Katedra Oliwska

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Witam,
Chciałabym wziąść ślub w katedrze oliwskiej, jak szybko trzeba tam zarezerwować, dzien? Nie chce w swojej parafii, poniewaz moj proboszcz ma taryfikator 500 zł, a prawdopodobnie w Katedrze trzeba zapłacić za slub też 500 zł, a to juz dużo piękniejszy kosciół.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Katedra Oliwska

co to znaczy - taryfikator?! - to nie jest co łaska?!

Własnie o to chodzi, ze nie co laska? tylko 500 zł tyle powiedział ze bierze za ślub, dlatego nie wezmę tam ślubu.

my rezerwowaliśmy datę w katedrze na początku lutego a slub mieliśmy w sierpniu-i już był problem z godzinami...także lepiej już się za to zabrać;)

To prawda ... z Katedrą to im wcześniej tym lepiej ... Natomiast odnośnie kosztu, to wychodzi na to, że w Katedrze jest taniej niż w twoim Kościele ...
Brałem ślub w Katedrze w lipcu 2004 ...
Na wstępie poinformowano mnie, że parafianie płacą co łaska, natomiast dla osób spoza parafii (w związku z dużą ilością chętnych - dla przefiltrowania) parafia ustaliła stawkę minimum - 300 zeta ...
Wydaje mi się fair ...

a mnie nie wydaje sie to fair... dlaczego nie-parafianie maja placic co laska a ludzie spoza parafii wiecej???
Jak masz ochote pojsc na zwykla msze do innego niz twoj kosciola to na tace tez powinienies placic wiecej bo nie jestes czlonkiem tego kosciola...
Wg mnie fair jest wtedy kiedy sluby rezerwuje sie wg kolejnosci zgloszen par i placa po tyle samo.

te 300zl dla nie parafian w Katedrze istnieje tylko zdaniem siostry zbierajacej kase...mysmy dali tylko 200zl, bo 150zl wczesniej zapalcilismy juz w mojej parafii za licencje...i byly swiece, dekoracja piekna, dywan i nasz wybrany ksiadz ;-)) wiec siostra moze sobie zagladac do kopert i przeliczac i komentowac....;-)) skoro maja "cennik" to niech to robia oficjalnie i rozliczaja sie ze skarbowka!!

A jak wygląda sprawa przegiegu mszy, pytanie do osób które miały w katedrze swój ślub, byłam ostatnio w sobotę, i zauwazyłam dość dużo grup wycieczkowych, czy one nie przeszkadzają podczas mszy?

Witam. W Katedrze minimalna stawka 300 zl. Ale za to jest dywanik i kwtiaki przy ławkach. Co do terminu to lepiej się spieszyc.
Ale nie polecałabym katerdy, tam na ślubach zdarzaja się wycieczki. Np. tydzien temu byłam na slubie kolzezki i były wycieczki z aparatmi, mało przyjemne.
Pozdrawiam

No własnie tego się obawiam............wycieczki, rozproszenie

tak szrzerze, biorac slub, kazda panna mloda chce by wszytko bylo w jak najlepszym porzadku, to sa nerwy, a jeszcze te wycieczki i ten szum, chodzenie ludzi, rozprasza i zakłóca tak ważna ceremonie. Naprwde zasatnów się nad tym.
Ale można tez miec nadzieje, ze w tym Twoim Wielkim Dniu nie bedzie zadnych wycieczek i wszytko sie uda, i tego Ci zycze!!
Pozdrawiam

Koszt jaki trzeba ponieść w katedrze za ślub jest następujący:

50 zl zaklepanie terminu
200zl oplata dla parafian, 300zl dla nie-parafian

+ jak to okreslil PAN WACŁAW, szlachetny czlowiek udzielajacy sie za darmo i pracujacy spolecznie , ehh:)
" organista to dostaje 100zl na wsi a na wsi przeciez nie jestesmy"

i jeszcze jedno - przykro jest czytac wiadomosci, ze ktos zaplacil 200 czy 300zl za msze i sie cieszy ze ladnie kwiatkami byl kosciol przystrojony.
Te kwiatki nie biora sie z nikad - na strojenie kosciola zwykle skladaja sie pary mlode oddzielnie, a jak ktos jest taki cwany i wykorzystuje innych to chocby mial tyle godnosci by sie tutaj na forum tym nie chwalic....

no to tyle - milych przygotowan i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)

Nie trzeba sie skladac dodatkowo na kwiaty, czyli na stroejenie Katedry. Przynajmniej tak bylo w zeszlym roku. Na spotkaniu przed slubem w srode chcielismy sie dodatkowo zlozyc, ale para ktora wczesniej rozmawiala z siostrami o wystroju powiedziala, ze nie trzeba wnosic dodatkowych oplat!!

