Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Ciekawy wątek. Moja mama przez wiele lat uczęszczała do koinoni. Znam to z własnego doświadczenia i widze jak koinonia manipuluje ludźmi i powoli ale skutecznie odciaga członków wspolnoty od rodziny. Dla mamy przestalo sie cokolwiek innego liczyc, tylko domy modlitwy i koinonia byla na pierwszym miejscu. Sam kiedys po namowie pojechalem do Gdyni z mamą na koinonie i powiem szczerze byłem przerażony zwłaszcza jak pod koniec wszyscy zaczeli machać kopertami z pieniedzmi i z wielka radościa wręczali je ich kapłanowi ? Przywódcy ? Nie wiem jak to nazwac. Ja bym określił go jako zwykłego oszusta. Tak koinonia rozbiła moją rodzine.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie, dlaczego kościół jest tak prześladowany, dlaczego ludzie tak się na niego uwzięli? Nie lubią go?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Salamonie.Początkiem religii jest strach.Daj sobie spokój człowieku.Żegnam.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak się odbywa takie powołanie? Dlaczego Pan jako świadek Jehowy jest tak natrętny ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewne nakazy, warunki i zasady pozostają niezmienne od czasów dawnych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bóg mnie powołał do m.in

a. Synostwa - Ewangelia Jana 1:12-13

b. Głoszenia Dobrej Wiadomości o nadchodzącym Królestwie Jahwe - Księga Daniela 2:44 , Ewangelia Mateusza 24:14
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Salamonie.Współczesne rodzicielstwo wygląda już inaczej. https://plus.gloswielkopolski.pl/wspolczesni-ojcowie-chca-byc-zaangazowani-rozmowa-z-marta-majorczyk-pedagogiem-i-doradca-rodziny/ar/c6-15038498
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kto Pana powołał i do czego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jestem powołany do rozweselania.

" Cóż ci do nas? Przyszedłeś nas dręczyć przed czasem..."

Kolejny cytat niby Jezusa, którego nigdzie w Biblii nie ma? Brzmi jak fragment kazania na górze, czyli slawnych 8 blogoslawienstw, ale już na pierwszy look zalatuje współczesnym antropocentryzmem. Jezus powiedział, że blogoslawien są świadomi swoich potrzeb? To nie był coach personalny ani buddyjski czciciel demonów. Otwórz biblię, to chyba Mt rozdział 5
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z roweru bym spadła ;)
Moja by dorzuciła coś o "psiapsiowym jaju" :D
Durne chłopy :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Straśnie męcocy jesteś Salomonie, jak powiedziałaby moja babcia ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szatan o ile jest taki post /temat a czasami konieczność, pojawia się kiedy trzeba.

To realna osoba, Potężna.

" Szczęśliwi świadomi swoich potrzeb duchowych...". - Jezus.

Zmienną cechą obu Panów od religii, jest podobny styl wypowiedzi na forum. Stawianie tezy, i zaproszenie do dyskusji na jej temat. Gdy wypowiedż nie leży w klimacie tezy, pojawia się szatan i brak daru wiary u interlekutora.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pan Jan ma problem, bez wątpienia. A co jest żródłem tego problemu ? Otumanienie religią.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pomijając takie " drobnostki" jak to, że nie rozróżniasz Prawdy od fałszu czyli Kościoła Syna Jahwe od zwodniczych nauk demonów propagowanych poprzez przeróżne religie - na świecie istnieje około 30.000 "Religii" z czego około 20.000 to są wyznania tzw protestanckie.

Nie widzisz także, że ów człowiek ma problem, jeśli nie przekona żony, że trafiła w miejsce niekoniecznie miłe Bogu to może utracić ją i swoją rodzinę a ponadto i inni pewnie mają lub będą mieli podobne problemy.

Wiedz także, ze wiara nie jest sprawą wszystkich a tylko Wybranych - Jan 1:12-13 - dla świata jest wręcz głupotą.

Jak napisano? - " Albowiem spodobało się Bogu zbawić co niektórych za pomocą głoszenia głupiej Ewangelii..." i dalej: " a jeśli nawet nasza Ewangelia czyli Dobra Nowina / Dobra Nowina o Królestwie Boga - Księga Daniela 2:44/to jest ona głupotą dla tych którzy GINĄ..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdy rozum śpi (albo coś z nim nie tak) budzą się upiory. Powyższe.wpisy.obu Panów cechuje silne zaupiorzenie. Co z ludżmi robi religia....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli jest tak jak napisałeś to niewiele mają oni wspólnego z Drogą Pańską.

Powinieneś to wytłumaczyć żonie na podstawie Biblii, m.in mąż jest głową żony, nie "jakiś tam brat" itd

Ponadto stale się módl i w tej sprawie, tylko do Ojca i tylko poprzez Syna.

Diabeł za główny cel obiera rozbicie rodzin, zwłaszcza tych rodzin, "które interesują się Biblią".

Maszynka to mało powiedziane to cały systwem fanatyków którzy dla własnego interesu rozdepczą każdą wartość która nie jest zgodna z dobrą nowiną której jak im się wydaje są nosicielami. Są nosicielami zarażliwej choroby jaką jest Religioholizm w najgorszym wydaniu. Choroba ta niszczy całe rodziny deprawuje i pozbawia emapatii. Osoba nieposiadająca tej umiejętności jest ślepa emocjonalnie i nie potrafi ocenić ani dostrzec stanów emocjonalnych innych ludzi. Jest wiele przykładów takich jak porzucenie rodziny dzieci dla obiecanego przez sektę zbawienia. Jestem Ciekaw jakie bedzie rozczarowanie oraz osobisty dramat kiedy w końcu prawda odsłoni złudzenie jakiemu zostały poddane ofiary.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (6 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

Jechowi przy ul. Św. Józefa (82 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

Dzieci na quadach, muza czyli urocze Bojano. (24 odpowiedzi)

Cześć, niedawno przeprowadziliśmy się do Bojana i jestem w szoku co tu sie dzieje. Mieszkamy...