Kiedy mija dyschezja niemowlęcą

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mój synek ma 3.5 miesiąca, od urodzenia dużo plakal i malo spal, był nieodkladalny. Od lekarza słyszałam, że niektóre dzieci po prostu tak mają. Potem sama się zorientowałam, że to problemy z brzuszkiem. Pediatra zdiagnozowala u niego nietolerancje laktozy i dyschezje niemowlęcą. Synek dostaje delicol, sab simplex i różne probiotyki (próbowałam kilku). Ma ogromne problemy z wypuszczeniem gazów i oddaniem stolca. Bez pomocy potrafi zrobić kupę bardzo rzadko, zwykle w trakcie albo krótko po karmieniu. Ja go masuje, kładę na brzuszku, podginam mu kolanka, robię rowerek, kładę z podwinięta miednicą - czasami to pomaga, a czasem wpada w taką furię, że muszę go godzinę nosić w chuście, a potem od nowa próbuje tych wszystkich sposobów. W końcu udaje mu się zrobić kupkę, ale za chwilę znowu mu się zbiera na kolejną i znów go masuje, wyginam itp przez kolejną godzinę albo dłużej. Mam wrażenie, że ja nic innego nie robię, tylko pomagam mu z wypróżnieniem. Wieczorem jestem już tak zmęczona, że zwykle stosujemy kateter windii, mimo że pediatra pozwala tylko w kryzysowych sytuacjach.
Mamy, których dzieci też cierpiały na dyschezje - kiedy u was minęło? Ja do tej pory łudziłam się,że jak minie ten czwarty trymestr to będzie lepiej, ale nie ma żadnej poprawy. Ja cały dzień opiekuje się dzieckiem sama i jestem wykończona. Nie mam kiedy zjeść, napić się, do łazienki biegam jak usain bolt...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kiedy mija dyschezja niemowlęcą

Tak naprawdę tego typu problemy z brzuszkiem powinny się skończyć (a na pewno zmniejszyć) około 6. - 8. miesiąca, kiedy rozszerzamy dietę, a niemowlę jest już bardzo aktywne i samo pomaga organizmowi w usuwaniu nadmiaru gazów oraz pobudzaniu jelit do szybszego metabolizmu. Byliśmy na wizycie 3 tyg temu, tak nam mówiła pediatra, ale zastanawiam się czy nie pójść w nadchodzącym tygodniu ponownie, bo ostatnio dziecko robi kupkę raz na dwa- trzy dni...
Musimy się spotkać! Bo w końcu obie wpadniemy w depresję.
A kto inny zrozumie matkę, która jest w takiej sytuacji jak nie druga matka w podobnym położeniu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I jak, bylas u pediatry? Ja w końcu zapisałam synka prywatnie do gastrologa, termin mam na koniec lipca.
Próbowałam mu zmniejszyć dawkę laktazy o połowę, pierwszego dnia było trochę lepiej, ale kolejne dni już dużo gorzej. Mój syn dużo je i musi mieć jakąś mega szybką przemianę materii, bo nawet jak zrobi kupkę to często po dwóch godzinach już mu się nazbiera na kolejną, której nie może wypchnąć. Nawet sobie nie mogę wyobrazić jak cierpi Twoje dziecko, skoro robi kupkę raz na parę dni.
Ja niby wiem, że to trzeba przeczekać ale jest mi ciężko. Od czasu narodzin syna opuszczam dzielnicę tylko na wizyty z synem u specjalistów. Na spacery jeżdżę tylko wokoło bloku, bo go wybudza ból brzucha, płacze w niebo głosy i muszę pędem wracać do mieszkania. Jak mamy gości to za długo z nimi nie posiedzę, bo synka zaraz boli brzuch i muszę go masować, wyginać i nosić na rękach. Nie mam kiedy zjeść, napić się, w mieszkaniu chlew, a sama wyglądam jak siódme nieszczęście...

Ja zmagam sie z tym samym problemem...jest identycznie jak u Ciebie..moja corka tak sie zachowuje caly dzien...czy jest jakas poprawa...jakies swiatelko w tunelu dla mnie ?

