Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Człowieku od kiedy w dz
iale polityka szuka się działek. Coś nie tak z tobą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wcale nie dziwię się, że żona poszła bokiem. Pewnie miała poprostu miała dosyć twojego światopoglądu i poszła ze skrajności w skrajność. Bo to co wpisujesz jest chore, wręcz niebezpieczne dla mieszkańców, ludzie wchodzący na forum szukający działek myślą, że tu jacyś obląkani ludzie mieszkają. Kościół w bojanie i ksiądz który to postawił też dobrą opinią pochwalić się nie może. Polecam udać się do specjalisty, może powie Ci coś interesującego o twoich problemach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

No proszę Wiedzmin sie odezwał pogromca schizofremików poszukaj wokol siebie kolego B. Moze na domu modlitwy tam jest wielu szukajacych religijnego opium.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Uważasz, że zerknięcie na IP które jest nad postem to węszenie? To gratuluje wnikliwości. Ostatnio jest wysyp schizofreników na tej części forum, ten wątek to wisienka na torcie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

I widzisz człowieku sam się zdemaskowałeś. Nikt kto by nie miał interesu w walce z wątkiem tak wnikliwie by nie węszył. Psy ujadają a karawana idzie dalej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jan/życzliwy przecież widać że z jednego IP piszesz nie pogrążaj się. Jesteś jakiś nawiedzony.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziekuję że wyraziłeś swoje zdanie na temat przedmiotowej wspólnoty. Teraz pozwól zrobić to innym gdyż taki jest zmysł założyciela wątku a decydować to ty możesz na swoim watku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jan - nie wiem po co ciągniesz ten długi jak papier toaletowy temat. Każdy ma swoje zdanie na temat Koinoni. Ja jestem raczej sceptycznie do nich nastawiony, ale ty to masz jakieś odchylenie w drugą stronę. Naprawdę temat na 260 postów liczysz na to że, ktoś pojedzie na górę i się wczyta w temat? Zaloguj się do jakiegoś fora internetowego związanego z sektami i się tam uzewnętrzniaj. Ten temat już 200 postów temu zszedł z tematyki tego forum jaką jest Bojano. To nie jest dział o sektach i związkach wyznaniowych. Śmietnik tylko tu robicie na równi z tymi od chemitrailsów i innych d**ilizmów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Same zorganizowane grupy...Politycy, kapłani, firmy, żony, kochanki sztuka manipulacji jest pewnie starsza od religii. Z choinki się urwałeś? Jeśli twierdzisz, że doszło do popełnienia przestępstwa to są od tego odpowiednie służby. Od pomocy psychicznej także. Jedyne co widzę co to ,że marnie i pewnie nie do końca obiektywnie próbujesz przekazać coś na forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, jest właściwe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oczywiście, że żyjemy w czasach nauki, ale jakie to ma znaczenie, kiedy zorganizowane grupy o podłożu religijnym własne tę naukę wykorzystują dla własnych celów. Bardzo dobrze przedstawia to artykuł, którego link jest dołączony powyżej. Krok po kroku w naukowy sposób opisane są metody psychomanipulacji oraz zachodzące pod ich wpływem procesy w umyśle manipulowanej osoby. Jest tam fajne opisane, że osoba manipulowana odbierze je jako własną osobistą przemianę. Miałem okazję przekonać się, że wręcz niemożliwe jest przekonanie takiej osoby, iż uległa psychomanipulacji. Na tym właśnie bazują sekty i inne wspólnoty religijne zawłaszczając sobie osobowośc ofiary. Problem pojawia się wtedy kiedy ofiara zaniedbuje a wkonsekwencji porzuca najbliższą rodzinę. Czy według was takie postępowanie jest właściwe ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Każda świętojebliwość można podciągnąć pod sektę. Niezależnie od wyznania. Żyjemy w czasach nauki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

