i przyszła współpraca nie budziła żadnych zastrzeżeń.......ale..... no właśnie jest jedno ALE...... Ten zapach.... te kurniki to jakies przekleństwo.... Pocieszamy się, że ta nieprzyjemna woń roztacza sie tylko na tyłach budyku, a od strony jeziorka nie... ale jednak jak zawiał wiatr to nie da sie ukryc, że docierała tez tam :-(((( i co mamy zrobić???? Zdecydowalibyśmy się jeszcze dzisiaj na konkretny termin, ale trochę sie zraziłam. Może dzisiaj był upał i dlatego kurniki dały sie we znaki ale jak bedzie upal w dzien naszego wesela!?? Co maamy zrobic? A jakie Wy macie zdanie i wrażenia? Pozdrawiam!!!

rzeczywiscie miejsce fajne ale smrodek moze zepsuc cala atmosfere

kamizu napisał(a):

> ALE...... Ten zapach.... te kurniki to jakies przekleństwo....
> Pocieszamy się, że ta nieprzyjemna woń roztacza sie tylko na
> tyłach budyku, a od strony jeziorka nie... ale jednak jak
> zawiał wiatr to nie da sie ukryc, że docierała tez tam :-(((( i

Też mieliśmy dylemat, bo jak my byliśmy to akurat było je czuć. Podobno śmierdzi co jakiś czas. Mój mąż był przeczulony na tym punkcie. Natomiast w dniu wesele nie było tego zapachu.

Zapach momentami nie jest najlepszy ....no ale cos za cos....
Nam miejsce sie tak podobalo, ze zdecydowalismy sie mimo to...
Decyzja nalezy do Was.

Pozdrawiam i zycze powodzenia ;-)))

Ja byłam tam wczoraj w Kaszubskiej Strzesze i powiem wam tak. Nasze wrażenie były niesamowite ale na Wesele tam nie zdecydowalibyśmy się. Dlaczego? Otóż tak: miejsce co prawda jest przecudne ale sala za bardzo jest niska i chwilami trzeba się schylać, parkiet do tańczenia jest taki sobie, miejscami obcasy wchodzą w te szczeliny:(
Fakt faktem jedzienie jest puszne i klimat fajny ale zapach niosący się z jakiś zakamarków- tragedia.
Mi generalnie chodzi o to, że od strony mojego faceta przyjdzie sporo ludzi z małych miasteczek z południa polski i chciałabym im pokazaćeleganckie klimaty Trójmiasta i boję się ich pchać znowu na wiejskie miejsca.
Miejsce jest pięknie ale radzę wam się jeszcze dokładnie zastanowić.

hej,
nam tez jedyne co przeszkadzło to ten zapach...
ale ten minus nie przysłonił nam plusów.
A że obcas w szpary wchodzi - no cóż, toż to w końcu "strzecha"...