Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 5

>Może coś tam nie byłeś w porządku w małżeństwie. Skąd ja to mam wiedzieć.

Oooo proszę, Szumowski jak już rozłożył szpitale w Polsce (17% personelu jest na kwarantannie), wprowadził teleporady.
To tak w ramach Polski Cyfrowej 7.0 czy coś tam jeszcze.
Tu powyżej widać je w praktyce, u psychoterapeuty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie wiem, głupio osądzać. Jest na przykład grupa charyzmatyczna Marana tha kierowana przez starego ks. profesora Kowalczyka, który jest zasłużonym egzorcystą. Tam się nic złego nie dzieje, a wręcz przeciwnie, bardzo fajni ludzie. Tu w tej "twojej" widzę znajome twarze. Znaczy się nie moi znajomi, ale rodziny. Wiele lat działali w oazie. I ten schemat to jest mi bardzo dobrze znany. Oaza, czyli pozytywny ruch założony przez ks. Blachnickiego dawno temu. Tyle że tam się osiąga pewien stopień rozwoju i spora częśc ludzi chce się rozwijać dalej i odchodzi do Odnowy w Duchu Świętym. A Odnowa to jest wynalazek protestantów, który został włączony do Kościoła, bo to już jest posoborowy Kościół zinfiltrowany przez... a nieważne zresztą. Podobnie zresztą jak neokatechumenat, bardzo śliska sprawa. Tu się zaczynają schody. Jest pełno wspaniałych ludzi w Odnowie i w nekatechumenacie. Ale na spotkaniach zdarza się że dzieją się rzeczy spektakularne, niekoniecznie Boskiego pochodzenia. Wielu porzuca Kościół jako instytucję rzekomo skostniałą, pozbawioną ducha, która się sprzeniewierzyła Jezusowi i tak dalej. I idą do Zielonoświątkowców. A to już sekta. Powstali jakieś 100 lat temu w USA.
Skoro tak piszesz o tych biznesach, to może ci Twoi głoszą typowo sekciarską i protestancką teologię sukcesu. Jak oddasz wszystko Bogu, jak ufnie dasz 1/10 majątku i dochodów na wspólnotę to ci Pan Bóg pobłogosławi i będziesz miał zdrowie i sukces w biznesie. Ja tego nie wiem, czy oni to głoszą, czy nie głoszą. Ale to tak, w każdym razie, nie działa. Jest wielki sens w niesieniu swojego krzyża. I nawet, kurde, w cierpieniu, czego ja w ogóle nie lubię dotykać i rozkminiać jako dziecko szczęścia i wiecznej beztroski.
Czekaj coś tam słuchałem jakiś czas temu. Zaraz znajdę i zalinkuję. Ogólnie to czasy są takie bardzo szczególne teraz. Generalnie, jak jesteś wierzący, to Ci mogę podpowiedzieć jak niezawodnie zbadać, czy grupa charyzmatyczna jest bezpieczna czy poszłą w stronę sekciarstwa. To są dwie rzeczy. Po pierwsze trzeba podpytać, jaki mają stosunek do Maryi i różańca. Jeśli się krzywią, marginalizują Maryję, nie organizują wspólnego różańca albo gadają że to klepanki dla starych babć, to omijać szerokim łukiem. A druga sprawa to Najświętszy Sakrament. Jeśli ci tłuką do głowy, że nie trzeba klękać i trzeba przyjmować Komunię do ręki albo, o zgrozo, przełamują się Konsekrowaną Hostią i kruszą Nią gdize popadnie albo mówią, że to symbol, to też zwiewać w podskokach. To są te dwie sprawy, z którymi najbardziej zły walczy. Kurczę, ja już nie bardzo powinieniem pisać dzisiaj. Jest też w Gdyni taki kolo co się Lechu Dokowicz nazywa. On przez te wspólnoty przeszedł a teraz gada jak tradycjonalista. Pewnie ich przejrzał bo to jest wyższa inteligencja. Strasznie go hejtują, a ja tam mu ufam. Bardzo aktywny na fb, jak napiszesz do niego to może coś tam będzie wiedział.
No nie wiem, kurde, stary. Może coś tam nie byłeś w porządku w małżeństwie. Skąd ja to mam wiedzieć. Nie proponowali wam tam jakiejś wspólnoty Sychar czy terapii tylko od razu ariwederczi roma? Trudno wyczuć. Kościół musi być zróżnicowany bo Apostołowie to były skrajnie różne charaktery. Piotr furiat i choleryk, Jan bliżej charyzmatyków ze swoją dziecinną ufnością, jeszcze tam Szymon Zelota był czyli już w ogóle fundamentalista i prawie że terrorysta. Każdy ma swoją drogę. A teraz to już w ogóle wiesz. Jest obrzydliwa nierządnica i czysta niewiasta. Takie czasy, ze następuje oddzielenie

https://www.youtube.com/watch?v=WD1lJJCxq7Y
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

> ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny".

Niestety, ale wyglada na to, ze twoja żona padła ofiarą przemocy.
Jest to o tyle bardziej niebezpieczne, ze ta przemoc podszyta jest niby-religią.
Takie rzeczy jednak zdarzają się.
Takie para-religijne organizacje jak np organizacja kościoła katolickiego w Polsce robi to samo.
Poniżej masz zdjęcie przekazów na taką para-religijna organizację jakiegoś mężczyzny z Torunia od osoby, która przekazywała im pieniądze aż do śmierci.
Mało tego, te organizacje potrafią ogłupić całe państwa, np Druga Peerel przelewa im pieniądze z budżetu państwa.

