Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

jaga. Plica polonica trzyma się mocno jak widać.Pasożyty mają żer.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Największe wartości człowieka to zdrowie i rozum. Pierwsza nie zawsze zależy od naszych zachowań, druga przede wszystkim od nauki , starań od dziecka, by wybierać mądrze, czerpać z mądrości rodziców, nauczycieli, książek. Wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza i wtedy człowiek nie poszukuje sensu życia w jakichś sektach, które nie dość, że piorą mózg to jeszcze każą sobie płacić. Zaczadziałym życzę otrzeźwienia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a można już o nich oficjalnie mówić, że to sekta czy jeszcze nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam Panie Jan40 zwracam się do Pana z prośba o kontakt do nas w w/w wspólnoty my tez zostaliśmy pokrzywdzeni.
Razem możemy zrobić więcej podaje kontakt do nas pokrzywdzeni@op.pl
Proszę o kontakt do nas wszystkich którzy zostali pokrzywdzeni przez wspólnotę.
Pozdrawiamy

Kasować, kasować. Plociuch, nikogo nie oszczędza ;)

A swoją drogą...
Ta ksywka tej ich wsi to skąd?
Jakby się cały czas tłumaczyli...
Bo....ja...no.. wiesz...

https://youtu.be/4j11msB3sUM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, tak... Najpierw trzeba mieć dzieci.
Jezus już z marchwi wstał, to można... to tu, to tam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pamiętajcie zatem, drogie dzieci, by ciszą, spokojem i milczeniem zbywać próby reaktywacji nudnych i dawno już zdechłych wątków.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tia... nie musi być święty, byle spokój.
Dzięki Ci Boże! Cześć i chwała!
http://youtu.be/9LueSgZv8Mg

Ha ha :) A królestwu Jego, nie będzie końca.
http://youtu.be/-JTaXHCa_DI

Z profilu"Demaskowanie religijnej hipokryzji"
powiastka z morałem.
Pewien osioł powiedział tygrysowi:
- Trawa jest niebieska
Tygrys odpowiedział mu:
- Nie, trawa jest zielona.
Dyskusja nabrała tempa i obaj postanowili poddać sprawę arbitrażowi i w tym celu zwrócili się do lwa, króla dżungli.
Przed dotarciem na polanę w lesie, gdzie na tronie siedział lew, osioł zaczął krzyczeć:
- Wasza Wysokość, czy to prawda, że trawa jest niebieska?
Lew odpowiedział:
- To prawda, trawa jest niebieska.
Osioł rzucił się naprzód i kontynuował:
- Tygrys nie zgadza się ze mną, zaprzecza i denerwuje mnie, ukaraj go.
Król wtedy oświadczył:
- Tygrys zostanie ukarany 5 latami milczenia.
Osioł skoczył z radości i poszedł swoją drogą, zadowolony i powtarzając:
- Trawa jest niebieska, trawa jest niebieska...
Tygrys przyjął jego karę, ale zapytał lwa:
Wasza Wysokość, dlaczego mnie ukarałeś, przecież trawa jest zielona?
Lew odpowiedział:
- W rzeczywistości trawa jest zielona.
Tygrys zapytał:
Więc dlaczego mnie karzesz?
Lew odpowiedział:
- To nie ma nic wspólnego z pytaniem, czy trawa jest niebieska czy zielona. Kara jest taka dlatego, że tak odważna, inteligentna istota jak ty nie może tracić czasu na kłótnie z osłem, a na dodatek przyjść i zawracać mi głowę tym pytaniem.
MORAŁ
Najgorszą stratą czasu jest kłótnia z głupcem i fanatykiem, któremu nie zależy na prawdzie ani rzeczywistości, a jedynie na zwycięstwie swoich przekonań i złudzeń.
Nigdy nie marnuj czasu na dyskusje, które nie mają sensu
Są ludzie, którzy mimo przedstawionych im dowodów nie mają zdolności zrozumienia i inni, którzy są zaślepieni przez ego, nienawiść i urazę, a jedyną rzeczą, której chcą, to mieć rację, nawet jeśli jej nie mają.
Kiedy ignorancja krzyczy, inteligencja milczy.
Twój spokój i cisza są warte więcej.

