Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jan 70 Mówi też o tym Krzysztof Pieczyński ze Stowarzyszenia Polska Laicka.Post z Fb z dn.03.09.2021 jestem obcy w swoim domu
Niedawno rozmawiałem ze swoim katolickim znajomym. To była godzinna rozmowa, podczas której chciałem się dowiedzieć dlaczego kolega jest częścią kościoła katolickiego. Streszczę Państwu jej najważniejsze wątki.
- Z jakiego powodu należysz do organizacji, która akty ludobójstwa nazywa ewangelizacją?
- Kościół zrobił wiele złych rzeczy, ale ta część, do której ja należę nikogo nie mordowała.
- Nie przeszkadza ci pedofilia w kościele? Masz małe dzieci.
- Ta część kk, do której ja należę nie zajmuje się pedofilią.
- Nie przeszkadza ci, że kk pierze pieniądze od mafii amerykańskiej po rodzimą Camorrę?
- Każda korporacja ma swoje ciemne sprawy.
- A śmierć biskupa Wesołowskiego w Watykanie, który był okazem zdrowia? Wszyscy wiedzą, że to zbrodnia lub wymuszone samobójstwo po to, aby nie zaczął mówić.
- Każdy rząd ma swoje służby specjalne i tysiące brudnych interesów.
- Chowanie zamordowanych pod zwłokami innych w Watykanie, bo nikt tam nie będzie ich szukał, też cię nie wzrusza. W takim razie powiedz dlaczego uważasz katolickiego Chrystusa za swojego idola? Jego nauki i słowa są pełne niecierpliwości, nietolerancji, rasizmu, niezrozumienia dla prześladowanych i namawiania do przemocy. Pogardy dla tępoty uczniów, którzy o trwogo nie potrafią chodzić po wodzie pomimo, że on im to pokazał. Napuszony styl wypowiedzi człowieka zarozumiałego i oderwanego od życia, który nie potrafił niczego wytłumaczyć dostarczając coraz to nowych niezrozumiałych metafor.
- To prawda, nie lubiłem Chrystusa od dziecka i uważam, że był złym nauczycielem.
- Dlaczego w takim razie jesteś częścią tej organizacji?
- Gdyż mam tam ludzi,z którymi się dogaduję. Podobnie myślimy o świecie. Poza tym dzieci dostają prezenty na pierwszą komunię i ja im tej radości nie odbiorę. Oczywiście to nie ma związku z żadnym przeżyciem duchowym. Dziecko jest za małe, żeby to rozumieć. Chodzi wyłącznie o prezenty.
- To straszne co mówisz.
- Kiedy przed laty byliśmy w biedzie, do ojca przyszedł proboszcz i przyniósł mu kilka tysięcy. To nam wtedy bardzo pomogło.
Za te kilka tysięcy kk kupił sobie trzy pokolenia niewolników. A może i więcej. Kolega nie odpowiedział jaką zbrodnię musiałby kościół popełnić, żeby od niego odszedł. A przecież pomoc to pierwsza rzecz, którą mają opanowane sekty. Pomagają i w zamian za to wchodzą do życia. Otaczają opieką i pomocą do tego stopnia, że bez nich coraz trudniej jest sobie poradzić. Przy czym odcinają od wszystkiego co nie pochodzi od nich, gdyż celem tej pomocy jest ubezwłasnowolnienie. Za pomoc trzeba się odwdzięczyć i za pomoc trzeba odpłacić lojalnością. Gdy z czymś się nie zgodzimy zaczyna się szantaż, manipulacja i straszenie. Krok po kroku wprowadzają się do naszego życia i ustanawiają w nim swoje reguły. Wszystko w trosce o nas. Każda religia, każda sekta ma to przepróbowane i sprawdzone. Każda toksyczna relacja również.
Kiedy mówiłem przez trzy lata, że obecny papież jest taki sam jak jego poprzednicy nikt się ze mną nie zgadzał. Używa innego pudru ale istota jest niezmienna. Teraz z fałszywym uśmiechem wita Irlandczyków. Do kogo się uśmiecha? Będzie kłamać, dopóki ta chora instytucja nie zostanie rozwiązana, ale zanim to się stanie ma odpowiedzieć przed sądem za krycie pedofilii i inne zbrodnie kk.
Dopóki będziemy zezwalać na bezkarność ludzi powołujących się na Boga, korporacji która miele tryliony, dopóty musimy się liczyć z tym, że podstawa naszej cywilizacji będzie oparta na kłamstwie, manipulacji i hipokryzji. One pozwalają na niekończące się wojny w imię Boga, patriotyzmu, obrony wartości. Człowiek znęca się nad człowiekiem, ponieważ od dziecka jest uczony, aby żyć w kłamstwie. Kłamstwo religijne przechodzi do innych sfer życia. Kościół katolicki nie pochodzi od Boga i nie ma związku z Bogiem. Papież ma stanowisko takie jak prezes, prezydent czy dyrektor jakiejkolwiek organizacji czy firmy. Zmuszacie ludzkość, aby wyrównała do ostatniego w peletonie. Mam tego dosyć. Wracam do siebie.
Krzysztof Pieczyński
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pani Doroto,Jan 70.Potwierdzam destruktywny charakter tej wspólnoty religijnej.W przypadku mojej rodziny nawet nie nominalne członkostwo a spotkania jednego z członków rodziny w domach modlitwy KGB i wpływ ludzi z kręgów związanych z tą ,w mojej ocenie sektą spowodowało i doprowadziło do dezintegracji oraz naruszenia więzów rodzinnych ,w tym wypracowanych umów i kontraktu małżeńskiego.Potwierdzam,że Ci ludzie to fanatycy religijni którzy nie rozumieją czym jest odmowa.Jak najdalej od tego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam, Pani Doroto z doświadczenia, wiem że trudno mówi się o tamtych przeżyciach tym bardzie jeśli były udziałem rodzinnego rozpadu. Natomiast uważam że trzeba o tym mówić aby uświadamiać społeczenstwu, że takie rzeczy dzieją sie tuż obok nas. Jeszcze nie tak dawno czytałem o tym ze zdziwieniem i niedowierzaniem że takie rzeczy we współczesnym świecie nie powinny sie zdarzać biorąc pod uwage postęp i świadomość społeczną. Wręcz przeciwnie w obecnym rozszalałym świecie jest mnóstwo zgubionych ludzi stających się łatwym łupem dla skrajnie fanatycznych organizacji religijnych. Zachęca do udziału w dykusji oraz podzielenia się własnymi doświadczeniami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Idzcie sobie zwalcie wszyscy to moze wam przejdzie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Uważam, że to sekta. Miałam wątpliwą przyjemność poznać tą wspólnotę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Religia jako środek halucynogenny
https://wiadomosci.onet.pl/religia/religia-jako-srodek-halucynogenny/b23y4
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