Myśle, ze powinieneś jak najszybciej złożyć pozew do sądu o świadczenia alimentacyjne twojej pani żony na dzieci.

>Ich geneza jest protestancka, nie katolicka

Dobre, dobre :))))) LOL
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

The raven bardzo dziekuję doskonale zrozumiałeś moje oczekiwania gdyż na tego rodzaju wypowiedzi oczekuję.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uwierzcie mi że powody dla których ludzie uciekają do tych organizacji są bardziej złożone jak wam się wydaje i nie da sie tego w dwóch zdaniach ując. Może tak wyszukują ludzi na zakręcie życiowym potem przez rok czasu obserwóją weryfikują przy użyciu swoich psychologów zanim zaproponują przystąpienie. Po tym czasie jesteś ich.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przepraszam jeśli poczułeś się urażony ale pytanie wydało mi się nie na miejscu rozumiem że ogólne pojęcie o sektach jest niejednokrotnie mocno przerysowane i może kojażyć sie i z takimi praktykami. Odpowiem Ci że nie było tam tła seksualnego jedynie sprawy finansowe i budowanie swojej potęgi w pozyskiwaniu niezależnycvh finansowo członków. Bardzo mocno kładą nacisk na przedsiębiorczość która jest ich programem pilotażowym dla rodzin. W ten sposób budują swoją finansową potegę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"...Krzyż skupia się na nie na tym co trzeba."

Całe szczęście że choć ty się potrafisz skupiać na właściwych rzeczach pytając między innymi o to czy ktoś się z kimś gdzieś tam bzyka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Sadyl : a co jest przewodnim motywem postu, jak nie odejście kobiety? Jak pisał Sky, Krzyż skupia się na nie na tym co trzeba.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

> Sadyl : dlaczego kobieta odchodzi od mężczyzny ? (..)
> Co ja Ci zresztą będę to tłumaczył.

Ani się o to nie pytam, ani tym bardziej nie interesuje mnie twoja, jakże oczywiście kompetentna, opinia na ten temat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

"...koga ja tu obraziłem ?"

Umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania. Napisałem że jak zwykle nie jesteś w stanie napisać nic mądrego, trollujesz kolejne wątki a pierwszy zarzucasz innym brak merytoryki i stosowanie języka nienawiści. Ani słowem nie wspomniałem o obrażaniu kogokolwiek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Sadyl : dlaczego kobieta odchodzi od mężczyzny ? Dla pieniędzy, dla swojego i dzieci bezpieczenstwa, dla seksu. Co ja Ci zresztą będę to tłumaczył.
Krzyżaku: koga ja tu obraziłem ?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie wiem czym sr*k zasłużył na moderację swojego wpisu ale pewnie jak na rasowego trolla przystało nie napisał nic mądrego. Jedyne na co go.stać to bezsensowne trollowanie kolejnych wątków i późniejsze zarzucanie innym braku merytoryki i stosowania języka nienawiści.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

> Gdybym znał odpowiedź, łatwiej było by o diagnozę problemu i poradę.

Skoro nie wiesz, czy się bzykają, to nie znasz tej wspólnoty.
Co zatem chcesz diagnozować i jakich rad udzielać?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie wiem dlaczego moderujecie mój wpis w którym zapytałem się grzecznie, czy w tej komunie (wspólnocie) się bzykają. Pytam serio, bo to jest powszechne w takich pseudo religijnych grupach. Gdybym znał odpowiedź, łatwiej było by o diagnozę problemu i poradę. Natomiast gdy obrażasz się na słowo bzykanie, to nie dziwi mnie to, jak zachowała się ta Pani.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Charyzmatycy. Zalecam jak najdalej posuniętą ostrożność. Moim zdaniem w większości przypadków jest to koń trojański wpuszczony do Kościoła. O tej konkretnie wspólnocie nie wiem nic, ale wspólnoty charyzmatyczne jadą po emocjach na maksa. Rzekome zaśnięca w Duchu Świętym są tam masowe, widziałem nie raz. Ponadto dochodzi tam do uzdrowień, którą są krótkotrwałe, więc albo autosugestia albo szatan. Może ma pan rację, ze kobiety są bardziej podatne na emocjonalne jazdy i łatwiej im się zatracić w tych wspólnotach. Ich geneza jest protestancka, nie katolicka, niestety często nawiązuje do potwornego i przerażającego masowego opętania, które miało miejsce w Toronto i do dziś jest mylnie uważane za wylanie Ducha Świętego (słynne Toronto blessing).Proszę poszukać pana co się nazywa Piotr Rzoska. On się z tego uwolnił. Nie wiem, czy pomaga. Wygląda na w porzo gościa

https://www.youtube.com/watch?v=_P5B5Brz_lc
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

Vibracje (7 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Problem z głośnymi dziećmi sąsiadów (42 odpowiedzi)

Niedawno do mieszkania nade mną wprowadziło sie małżeństwo z dwojgiem bardzo hałaśliwych dzieci....

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (4 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...