Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 78 nie zgadzam się z tą opinią 6

piotrusek@vp.pl przyłączam się do pytania Mateo czy ktoś Pana czy Pana rodzinę skrzywdził tak jak moją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

piotrusek@vp.pl Prosi Pan o kontakt. Czy Pan lub Pańscy bliscy są również poszkodowani przez destruktywną wspólnotę religijną Koinonia Jan Chrzciciel?

Witaj Piotrze jak widać nie brak tu dziwaków widocznie to do czego się modlą namieszało im w głowach równo nie dawno sam o tym się przekonałem osoba którą kochałem nie jest już tym samy człowiekiem a to za sprawą koinonii do której należy. Mieczem wojujesz od miecza zginiesz.
W czym mogę Ci pomóc Piotrze forum jest otwarte napisz jaki chcesz poruszyć problem. Domyślam się że dotyczy wątku a tu jest miejsce żeby o tym napisać dla przestrogi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tr
2020-09-24 17:03:59
Całun? Nie ma bardziej intensywnie badanej tkaniny w dziejach ludzkości. Nie potrzebujesz żadnych moich badań, bo dorobek naukowy jest tu ogromny. Zyd i ateista Barrie Schwortz się na przykład podjął badania pod kątem swojej wiedzy z zakresu fotografii. Radze się zapoznać najpierw, a potem wyskakiwac z argumentem, że skoro ktoś osobiście nie badał to ma siedzieć cicho. Zasad fizyki kwantowej tez nie badalem. Ani teorii względności.
To o DNA też jest zbadane i obliczone. Prawdopodobienstwo jest faktycznie zero. Twierdze tp z cała odpowiedzialnością i pisanie ze nie bo nie jest dzicinne i nic nie wnosi. Teorii to może być sporo. Zwlaszcza w ZSRR były na propsie, ale wszystkie poległy. Nigdy nie-życie nie zapoczatkuje życia i zawsze tam, gdzie jest dzieło to jest i stwórca.
A świadków zmartwychwstania bylo więcej niż 11. Historia nie zaczyna się od wynalezienia kliszy filmowej. Film z bitwy pod Grunwaldem zalinkuj w wolnej chwili zanim ktoś ją zaneguje. Generalnie w Ewangeliach wszystko się zgadza. I z psychologicznego punktu widzenia i z punktu kryminalistyki.
Nikt nie broni być ateista. Trochę tto skompromitowane przez ZSRR, Chiny, Albanie i całe te słusznie minione czasy. Rozsadniejsza furtką wydaje się bycie agnostykiem. Ale co kto lubi. W spadajacym samolocie odsetek ateistów ponoć drastycznie spada. Tak to już jest. Pascal dowodził że jest to postawa nieoplacalna. Może być? Na barometrach i w prognozie pogody jest wspominany miliony razy dziennie. Ogólnie to naukowcy w przytlaczajacej większości w Boga wierzyli. Zwlaszcza ci od nauk scislych i teoretycznych. Z biologami jest pewiem problem bo gapią się na pierwotniaki i im się wydaje że to tak hop siup. Ze z ziarnka piasku to już maly krok do ameby
jak można w XXI wieku wierzyć w palący się krzak na pustyni, ludzie ogarnijcie się. Poczytajcie trochę, są naukowe opracowania skąd się wzięły w ogóle religie, skąd są zapożyczenia w starym testamencie, dlaczego te historie nie są oryginalne i bazują na fundamentach innych religii, dlaczego nie ma żadnej konsekwencji w obrazowaniu boga między starym a nowym testamentem. Ale to najpierw trzeba w ogóle to przeczytać, czego znana mi zdecydowana większość nigdy w życiu nie zrobiła. Bo nie zadać sobie nigdy pytania "dlaczego?" i nie spojrzeć na to wszystko z boku, nie przeanalizować dlaczego zasadniczo ja to w ogóle robię, czy to nie przypadkiem dlatego, że wszyscy tak robią, jest według mnie przejawem niskiego ilorazu inteligencji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Całun? Nie ma bardziej intensywnie badanej tkaniny w dziejach ludzkości. Nie potrzebujesz żadnych moich badań, bo dorobek naukowy jest tu ogromny. Zyd i ateista Barrie Schwortz się na przykład podjął badania pod kątem swojej wiedzy z zakresu fotografii. Radze się zapoznać najpierw, a potem wyskakiwac z argumentem, że skoro ktoś osobiście nie badał to ma siedzieć cicho. Zasad fizyki kwantowej tez nie badalem. Ani teorii względności.
To o DNA też jest zbadane i obliczone. Prawdopodobienstwo jest faktycznie zero. Twierdze tp z cała odpowiedzialnością i pisanie ze nie bo nie jest dzicinne i nic nie wnosi. Teorii to może być sporo. Zwlaszcza w ZSRR były na propsie, ale wszystkie poległy. Nigdy nie-życie nie zapoczatkuje życia i zawsze tam, gdzie jest dzieło to jest i stwórca.
A świadków zmartwychwstania bylo więcej niż 11. Historia nie zaczyna się od wynalezienia kliszy filmowej. Film z bitwy pod Grunwaldem zalinkuj w wolnej chwili zanim ktoś ją zaneguje. Generalnie w Ewangeliach wszystko się zgadza. I z psychologicznego punktu widzenia i z punktu kryminalistyki.
Nikt nie broni być ateista. Trochę tto skompromitowane przez ZSRR, Chiny, Albanie i całe te słusznie minione czasy. Rozsadniejsza furtką wydaje się bycie agnostykiem. Ale co kto lubi. W spadajacym samolocie odsetek ateistów ponoć drastycznie spada. Tak to już jest. Pascal dowodził że jest to postawa nieoplacalna. Może być? Na barometrach i w prognozie pogody jest wspominany miliony razy dziennie. Ogólnie to naukowcy w przytlaczajacej większości w Boga wierzyli. Zwlaszcza ci od nauk scislych i teoretycznych. Z biologami jest pewiem problem bo gapią się na pierwotniaki i im się wydaje że to tak hop siup. Ze z ziarnka piasku to już maly krok do ameby
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