https://ciechpress.pl/ciechanow/ks-prof-andrzek-kobylinski-gdy-rozum-spi-budza-sie-demony?fbclid=IwAR25tgA1MhI6ELgIzPKMwFg4wgr01Qtn7tiVwMIXx71sH9VUh6CPSj-uKUY
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ramach działającej wciąż franczyzy biznesów religijnych od upadłego moralnie i ukaranego arcybiskupa takie coś.Miłej lektury.Wypowiedzi lokalnych franczyzobiorców religijnego biznesu mile widziane! Również tych oficjalnych, w uniformach służbowych :-)))
https://www.rp.pl/Kosciol/305259894-Papiez-w-trybie-pilnym-wzywa-polskich-biskupow.html?fbclid=IwAR1nVkkX6O11_EoD7JYWPNka-gQc_B7Nf6pv9ILoexvBMUUdqvHF326Y5As
"To znaczy mniej-więcej: macie kwartał na wykombinowanie odpowiedniej miotły, bardzo dużego dywanu i ogarnięcie tego waszego polsko-katolskiego syfu!
Pomieszanie kato-faszystowskiej polityki i kościelnych skandali pedofilskich sprawiło, że od kościoła odsunęło się, albo wręcz odeszło miliony ludzi. W szczególności kobiet, które posyłały swoje dzieci na msze i religie. Dzisiaj w tych szamańskich hucpach nie chce uczestniczyć ani młodzież, ani jej rodzice, a także coraz częściej i dziadkowie. Wpływy z Polski do watykańskiej kasy spadły drastycznie. Katofaszystowska polityka i coraz bardziej widoczni fanatycy religijni oraz nieustające skandale z udziałem kościelnych zboczeńców, alkoholików i złodziei, nadszarpnęły poważnie wizerunek kościoła katolickiego w Polsce, ale i nie tylko. Gdy dołożymy do tego jeszcze bardzo małą liczbę tzw. powołań, to otrzymujemy dość przejrzysty obraz sytuacji w tej korporacji. Choć Franciszek wydaje się być ,,równym gościem,, to nie należy zapomnieć, że sam też jest takim samym klechą. Jeśli wyzywa ich, aby ratować polski kościół przed upadkiem, to z pewnością ma w tym jakiś interes. Polacy przez wieki byli bardzo potulnymi i bardzo hojnymi barankami i owieczkami. Od jakiegoś czasu zaczyna się to zmieniać. I zaczyna się to zmieniać przede wszystkim, przez postawę i zachowanie samych księży, którzy kompletnie zatracili się we władzy i przywilejach, jakie mają w naszym kraju. Ludzie mają tego dość, co widać w coraz mniej uczęszczanych kościołach. A jak wiadomo, bez odpowiedniej frekwencji nie ma odpowiednich finansów, więc wkrótce trzeba będzie zacząć zamykać, co mniej rentowne, watykańskie fraczyzy. Czy papieżowi uda się odwrócić ten trend? Mam nadzieję, że nie. Czy bonzowie polskiej filii watykańskiej mafii wrócą z Watykanu? Mam nadzieję, że też nie "
Jan Przewodnik
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z usług psychologa należy korzystać, jeżeli jest taka potrzeba, ale nie zamiast Kościoła. Jedno nie wyklucza drugiego. Jeżeli ktoś tego nie rozumie, to trudno.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brawo! Pod sufitem bucha siarkowodór. Ludzie, idźcie na powietrze, kukułka kuka i pachną bzy! To tylko wiosną, tu w Bojanie!

