Konsekwencje rezygnacji z oferty pracy po szkoleniu PUP

Witam,

zostałem skierowany przez PUP na szkolenie - była to odpowiedź na mój wniosek - złożony razem z przyszłym pracodawcą, który zobowiązał się do zatrudnienia mnie po ukończeniu tego szkolenia.

Szkolenie już ukończyłem - natomiast w międzyczasie ( okres oczekiwania na decyzje PUP ws. szkolenia) rozglądałem się dalej za ofertą pracy.

Czy w przypadku niepodjęcia zatrudnienia u pracodawcy, który zobowiązał się do zatrudnienia mnie po szkoleniu z PUP grożą mi jakieś konsekwencje ( zwrot kosztów, wykreślenie z listy osób bezrobotnych) ??

Zapoznałem się z ustawą o promocji zatrudnienia i nie znalazłem tam odpowiedz na nurtujące mnie pytanie.

Miał ktoś podobne doświadczenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Konsekwencje rezygnacji z oferty pracy po szkoleniu PUP

Zadzwoń na informację PUP i na pewno Ci powiedzą.
A.Szmul
Tel.: /58/ 732-52-72

Mój pracodawca po odbyciu stażu ( 5 mies.) obiecał mnie zatrudnić, na um.zlecenie. Na podstawie mojego ustnego powiadomienia o tym U.Pracy i rozliczeniu się z U. Pracy z odbytego stażu, zostałam wykreślona z listy osób bezrobotnych. Nie zatrudniłam się w firmie gdzie odbywałam staż. Myślę, że to już ich nić nie obchodziło. Zrobili swoje i tyle. Zostałam zatrudniona gdzie indziej na lepszych warunkach. Pracodawcy, którzy zgłaszają chęć zatrudnienia Ciebie po stażu, myślą, że jesteś bezrobotnym d*pkiem, który będzie pracował za grosze. Mają przez te 5 mies. darmowego pracownika i wykorzystują to na maksa. Owszem U.Pracy robi dużo aby aktywizować ludzi np. 50+, ale nie mają wpływu na zawierane umowy ( i za ile). Sugerują zawieranie umów na umowę o pracę, ale pracodawcy robią co chcą. Myślą, że jesteś bezrobotnym desperatem, ale nie jesteś , prawda ? Masz do tego prawo.

W moim przypadku nie chodzi o staż a o podjęcie zatrudnienia po szkoleniu - na które sam złożyłem wniosek + pracodawca zagwarantował zatrudnienie po tym szkoleniu.
Szkolenie się już zakończyło a w międyczasie dostrałem lepszą oferte pracy i nie wiem czy mogę teraz zrezygnować z pracodawcy, który podpisał wniosek o szkolenie?

Inne tematy z forum

Życie za granicą to też nie bajka... (48 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

asystentka stomatologiczna - gdzie zrobić kurs, ile się zarabia? (48 odpowiedzi)

czy jest tu osoba pracujaca w tym zawodzie? Gdzie mozna robic jakis kurs w tym kierunku? ile sie...