Jan 70. To ciekawe ,bo moja odprawiona wskutek aktywności ewangelizacyjnej m.in w koinonii KGB jeszcze żona, podczas ostatniej rozprawy rozwodowej mocno gardłowała, że wiele osób przyszłoby świadczyć ale boi się zeznawać wskutek mojej aktywności w internecie, hehe. Taki warsztat praktyczny dla fanatyków z tego czym jest odmowa i kontrakt małżeński.Ci którzy kręcą tą franczyzą religijną pięknie udaja,że nie rozumieją co to jest.Rozbitych rodzin i skrzywdzonych ludzi tylko żal wskutek działalności tych fanatyków.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zrozumiałam. Rozmawiałam z trzema osobami które miały za sobą pewien staż w Koninoni Jan Chrzciciel. Jedna z nich to dla mnie swego rodzaju autorytet. Dwie z nich już "się wypisały" a ta trzecia nadal jest i pełni ważną fukcję w tej grupie. Wypowiedzi tych osób potwierdzają, to co pisałeś, Janie70. W związku z powyższym przepraszam Cię, że uraziłam. Osoba, która nadal jest we wspólnocie, twierdzi że "juz za późno żeby odejść" i mechanizmy rządzące wpółnotą są o wiele bardziej zawiłe niż możemy przeczytać w jakimkolwiek poście powyżej. Usłyszałam też nazwisko Pana, który odszedł ze wspólnoty i w kilku miejscach w internecie przestrzega przed przykrymi konsekwencjami. Ponadto, podczas kolejnej z rozmów uświadomiłam sobie jak mocne więzi wspolnota tworzy z ludźmi i jak bardzo próbuje na nich wpływać oraz niewygodnych usówać ze swoich szeregów tłumacząć swą decyzję w różnoraki sposób.
Wszelkie moje wpisy publikuję pod jednym nickiem: Anka. Tak jest jaśniej i prościej.
Pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jan 70.Dziękuję za założenie tego posta.Mieszkańcom Bojana gratuluję sołtysowej z tej destruktywnej,w mojej ocenie, wspólnoty religijnej.Co do mojej rodziny i dzieci to na całe szczęście dopilnowałem aby mogły dokonać wolnych wyborów nie mieszając do tego wykwitów myślowych ludzi z koinonii czy też ich franczyzodawców.Choć obecna pani sołtysowa bardzo się starała...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Sekta. Wyłudzają kasę i robią pranie mózgu
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znaleźli grupę wyznawców swojego kościoła i robią kasę dziesięcina jałmużna deklaracja posłuszeństw wobec braci w wierze. Można no można, fajny pomysły na interes rodzinny. Drodzy forumowicze pomyślcie proszę, skąd znamy takie schematy działań ???
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szanowna Aniu właściwie to powinienem zwrócić do cichociemnego anonima. Mam nadzieję że zrozumiesz moje przesłanie mieszają by mieszać taka jest rola tych co do roli psa w Koinonii są powołani. Ujadać kąsać obrażać gdzie tam jest miejsce na słowo Boże. Przekonałem się na własnej skórze że dla własnego interesu nie odbiegają od średniej krajowej. A uważają się za uświęcony w duchu jak kapłan brudnymi od grzech łapami trzyma hostię. Ludzie o czym my mówimy obłuda i rodzinny biznes religijny a słowo Boże którym się posługują to tylko narzędzi do robieniaq kasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szanowna Aniu - Pani błyskotliwość przyćmiła forum ma Pani moją rekomendację do wydziału śledczego policji. Natomiast kariery Pani tam nie zrobi gdyż nie ma Pani policyjnego nosa przykro mi bardzo. Co do Koinonii zdania nie zmienię tym bardziej po tym jak wzięli udział w mojej sprawie rozwodowej która stała się ich niechlubnym udziałem. Napiszę tylko Tyle ośmieszyli się za zasługą mojej byłej żony. Każdy ma prawo do swojej drogi ale nie każda droga prowadzi do celu. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie,nie jestem.Rzadko tu zaglądam bo doświadczenie sekty Koinonia Jan Chrzciciel i tych zaburzonych ludzi z ich środowiska to rozdział zamknięty.

Tak ogólnie, to czas poświęcony na naukę nie jest czasem straconym.
Zadziwiające jest, że zazwyczaj całkowity ignorant w danej dziedzinie ocenia inteligencję tych, którzy w tej dziedzinie mają szeroką wiedzę. I tak: niewierzący oceniają księży, chorzy lekarzy, robotnicy prezesów firm itp

Inne tematy z forum

Nowy Sołtys (76 odpowiedzi)

Czytam i nie wierzę. Nowy Sołtys to zrobił nowy Sołtys tamto wsparł. Można można. A stary sołtys....

Co zrobić z takimi sąsiadami? (10 odpowiedzi)

Witam, ludzie proszę o waszą opinię mam sąsiadkę która udziela się jako osoba chcąca nieść pomóc...

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...