> Teorii powstania życia jest kilka - szkoda, że w szkole marnuje się czas na "lekcje" religii, zamiast poświęcić je na konkretną, sprawdzoną i udowodnioną wiedzę.

Skoro kwestia powstania życia ze strony nauki doczekała się jedynie teorii, to jaka konkretna, sprawdzona i udowodniona wiedza miałaby być w tym temacie przekazywana w szkole?

Przypominam ponadto, że w szkole uczą (a przynajmniej kiedyś uczyli) mitologii Greków i Rzymian, co raczej również trudno podciągnąć pod wiedzę naukową.

"Całun Turyński to też, moim zdaniem, autentyk,"
Twoja opinia jest poparta faktycznymi badaniami, które wykonałeś, czy tak Ci się wydaje?

"zmartwychwstanie i wstąpienie do Nieba to już czysta wiara."
Tu się zgadzamy, bo faktycznie dowodów na zmartwychwstanie jest zero. Jeśli takim dowodem jest opis zachowania 11 facetów sprzed 2 tysięcy lat, to jesteś prawdziwym "naukowcem wiary". Rozumiem gdyby zachował się film, a nie tylko jakiś opis w kilku fragmentach książki.

"to co powiedzieć o założeniu, że cząsteczka DNA powstała bez żadnego planu i z niczego? To próbowano wyliczyć i prawdopodobieństwo wynosi faktycznie zero."
Jakieś źródło tej wiedzy? To, że jeszcze nie wiemy jak powstało życie, nie znaczy ze powinnismy wierzyć w baśniowe książeczki sprzed tysięcy lat, bo nasza aktualna wiedza jest o wiele dokładniejsza i idziemy w dobrym kierunku, tylko jeszcze sporo drogi przed nami.

Teorii powstania życia jest kilka - szkoda, że w szkole marnuje się czas na "lekcje" religii, zamiast poświęcić je na konkretną, sprawdzoną i udowodnioną wiedzę.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej uczciwości. Te dywagacje z nauką nie mają nic wspólnego, to raczej cherry-picking wygodnych faktów i naginanie swoich teorii, żeby pasowało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

tak
Proszę o kontakt na piotrusek@vp.pl

https://www.youtube.com/watch?v=Eeof9kcm1ms&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0sU36Kby2InwFgb4z4WiKDigiMWYb_1jC1cYFr8yLYKMhXvEYbQlyUBjk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

https://dziecisawazne.pl/wychowanie-poza-religia/

Szkoda bicia piany wczytajcie się w ten artykuł a wszyscy którzy widzieli jak działa koinonia oraz jak przebiegają ich spotkania tutaj znajdą odpowiedź. Wypisz wymaluj jak z podręcznika:
https://www.chlebznieba.pl/index.php?id=288
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mhm. Jeden muzyk klasyczny powiedział do drugiego: kupiłem wczoraj Twoją płytę.
-Ach, a więc to byłeś Ty - podskoczył z radości ten drugi