Byłam u gastrologa. Zdiagnozował dodatkowo refluks i alergie pokarmową. Kazał zrobić ponownie badanie kupy, żeby zobaczyć czy kropelki radzą sobie z nietolerancją laktozy. Okazało się, że nie. Teraz odciagam mleko początkowe i robię co najmniej dwugodzinne przerwy w karmieniu - odkąd wprowadziłam te zmiany synek nie robi już 10 kupek dziennie, tylko jedną albo dwie. Ale zawsze te kupki trzeba z niego wycisnąć - masować, ogrzewać, podginac mu nóżki. Gazów ma dalej bardzo dużo. Z gazami jest trochę lepiej, bo zaczął się łapać za stopki - w tej pozycji potrafi sam puścić bąki.
Lekarz kazał mi też zacząć rozszerzać dietę małemu - próbowałam i było jeszcze gorzej więc przestałam.
U mojego syna te objawy są pewnie efektem alergii - może też powinnaś diagnozować córkę w tym kierunku?
Ja jestem 2.5 tygodnia na diecie bez nabiału, wołowiny i jajek, ale efektów na razie brak. Lekarz kazał odstawić produkty pojedynczo, ale ja już psychicznie nie wyrabiam i jeśli po 3 tygodniach diety nie będzie lepiej to odstawie na raz wszystkie najsilniejsze alergeny.

Moja corka ma 5 miesiecy i jest na mm.
Bylismy na mleku dla alergikow i zero poprawy.Jest tak samo jak u Ciebie,tzn zrobi kupe a i tak po kazdym jedzeniu wije sie wierci krzyczy jakby chciala zrobic kupe.W nocy jest to samo...cala noc sie wierci wygina mostki ,ma problem z gazami ogromny.Ja mieszkam w Anglii i lekarze tez mowia ze to ok a ja mam juz dosc.Tez chcialam diete rozszerzac ale pr,y kazdej probie jest sajgon i placz caly dzien.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

refluks tez mamy stwierdzony i od 2 miesiecy na leku...poprawa z refluksem jest, z kupa i gazami nie....

Mi też pediatrzy mówili, że wszystko ok. Byłam u czterech pediatrów na ośmiu wizytach. A gastrolog od razu powiedział, że tak nie powinno się dziać.
Masz możliwość iść do gastrologa na własną rękę? Czy potrzebujesz skierowania od gp? Ja bym na Twoim miejscu poszła do gastrologa, mój syn teraz kończy 5 miesięcy i jego problemy brzuszkowe odbierają mi radość z macierzyństwa.
Ja przetrzepalam przeróżne fora, grupy na FB dla matek i mało było takich przypadków żeby problemy gastryczne trwały tak długo. Na jakimś forum natrafiłam na wpis kobiety, które lekarze wmawiali dyschezje, a dopiero kiedy dziecko miało 8 miesięcy okazało się że to nie żadna dyschezja, tylko alergia na białko mleka krowiego.
A jak długo podawała te mm dla alergików? Mi gastrolog powiedział, że efekty odstawienia nabiału będzie widać najwcześniej po 2 tygodniach, ale może to trwać dłużej, bo kosmki jelitowe odbudowują się nawet 6 tygodni.

Jak karmilam piersia to nabial odstawilam w 2 miesiacu...zero mleka,jajek,orzchow soi..w sumie to nic nie jadlam....mm bylo dawane 2 miesiace jak karmilam piersia i dokarmialam a miesiac samo mleko i to mleko neocate ktore jest dla najwiekszych alergikow.Teraz od 2 tyg spowrotem na normalne mleko tylko mysle wlasnie ze to do tego jest problem z laktoza.W Polsce bylam u gastrologa...dal debridat i kazal czekac...lek nie pomogl a ja juz naprawde trace cierpliwosc.Zaraz mala bedzie miec 6 miesiecy a tu nic lepiej.Ja osobiscie podejrzewam achalazje zwieraczow odbytu.Ale tu nie chca tego doagnozowac bo mala przybiera na wadze.Mam nadzieje ze sie myle.

Dziewczyny!
Chcę Wam powiedzieć, że u nas się powoli wszystko normuje!
Mała ma już prawie 6mies, od 5.go miesiąca (za namową pediatry) zaczęłyśmy rozszerzać dietę. Córeczka świetnie sobie radziła, nic szczególnego się nie działo. I tak: najpierw sok z marchwi rozcieńczony z wodą pół na pół, dwa dni później rozgotowana marchew (dosłownie 1,5 łyżeczki dziecko zjadło), po kolejnych 2 dniach wjechała marchew z ziemniakiem, 2dni potem marchew z jabłkiem i ... mała robiła kupkę co drugi dzień, jeszcze na początku rozszerzania, a po tygodniu już robi codziennie! Karmię piersią jakieś 10-11 razy dziennie (od 6:30 do 21:00) i 2-3razy w nocy plus jeden obiadek około południa i do popicia woda lub rumianek.
Problemy powoli się kończą, mała już nie płacze i nie skręca się podczas próby robienia kupy, masaż brzuszka robimy chyba tylko z przyzwyczajenia i profilaktycznie...
Też stosowaliśmy debridat, delicol i sab simplex, teraz tylko delicol został i już stopniowo z niego wychodzimy.
Życzę Wam mnóstwo siły i cierpliwości, te problemy miną!