~elo Ciekawe jest to co piszesz, rozwiń prosze swoją myśl.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodzi o to, że kłamiesz, manipulujesz i sam sobie przeczysz. Stosowanie tego typu zabiegów wobec mnie jest pomyłką. Przekonanie o własnej wyższości i uzurpowanie sobie prawa do pouczania innych przez garstkę krzykaczy jest po prostu żenujące i akurat ja nie mam najmniejszego zamiaru dawać się na to złapać.
Bo tak naprawdę zaliczasz się do garstki agresywnych krzykaczy, którzy są w mniejszości. Wiedzą to i próbują swoją pozycję umocnić agresją i wrzaskiem. W Większości ludzie tego nie chca i nie kupują. Chcą świąt z kolędami i pasterką i nie chcą żeby ktokolwiek się do nich przypierdzielał, ze sobie zdjęcie papieża powieszą. Tak jak chcą chrzcić dzieci, wyspowiadać się przed operacją, brać śluby kościelne itd. I średnio sobie życzą, zeby bojówki o mentalności stalinowskich zmpowców wyzywali ich od ciemnoty i zaścianka.
Żaden dokument kościelny i żadne nauczanie Kościoła nie zahacza nawet o jakieś wulgarne powiedzonka, które przytaczasz. Jest to po prostu kłamstwo. O Janie Pawle I wypisujesz kolejne kłamstwo.
I sam sobie przeczysz bo używasz pojęcia teoria ewolucji, a jednocześnie zachowujesz się jakby to było prawo, zasada, czy twierdzenie ewolucji. Jest prawo Pascala, zasada dynamiki Newtona, twierdzenie Pitagorasa. I z tym nikt nie polemizuje. Coś zostało wyprowadzone i udowodnione. A z ewolucją jest teoria. Jak nie widzisz różnicy, to sam do szkoły wróć i przestań ludzi zaczepiać. Nikt nie neguje przystosowania wewnątrz gatunków, bo to można zaobserwować. Osioł może dostać pasków i stać się zebrą. Ale skrzydeł już nei dostanie i pegazem sie nie stanie. Po prostu empirycznie nie zaobserwowano jak do tej pory przejścia jednego gatunku w drugi. Zwłaszcza, że na zasadzie losowej mutacji musiałyby powstać w tym samym czasie osobnik męski i żeński - żeby jeszcze tę mutację przekazać dalej. To zresztą jest zupełnie nieważne. W pełni się wyłożyłeś i skompromitowałeś z taką wściekłością broniac tego co jest jedynie teorią, czyli nie zostało udowodonione. Bronisz czegoś, na co nie ma ani jednego dowodu, a jednocześnie żądasz od kogoś dowodów? Coś Ci się chyba we łbie pomieszało. Niebywała bezczelność. Zwłaszcza, ze ja piszę o rachunku prawdopodobieństwa. O czymś co można wy-li-czyć. I co zostało wyliczone.
Zrozum, ze to Ty jesteś w mniejszości i Ty bredzisz i piszesz głupoty. I to katolicy mają od Ciebei prawo żądać dowodów na Twoje brednie .PRoszę. JEden jedyny przykład, kiedy nie-życie dało początek życiu. Jeden podaj .Może być w jakimś laboratorium. Jeden przykład proszę ziarna stworzonego przez człowieka. Takiego co by zakiełkowało, wyrosło i dało początek roślinie. Albo jeden jedyny przypadek przejścia jednego gatunku w drugi. I nie mówię o przystosowaniu. Nie móię o wyprowadzeniu mopsa z wilka ani o latających wiewiórkach. Prosz eniech stworzą rybę z żaby albo kaczkę z kota, cokolwiek. Byleby to potem się mogło rozmnażać i radzić sobie w naturze. Ja rozumiem, że to niby miliony lat trwało, ale z drugiej strony ponoć było bezrozumne i bezmyślne. A teraz są laboratoria, jest inżynieria genetyczna i człowiek rozumny, który nad tym czuwa i teoretyczne może ten czas bardzo skrócić. Zreszta to nie jest do końca istotne. To , ze ja uważam Darwina za oszusta, to jest to moja opinia. Bo Kościł nigdy teorii ewolucji nie odrzucił ani z nią nie walcze. No ale jak ktoś nie zna kompletnie nauczania Kościoła i myśli że ono wynika z cytatów nagranych ukrytą kamerą przez Sekielskiego, to potem pisze takie głupoty. Są encykliki, są dukemnty kościelne, jest katechizm. Wszystko tam jest opisane.
Nigdzie też nie napisałem, ze posąg Sziwy mnie drażni czy mi przeszkadza. Pokazałem tylko, jacy to są naprawdę "ateiści". CERN się skończył jako instytucja naukowa, kiedy wyrzucili z pracy człowieka za poglądy. Jeśli tego nie rozumiesz, to ja Ci nie będę wyjaśniał dlaczego tak jest. Bo kopanie zdechłego konia nie jest moim hobby. Tu jest opisany koniec CERN jako instytucji naukowej:

https://kopalniawiedzy.pl/CERN-Alessandro-Strumia-poglady-rownosc-plci,28894

A tutaj ich durne, sataniste i okultystyczne zabawy. Śmieszne, nie? Bardzo poważni naukowcy

https://www.youtube.com/watch?v=SeE3pw4qSbA
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak Mateo ma rację sekty się boją braku dochodu finansowego i jawności podawania nazwisk i ich fotek a że ludzie lgną itworzą tekie środowiska to tylko dobrze dla oszustów temat rzeka filmować inwigilować pokazywać założycieli tego się obawiają a jeżeli zbierają kasę to skarbówka może łatwo ustalić dochody płacących i zbierających nie widzę problemu zgłosić i nie ma co zachodzić w głowę co oni tam robią
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo łatwo. Próbuje wciągnąć swoje otoczenie, rodzinę, dzieci. Na przykład poprzez chrzest.

KK to sekta jak każda inna.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

> Swoich kumpli z Faktów i Mitów, albo Sokuz z buraka mozesz obsztorcowywać i żądać od nich dowodów na cokolwiek.
Oni nie są moimi kumplami, to tylko Twoja projekcja. Trollowe fanpejdze czy to z lewej czy prawej strony są dla mnie żałosne.