"the raven, wczytałam się w te Twoje wywody..."
Serio? Ktoś to czyta? Na forum to są kreacje różne. Ostatnio coś pisałem po kiepskiej nocy i chciałem sprawdzić, czy w gołe umiem zdania formułować. Sam już nie pamiętam, o co mi szło. Mój udział w wątku zakończył się. Sorry, obleźli mnie a potyczki tego typu to nie ja. Staram się unikać.
Upały latem normalka, a zarazy nie ma. Z Bogiem zaś jest jak z grawitacją. Jego istnienie lub nieistnienie wcale od nas nie zależy i od tego co sobie wymyśliliśmy. Dowodów nie będzie bo tak sobie Pan Bóg wymyślił, żeby dać nam szansę uwierzyć nie widząc. Ale geeralnie jak ktoś lubi teorie, że w wyniku wybuchu w drukarni moze powstać encyklopedia to proszę. Powtarzam się z tym błyskotliwym bon motem zasłyszanym kiedyś od jednego Maćka co nigdy nie chciał jarać. Zakład Pascala polecam. Proste, pragmatyczne, da ludzi co lubią se twardo postąpać a nie filozofować. Wiara w Boga jest bardziej opłacalna niż niewiara po prostu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Primo to o polityce (pilotki żadnej nie znam) raczej nie piszę, owszem skomentuję coś czasem jak mnie razi wywód, ale wątków nie zakładam i nie angażuję się w propagandę, bo zdanie o obu stronach mam podobne. No, ale może o czymś nie wiem ¯\_(ツ)_/¯ to możesz spróbować to podważyć.
Secundo trolowaniem wątku bym tego nie nazwał raven odniósł się do mojego wpisu to ja odniosłem się do jego ¯\_(ツ)_/¯ cóż rozmowa czasem ewoluuje - nie zawsze trzyma się sztywno ram wyznaczonych przez autora.

Co do religii to każda religia - to nic innego jak forma ucieczki od rzeczywistości , nie ma znaczenia czy to jakaś wspólnota, sekta czy któraś z tych "oficjalnych religii" , jeden ucieka w używki drugi angażuje się religijnie - jak już tu napisałem wszystko może być dobre w granicach rozsądku. Ogólnie wszystkie religie to takie kupowanie działek w galaktyce Andromedy, no ale niektórzy tego potrzebują , ja to rozumiem , chcą zająć czymś szare komórki - ich sprawa. Gorzej, gdy czują potrzebę nakłaniania innych do swoich "jedynie słusznych poglądów".

A tak ad hoc mógłbyś wysilić szare komórki i do konwersacji na forum znaleźć sobie nick ¯\_(ツ)_/¯

the raven, wczytałam się w te Twoje wywody i tak sobie myślę, że albo coś w życiu przegapiłam, sferę dotąd przeze mnie nie dotkniętą, albo Bóg czuwał nade mną przed zachwaszczeniem umysłu i duszy bzdurami. Wiara we Wszechmogącego chyba jest potrzebna, ma jakąś moc sprawczą, której nie obejmujemy umysłem. Drążenie i poznawanie pseudo dowodów, wymyślanych przez człowieka, to chyba strata czasu i w rezultacie zubożenie człowieczeństwa. Tu i teraz jest tak dużo do zrobienia dla siebie i innych, a "po czynach ich poznacie" a nie pranie mózgów.. To chyba przez te upały i zarazę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

wdr mylisz się gdyż o pilotce piszesz jako jeden z nielicznych. Zamysłem założyciela wątku jest pisanie o destruktywnym wpływie wspólnot religijnych na przykładzie jednej z nich, gdzie tu dostrzegasz elementy polityki bo nie bardzo wiedzę. To co robisz nazywa się trollowaniem wątku w wiadomym celu ale jak już ktoś tu napisał psy ujadają a karawana Idze dalej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wszędzie te spiski ;]

Wszystko jest dobre, ale w granicach rozsądku. Tu na forum 3/4 to różnego rodzaju fanatycy jak nie Kościoła to PiSu lub Platformy ze swoimi teoriami spiskowymi, skaczą pozostałym do gardeł, bo im ksiądz z ambony to zasugerował albo przewodniczący na zebraniu partyjnym, każdy swoją wojenkę prowadzi....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

tr człowieku co z tobą jesteś na prochach. Takie głupoty wypisywać??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja Ci nic nie poradzę. Po sąsiedzku jeden pan próbował podrywu metodą "na niewierność żony", ale z miernym skutkiem, zresztą szybko odkrył karty. To chyba też nie działa. A Ty sprawiasz wrażenie, jakbyś jedynie zemsty szukał. Szkoda zdrowia... Do Sychara idźcie może. Pomóc może i nie pomoże ale na pewno nie zaszkodzi.

Ja pod jednym dachem z charyzmatykami? Dobre to by było. Pooodnieśmy wszyscy nasze serca... Podnieśmy wszyscy nasze dłonie..Tralala. I gestykulacja jak łaaaaj em si ej :))))

https://youtu.be/cxOg6buqywE?t=177
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

~the raven- przeczytaj sobie arykuł, do którego udostępniłem link tam znajdziesz odpowiedź na swoje warczenie. Co do mnie nie hołduje żadnej ideologii ufam jedynie rozumowi i naukowym dowodom, które jednoznacznie i bezsprzecznie tłumacza wasze sekciarskie intencje i zachowania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

https://www.chlebznieba.pl/index.php?id=288
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Najlepszy broker forex w Trójmieście (16 odpowiedzi)

Jak w temacie. Czy ogólnie ma znaczenie gdzie broker ma siedzibę? Z tego co widzę, to wszystkie...

Jakie dobre męskie perfumy (8 odpowiedzi)

Jak w temacie. Tak do 100 zł.

Klimatyzacja w biurze (55 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...