Kościół Kielno

Temat dostępny też na forum: Wesele
Czy ktoś miał bądź będzie miał ślub w Kościele w Kielnie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kościół Kielno

a co cie konkretnie interesuje? chcesz tam wziasc slub?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

od niedawna mieszkam w Kielnie i postanowilismy wziac slub wlasnie tutaj.. wczoraj bylismy na spotkaniu z ksiedzem i mowil cos o jakims zwyczaju - przejscie dookola oltarza, czy cos takiego, pierwszy raz o czyms takim slysze.
A jak poprosilismy zeby podal nam jakas date slubu zebysmy mogli zobaczyc jak to wszystko wyglada.. to powiedzial ze nie ma potrzeby.. =S
Jestem zdziwiona bo w mojej rodzinie takich zwyczajow nie ma.. wyobrazam sobie jak zareaguja goscie ktorzy tez o czyms takim na pewno nie slyszeli =S tak szczerze to mi sie to srednio podoba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

byłam w Kielnie na ślubie kilka razy:)
o odnoście tego obejścia to niby jest tak albo zbiera sie na tace podczas mszy albo jest właśnie obejście z całowaniem krzyża i wtedy też jest wystawiony koszyk gdzie wrzuca się pieniążki:D
no i wracając do księdza to macie sesji z nim w czasie ślubu jak w banku:D
a nie zaproponował Wam dywanu z Waszymi imionami??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

sesja z ksiedzem akurat mnie nie przeraza ;]
wolalabym zeby bylo to tradycyjnie, bez zadnych dziwnych (wg mnie) zwyczajow zbierania na tace =S

A myslisz ze moge poprosic zeby zbieranie na tace odbylo sie tak jak podczas mszy? Czy raczej nie wypada?

Dywanu z imionami? co to za zwyczaje? =D

myślę że można poprosić, wkońcu to Wasz ślub:) choć ja się spotkałam z tym zwyczajem z całowaniem krzyża w innych kościołach, wiec nie wiem czy to takie udziwnienie:P
a dywany były swego czasu:D można było sobie zamówić dywanik z własnymi imionami i nazwiskiem księdza i przy takim dywaniku robiło się zdjęcie:) ale widocznie już nie ma tych dywanów:P

dzieki za info inka.ja =]

bedziemy kombinowac zeby zadnych 'udziwnien' nie bylo ;] no i dzieki Bogu dywanow nam zadnych nie proponowal =P

moze ktos jeszcze chcialby sie wypowiedziec na ten temat? =]

ja byłam raz na ślubie w Kielnie i tez zdziwiona byłam obchodzeniem ołtarza..ale co kraj to obyczaj..natomiast reszta ceremonii to widowisko,żeby nie powiedzieć show:)fajnie,bardzo długo trwało,ale warto..moze mam takie wrażenia,poniewaz przeprowadziłam sie z dużego miasta,gdzie brak kameralności:)podobało mi sie bardzo!

Mnie to obchodzenie ołtarza zdziwiło bardzo. Całowanie krzyża wydaje się być dość niehigieniczne, choć ministrant wyciera niby chusteczką... Dla mnie te śluby w Kielnie to trochę parodia normalnego ślubu. Jednym się to podoba, innym nie. Uczucia wśród gości były mieszane.

Witamy serdecznie,
w Kościele w Kielnie wiele razy prowadziliśmy muzyczną oprawę ślubu i faktycznie za każdym razem pary młode obchodziły ołtarz z rodziną i gośćmi.Na początku wydaje się to dziwne bo tylko w oddalonych od centum parafiach taki zywyczaj się utrzymal. Ale teraz wydaje nam się to bardziej uroczyste i z więszym udziałem gosci:-)Poza tym możemy zagrać i zaśpiewac na takeij Mszy więcej:-)
pozdrawiamy
emisja głosu

Ja miałam tam ślub w grudniu zeszłego roku. Ksiądz jest bardzo sympatyczny i ugodowy, choć może sprawiać inne wrażenie;) Nietypowe obyczaje z jakim się spotkaliśmy w tym Kościele: szpaler, któy goście zrobili kiedy szliśmy do ołtarza; kościelny na początku mszy bił w dzwon na naszą cześć; całowanie krzyża i przejście dookoła ołtarza (to o czym wspomniałaś) i chwila dla "fotoreporterów" w środku mszy - ksiądz zaprosił nas, rodziców i świadków na ołtarz, stanął obok i zaprosił chętnych do robienia zdjęć:)
Wszystko wyszło bardzo fajnie, atmosfera zupełnie niepowtarzalna. Chcieliśmy przyjść na jakiś ślub przed naszym, ale Ksiądz też powiedział, że to niepotrzebne. I rzeczywiście nie było. W czasie mszy podpowiadał nam wszystko i każdy wiedział co i kiedy ma robić:) Tak poza tym myślę, że bardzo ważna jest muzyka na mszy. Nie wahajcie się zainwestować w dobrych muzyków. My mieliśmy nawet "swoją" organistkę, która prowadziła mszę.

Witam.
Byłam na wielu ślubach w różnych parafiach i to co kultywuje się w Kielnie (obchodzenie ołtarza,szpaler gości itd.) to są bardzo stare zwyczaje,które jeszcze tylko w wiejskich parafiach czasami się spotyka.
I uważam ,że jest to fajne,bo ślub kościelny ma się raz w życiu i dlaczego nie ma być inny niż zwykła niedzielna msza.
A co do księdza to bardzo ugodowy i sympatyczny człowiek.

Czy któraś z Was ma jakieś aktualne info o ślubie w Kielnie??

a co chcesz wiedzieć? trochę się zmieniło od 2009 roku

Msza w Kielnie to zawsze spektakl. Mnie się to podoba.Ksiądz Rompa to nie tylko ksiądz,ale też artysta.Każda msza jest ciekawa . Teraz należę do innej parafii,ale na każdy ślub w rodzinie bardzo się cieszę,bo wracać do Kielna to prawdziwe doznania duchowe.Ksiądz ROMPA wszystko robi z pasją, nie ma miejsca na bylejakość.Najbliższy ślub 20 lipca.Już się cieszę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciesze sie, ze udalo mi sie znalezc ten watek :-) Bardzo ciekawe te relacje. My tez prawdopodobnie bedziemy brali tam slub. Czy wiecie moze czy w tym roku jakas para bedzie brala slub, bo chetnie bym zobaczyla te zwyczaje, dla mnie calkowita nowosc :-)

do Emisji głosu: Czy wiecie może, w jakim stanie są kościelne organy w Kielnie? Można na nić coś sensownego zagrać czy lepiej własny instrument wziąć. Niedługo w Kielnie właśnie gramy.

Może ktoś z parafian wie? :-)

Taka dobra rada jak grać to u siebie to wtedy się wie na czym się gra.

Prawda ksiądz Rompa jest wspaniały
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...