Z Twojej wypowiedzi zrozumiałem jednak, że uważasz że dowodów mogę żądać tylko od lewacki trolli, bo Ty przecież wierzysz w te swoje brednie, a wiara to wiara i dowodów nie wymaga?

> A ponadto Sziwa nie jest sybolem życia tylko symbolem wielowymiarowym
Mnie nie oburzają pomniki postaci z żadnej mitologii, ale Cię chyba boli, że postawili pomnik jakiegoś hinduskiego bóstwa, a nie Twojego ukochanego obrońcy pedofili Wojtyły.

> Powtarzam Ci ze prawdopodobieństwo losowego powstania cząsteczki DNA na skutek losowego łączenia aminokwasów jest równe 0
Powiedział random z internetu, nie podpierając się żadnymi obliczeniami. Nie ma co, wszyscy wierzymy Ci na słowo.

> Jeszcze się biję z mysłami, czy w ogóle cokolwiek przytaczać. Ok, znaj serce. Książka Stephena C. Meyera: Signature in the Cell.
Kolego, ale wiesz, że Stephen C. Meyer jest znany z tego, że wierzy w słuszność pseudonaukowej teorii inteligentnego stworzenia. Skoro koleś wierzy w coś co jest pseudonauką, to ten dowód jest dokładnie taki jak zakładałem - żaden.

> A przy okazji zastanó się ile trwa ewolucja człowieka. Bo zdaje sie że wierzysz że najpierw tak z niczego rozwinęły się dinozaury, a potem na maleńskiej Ziemi cały proces ropoczął się od nowa i z bakterii wyewoluował człowiek.
Musisz się jeszcze trochę douczyć jeśli myślisz, że całe życie wyginęło z dinozaurami, a proces ewolucji zaczął się od zera. Zacznij choćby tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Ptaki.
Czy tak naprawdę nie wierzysz w ewolucję? Pytam, bo trzeba być naprawdę zamknięty w małej bańce informacyjnej, żeby jej nie zrozumieć. A może nauczyciele Ci dokładnie nie wyjaśnili i jej nie rozumiesz?

> Jeśli uważasz, ze szympans nawalając przez milion lat w klawiaturę laptopa w końcu utworzy sonet Szekspira, to dla mnie jest to ciemnota.
Nie, ale też nie tak działa ewolucja. Przypadkowe są zmiany, ale ich weryfikacja już nie. A w przypadku szympansa nawalającego w klawiaturę nie ma żadnej weryfikacji, więc albo manipulujesz świadomie, albo nie rozumiesz jak ewolucja działa.

> Do Twoich fetyszów pedofilskich i do czego z kolegami potrzebujecie wytrysk też się nie wtrącam i nie zamierzam ich komentować.
Bardzo dobrze wiesz z czego to był cytat, powiedział tak jeden z Twoich guru ubranych w czarne suknie, w internecie jest film z tą wypowiedzią.

Znowu potwierdziłeś, że tacy apogleci jak Ty są moimi ulubionymi. Pseudonaukę traktujecie na równi ze sprawdzoną wiedzą, trochę sofizmatów, a zawsze na końcu możecie powiedzieć, że "ale ja w to wierzę". Przesmieszne, ale głównie smutne, że dorośli (chyba) ludzie nie potrafią odróżnić bajek od rzeczywistości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

https://www.policja.pl/pol/aktualnosci/160539,Jak-rozpoznac-ze-ktos-z-bliskich-znajduje-sie-pod-wplywem-sekty.html
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zabrakło argumentów Panie Janie ? Nie każdy oponent to troll. Po prostu zabieram głos w dyskusji do jakiej Pan zaprosił czytelników, twierdzę jedynie że kierują Panem zgoła inne intencje, niż ta o ostrzeżeniu przed sektą. Dowód ? Proszę : co ma wspólnego z motywem przewodnim tematu, linkowanie przez Pana od ponad miesiąca strony "chleb z nieba" ? Przy okazji, gdy uderza się w stół, to odzywać się mogą nożyczki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

~jaq- Już Ci tłumaczę Twoja rola polega na Trollingu i w tej właśnie chwili przestaje karmić Trolla przez bezsensowną dyskusję. Idź sobie chłopie ja już skończyłem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Nowe połączenie autobusowe Bojano - Gdynia (115 odpowiedzi)

Witam. Od pewnego czasu obserwuję jak się żyje mieszkańcom Bojana w zakresie większych bądź...

Niedorozwoje z Ulicy Polarnej znów w natarciu. (13 odpowiedzi)

Znowu rodzinka z Polarnej niegrzesząca inteligencją walą muzyką na pół osiedla. Jak Wam sprawia...

Ogłoszenie (6 odpowiedzi)

Pana z ul. Złocistej myjącego zarobkowo samochody uprasza się o znalezienie odpowiedniego do tego...