My z Moim Miskiem tez zamierzamy pobrac sie w Katedrze... to nawet taka jego rodzinna tradycja - w zasadzie wszyscy brali tam slub. Wycieczki? Ja mam wrazenie ze stres i przejecie tak waznym dniem to wystarczajace powody by tych wycieczek nie zobaczyc;) poza tym tak przemyslalam - nasz slub wypada w sobote dlugiego sierpniowego weekendu 2006 wiec raczej beda jakies wycieczki... ale uwazam ze to nie problem - pomyslcie - gdzie tak pieknie ogragny zagraja Wam marsza albo w ktorym kosciele ta droga bedzie szla w nieskonczonosc (podobno jak sie idzie do oltarza to ta droga sie ciagnie ze konca nie widac... to opinia mojej przyszlej tesciowej). a na jej koncu widac tylko usmiech i te oczy.... czlowieka z ktorym zamierzamy kroczyc do konca zycia:)

Dziękuję Wam za opinie, własne spostrzeżenia, mi osobiście bardzo zalezało na ślubie w Katedrze, ale nigdy nie byłam u nikogo tam na ślubie, w sobotę chciałam zarezerwowac date i godzinę, widziałam wycieczki, chodzace po kosciele, moja przyjacióka powiedziała mi ze w takim dniu nie bedzie mi to wogóle przeszkadzało......, Nie udało mi sie w sobotę ustalić godziny wiec jade dzisiaj po pracy, wiem ze kancelaria czynna do 18 stej, . Mój ślub jest 16 września, myśle ze bedzie wolna odpowiednia godzina.

Spokojnie, napewno bedzie wolny cały dzionek, do wyboru do koloru :-)
Zycze powodzeznia!!
Wycieczki zawsze można wygonić :-)
Pozdrawiam

Ja miałam ślub w Katedrze w czerwcu. Zadzwoń przed ślubem do firmy Baltic Gateway Poland tel. 620 21 48 i przekaż o planowanym ślubie. Ja tak zrobiłam i na naszym ślubie nie było wycieczek. Powodzenia

Dzięki za rady.
Byłam dziś w Katedrze, zaplanowałam swój slub na konkretną godzinę, troche siostra się zdziwiła, ze tak wcześnie, ale bez problemu nas zapisałą. Bardzo się cieszę.

uhm...my mamy slub w czerwcu i jak rezerwowalismy dwa tygodnie temu, to juz najlepsza, moim zdaniem, 16:15 byla zajeta...:(( ale w czerwcu dni sa dlugie i 17 moze byc..:))

Ja mam godzinę 15.30, no i własnie dowiedziałam ze sie ze kolejny slub, zaraz na 16.15 troche szybko.

dlatego polecamy godzine 18ta...jest to niby godzina sobotniej mszy, ale jest za to czas do 19tej. Nam sie udalo, nie bylo slubu przed nami ani po nas...i bylo cuuudownie ;-)

czyli jak mamy na 17, to tez mamy godzine...do 18? fajnie..:))))

Witam
Rezerwowałam date ślubu i siostra chciała 50 zł zaliczki, a po za tym ślub minimum 300, ( nie jestem z parafii katedralnej ), no i organista dodatkowo, czy u was tez tak to wyglądało?

gosiap napisał(a):

> Witam
> Rezerwowałam date ślubu i siostra chciała 50 zł zaliczki, a po
> za tym ślub minimum 300, ( nie jestem z parafii katedralnej ),
> no i organista dodatkowo, czy u was tez tak to wyglądało?

Też tak ...

Kościół razem z zaliczką - 450 ...
Organista - stówka ... (ale grał Perucki)

Przepraszam może to będzie nie na miejscu, ale jak Wam się rozmawiało z siostrą w Katedrze?

Nam na wstępie powiedziała, ze jeszcze ją znienawidzimy ...... trochę to mi się wydało dziwne.

Czy ktoś z Was ma ślub w Katedrze 10.06.2006r? Jeśli tak to na którą godzinę? Ja też mam ten termin zarezerwowany na 15.30, mam nadzieję, że siostra dobrze zapisała.

image

Witam, ja mam tą samą godinę ale tydzień póxniej 16.06.2006 r. To prawda z siostra nie rozmawialo się zbyt miło,ja to tez odczułam.

Przepraszam coś czerwiec z wrześniem mi się poprzekrecał,...... ja mam 16.09.2006 r.

hej, my mamy 10 czerwca 2006 na 17.
siostra troche dziwna, ale sie rozgadala o zaletach pewnego radia i ciezko bylo sie stamtad wydostac..;)) poa tym ok.

slyszalam, ze pary biorace slub tego samego dnia w jednym kosciele umawiaja sie i wspolnie na caly dzien dekoruja - chyba wychodzi taniej...
co o tym sadzisz? na razie mamy dwie pary...
julia

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie Katedra w Oliwie odwala masówki - co to znaczy żeby młodzi nie mogli wejść i wyjść z kościoła środkiem bo następny ślub czeka? PARANOJA. Msze co 45 minut - kazanie do młodych trwało 3 - TRZY minuty !! pomyślcie jeszcze jest całkiem sporo innych pięknych kościołów.