Idżcie do psychologa zamiast do kościoła, wyjdzie to wam na dobre.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie zupełnie.
Moje wrzutki nie dotyczą głownego tematu dyskusji:)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jan70/Królik z Kapelusza - ja się np. zgadzam z tymi argumentami. Sam miałem zetknąłem się z koinoinia i mam o nich negatywne zdanie, ale to nie zmienia faktu, że Ty również manipulujesz ludźmi bo podszywasz się pod różne osoby i prowadzisz dyskusje pod innymi nickami.

Tak więc jesteś po prostu hipokrytą i internetowym trollem. Człowieku ogarnij się lepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oraz Ty anonimie:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To prawda, tutaj dyskutuje ~Jan70" z ~Królikiem z kapelusza :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fred : wątek na tym forum nie jest lekturą obowiązkową i jeśli nie masz nic sensownego do dodania w temacie idź siebie na inną łączkę zbierać kwiaty. Nie jest to wątek dla ogrodników tutaj poruszamy tematy dotyczące destruktywnego działania oraz metod manipulowania ludzkim umysłem, pewnych wspólnot religijnych. Jeśli nie zgadzasz się z przytoczonymi artykułami zapraszam do dyskusji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myli Ci się trochę człowieku już. Nie mam nic wspólnego z Fredem. Mam gdzieś temat tego postu. Tylko wyłapuje takie kwiatki jak Ty.

Nie mam zamiaru czytać tych artykułów. Wytykam Ci tylko oszukiwanie innych.

Anonimie a może Fred nie powinienem odpowiadać na takie zaczepki ale niech Ci będzie zaspokoję Fred twoją ciekawość. Na początek wyjaśnij proszę dla czego raz występujesz jako Fred inny razem jako Anonim i dla czego kilka osób pisze na forum siedząc przy jednym komputerze. Nie trzeba być orłem drogi Fred żeby domyślić się że przy okazji towarzyskiej czy może modlitewnej kolacji zapragnęli wypowiedzieć sie na forum gdyz doznali duchowego natchnienia żeby dać Janowi psztyczek w nos.
Non hominem odi, sed eius vitica .,,,)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zakup bliźniaka (42 odpowiedzi)

Cześć Wszystkim, Planuje przeprowadzenie się do Bojana z Gdyni. Aktualnie mieszkamy w bloku na...

Jechowi przy ul. Św. Józefa (82 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...