Kim jesteś, lemingu ?

Najcelniejszą charakterystykę i opis genezy zjawiska leminga, z jakimi dotychczas się zetknąłem przedstawił niemiecki psycholog społeczny Harald Welzer. Przytacza on, w książce " Samodzielne myślenie", marketingowe hasło Harleya-Davidsona:

>> Płacąc za harleya, kupujesz styl życia. Motocykl dodajemy za darmo.>Jako kupujący produkty lifestyle'owe dawno już staliście się częścią interfejsu strategii przedsiębiorstw, które wymyśliły was jako swój główny produkt czyli jako permanentnego "posiadacza coraz nowszych potrzeb", któremu w coraz krótszych odstępach czasu wciska się coraz to nowsze produkty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kim jesteś, lemingu ?

Coś wam marnie działa edytor, redakcjo, więc dodaję ucięty fragment:

............. Czyli leming jako produkt.
Ten punkt widzenia jest bliski mojej tezy, że klient w epoce konsumpcjonizmu nie jest, jak w kapitalizmie, panem z hasła klient nasz pan, lecz ofiarą propagandowych zabiegów marketingowych, z których nawet nie zdaje sobie sprawy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skarbie, kiedy zrozumiesz, że na świecie nie ma nic nowego (???)
Czynnik czasu w procesie uczenia się (nie mam na myśli edukacji).

Ps
Chciałam zerknąć na efekty specjalne " Księgi Dżungli" i "wsiąkłam" ;)
Miłego weekendu i ogniska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nihil novi sub sole ?
W pewnych kwestiach - zgoda.
Ale jest mnóstwo ciekawych i zaskakujących zjawisk.
Leming uważa się za indywidualistę, a tu okazuje się, że jest po prostu produktem ze sztancy, żadnym tam podmiotem, lecz przedmiotem, zaprzeczeniem indywidualności. Zupełna niespodzianka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

WOLNY człowiek może stać się kim/czym zechce... nawet drzewem, obok którego przechodzisz każdego dnia ;)
Ot, spodziewana niespodzianka :)))
Pozostań wolny i wyjmij kij z czterech (ok, pięciu) liter.

https://www.youtube.com/watch?v=FY5Lv8v24EU

Ps
Siedziałeś na harleyu (???) Dużo warczy, mało szarżuje. Jest taki stan w życiu, kiedy już sama myśl, że coś możesz wystarcza. Nie trzeba niczego udowadniać ani sobie, ani innym. Inna sprawa, że dla ludzi liczy się "pozór", "image", "pierwsze wrażenie".

@ wesoła

I tu się niestety mylisz.
Każdy model kulturowy, w jakim człowiek tkwi po uszy od urodzenia, jest dla niego przeźroczysty, nie jest go w stanie postrzec, sam go bezistannie nieświadomie powiela i nie jest w stanie mu się przeciwstawić.

A obecny model kulturowy, konsumpcjonistyczny, rozpowszechniany jest celowo i z wielką energią na skalę globalną, jak żaden inny przedtem. Najbardziej zaś rozpowszechniane są złudzenia o wolności - bezustanny wzrost gospodarczy i nieograniczona konsympcja dadzą cci wolność.. Typowy mega przekręt.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

"ofiarą propagandowych zabiegów marketingowych, z których nawet nie zdaje sobie sprawy" - mów za siebie

"bezustanny wzrost gospodarczy" - prawie się udławiłem...

"Najbardziej zaś rozpowszechniane są złudzenia o wolności - bezustanny wzrost gospodarczy i nieograniczona konsumpcja dadzą ci wolność. Typowy mega przekręt."

Masz tam, krótkie zdanie, którego nawet nie jesteś w stanie przeczytać poprawnie. Proszę do moich zdań nie wczytywać własnych myśli.

Co by to dopiero było, gdybyś musiał przeczytać całą książkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma dla mnie przyjemniejszych chwil niż te, w których "mylę się".
Tutaj, na forum, wciąż umieram z pragnienia ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Kawa czy Herbata - rano (197 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...