Czytalam ze dzieci karmione piersia tak moga miec ze przy rozszerzaniu diety jest poprawa...ja probowalam dawac malej troszke jablka ,marchewki i efektem bylo wycie z bolu caly dzien.Poza tym my jestesmy na mleku modyfikowanym juz od 4 tyg i jest jeszcze gorzej.Mi sie wydaje ze mala ma problem ze zwieraczami i sa za bardzo scisniete ...ale obym sie mylila.

Pierwsze słyszę o czymś takim jak achalazja. Chociaż mój syn też ma mocno zaciśnięte zwieracze. W kryzysowych sytuacjach stosujemy windii. Zawsze przed tym masuje mu brzuszek przez 15 minut. I bardzo rzadko podczas masażu pierdnie, najczęściej wcale tego nie robi. A w momencie wkładania katetera w odbyt jest jeden wielki świst. Czyli gazy są na samym ujściu, tylko mały nie jest w stanie ich wypuścić.

Problemy z wypróżnianiem powinny się unormować do końca 6 miesiąca.
Te wszelkie specyfiki, kropelki nie wiele wskórają, poprostu trzeba czasu abu układ wydalniczy dojrzał i się wyćwiczył. Z probiotyków podobno najlepsze są dicoflor i biogaja(drogie ale przy noetolerancji laktozy wspomogą układ trawienny).
Przy kp dziecko nie musi wypróżniać się codziennie, kupa raz na kilka dni jest w normie
Dziewczyny życzę morza cierpliwości i siły. Pamiętajcie to nie będzie trwać wiecznie. Dzieci szybko rosną i ani się obejrzycie jak te problemy odejdą w zapomnienie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem w podobnej sytuacji, nic nie pomaga... Córka ma 3 miesiące, problemy od urodzenia. Mam nadzieję, że problem w końcu sam zniknie i to w niedługim czasie.
Próbowalismy juz debridat, diciflor, Biogaja, espumisan, odstawianie nabiału i czekolady, Sab simplex, teraz delicol, bo kupka czasami to jeden śluz, jak już się jej uda wypróżnić. Najczęściej kończy się Windy, ale to też pomaga tylko na kilka h. Staram się układac ja na brzuchu, ale rzadko jest okazja, bo najczęściej boli ja brzuch i jest płacz. Z naszego otoczenia nikt nie miał podobnie. Jedna sasiadka tylko przechodziła coś podobnego z synem i z testów skórnych wyszła im alergia na gluten. Więc teraz sprobuje go odstawić. Niech moc będzie z nami!

Moja mała miała bóle brzucha od urodzenia. Dopiero po 2 miesiącach przeszłam na dietę gdyż posłuchałam położnej, która mówiła że powinnam wszystko jeść a u dziecka takie bóle to naturalne. Gdy zaczęłam stosować dietę minimalnie się polepszyło ale dalej borykałem się z bólami. Espumisan debridat lub sab simplex nie działały czasami tylko sporadycznie. Dziecko miało ataki po jedzeniu przed jedzeniem różnie. W czasie ataków bujałam ja na rękach naciskając ręka na brzuch jednoczenie go masując. W czasie koronowirusa trudno było o wizytę u lekarza były tylko konsultacje telefoniczne. U mnie minęło po 3 miesiącach i 3 tygodniach. Mała ma teraz 4 miesiące i wieczorami po karmieniu jeszcze potrzebuje masażu ale nie jest to już żaden atak. Po prostu przyszedł taki dzień że problem sam znikł. To prawda że trzeba cierpliwości i czasu. Dieta jest
potrzebna. Coś w tym jest prawdy jak to pediatra powiedział dziecko potrzebuje 100 dni żeby się nauczyć synchronizacji puszczania bąków :) Leżenie na brzuchu, rolowanie się z pleców na brzuch i podciąganie nóżek do góry bardzo pomaga. Mam teraz wrażenie że ona jak coś ją gniecie to sama roluje się na brzuch i wtedy puszcza bąki tak jak by zrozumiała że to jej pomaga.
Do spania tez kładę ja na brzuchu ale dziecko musi mieć już dobrze wyćwiczony kręgosłup i główkę . Pozdrawiam i życzę cierpliwości

Czesc i jak minelo ?

Cześć, minęło juz sporo czasu ale ja własnie natknęłam sie na to forum ponieważ mam ten sam problem co Ty kiedyś. Powiedz mi proszę jak to się u was finalnie skończyło?

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (79 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Komunia-prezenty (70 odpowiedzi)

Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...