to wszystko zależy od księdza...jak pierwszy raz poszliśmy zobaczyć jak tam wygląda ceremonia ślubna to bylismy bardzo rozzczarowani-wszystko szybko, kazanie też takie se i bardzo krótkie natomiast my mieliśmy księdza Daruisza Cieniewicz(a),który mszę odprawił pięknie, kazanie tez było nie za długie nie za krótkie i bardzo osobiste-jak je mówił to patrzył na nas-także ogólnie rzecz biorąc wprowadził miłą i rodzinną atmosferę.

mysmy mieli piekna msze z pieknym kazaniem, calosc prowadzona przez ksiedza, ktory uczyl nas religii w szkole podstawowej ;-) uroczystosc trwala 60 minut i bez problemu moglismy wyjsc srodkiem Katedry. Jezeli ktos nie wie, jak to naprawde wyglada, to po prostu nie powiniem sie tu udzielac ;-)

ja byłam na jednym weselu w katzedrze i też nie było problemu, młodzi weszli do katedry i wyszli z niej wejściem głównym, nigdzie nie musieli się chować

dziękuję za słowa otuchy :)) ja mam zamiar wziąść ślub w Katedrze :))

ale trochę z masówki tam jest.. ja byłam na ślubie, na którym jedna para i goście wychodzili z kościoła a druga stała już w bocznej nawie.. ledwo tamci wyszli już brzmiała muzyka i młodzi maszerowali do ołtarza.. blee

Wydaje mi sie, ze ludzie roznie podchodza do kwestii wyboru kosciola. Jednym zalezy zeby to byla zabytkowa Katedra w Oliwie bo organy, klimat miejsca, wielka przestrzen -- nie przejmuja sie dzikim tlumem turystow albo nastepna para ktora wbiegnie chwile po tym jak oni wyjda...
Inni preferuja male kosciolki z tzw dusza. Nie ma wielkiej pompy i organow, ktore wywoluja ciarki na plecach... Nie ma tez tlumow i kolejek.
Kwestia wyboru ;)

Zastanów się tylko czy faktycznie chcesz tam ślub. Odradzam z 2 powodów:
- tam jest zawsze zimno,
- no i dają mało czasu (od wejścia do wyjścia, z życzeniami, macie tylko 45 minut - wydaje mi się to trochę za mało).

pisze po raz kolejny, ze mysmy mieli 60 minut, oprocz tego nikt przed nami ani po nas;))) wiec prosze nie przesadzac, ze tam sa masowki ;-) po prostu trzeba miec szczescie ;)

Ale przecież może być tak, że przed Katedrą jednej parze sklada sie zyczenia a druga w środku bierze ślub!Czy się myle??
Jezeli tak no to rzeczywiscie nie bylo by fajnie bo u mnie na slubie bedzie z jakies 230 osob jak nie wiecej ;/ wiec na skladanie zyczen co najmniej licze 30 min ;d

u mnie w kosciele bylo okolo 70 i osob i spokojnie zyczenia trwaly 30 min-to jak bedzie u ciebie ponad 200 to musisz wiecej czasu na to policzyc-tak mi sie wydaje

dokladnie ;-) mysmy przyjmowali zyczenia przez ponad godzine ;-) okolo 150 osob na slubie bylo

często się robi tak, że przed kościołem składają życzenia Parze Młodej te osoby, które nie będą na weselu, a reszta składa życzenia w domu weselnym, poza tym to chyba w niczym nie przeszkadza jak w czasie składania życzeń prezd kościołem w środku odbywa się msza. Trzeba uważać tylko na jedno, aby skończyć składanie życzeń przed końcem tej mszy :))

image

witam,
a propo strojenia koscioła do ślubu, ktoś tu wspomniał że pary z danego dnia robią to wspólnie.
Wiec szukam par z dnia 16.09.2006 r.

Skoro wam wszystkim tak bardzo przeszkadza siostra w biurze, zimno w katedrze, 45 mminut na uroczystość, chodzace wycieczki, nudni księża katedralni, opłaty itd..... to po co wy bierzecie ślub w katedrze? Przecież jest tyle innych, pieknych kościołów w Trójmieście. A nikt z was nawet przez moment nie pomyslał, że to wy sami wprowadzacie taką atmosferę do katedry - bo jak udzielić w jedną sobotę 12 ślubów - po godzinie każdy, a przy tym są jeszcze prezentacje organowe na które jest pełno ludzi w katedrze. Proponuje pomysleć czy te wasze opinie są przemyslane i na miejscu. A jak już jesteś z innej parafii - no cóż za luksus się płaci - myslę, że przy wszystkich innych wydatkach te 500 zł na kościół to mało - ile idzie na alkohol? I jeszcze jedno - odziwo nikt nie komentuje, ze w czasie Mszy św. zbierana jest kolekta - czyżby stres spowodował, że nikt tego nie widzi? Życzę powodzenia :-)