Re: Kościół na Pilotów
Witam.
w czerwcu ubiegłego roku miałam ślub właśnie w kościele św. Kazimierza. śluby odbywają się TYLKO I WYŁĄCZNIE w dolnym kościele - no chyba że jest tam akurat remont, ale to raczej nie wchodzi w grę, bo jest już wyremontowany.
Księża w kościele są rewelacyjni, z tego, co wiem, można sobie wybrać księdza. Jeśli chodzi o oprawę muzyczną, to na naszym ślubie grali moi znajomi, którzy stworzyli "spontaniczny zespół" właśnie z tej okazji. Było świetnie i przemiło.
Jedynym mankamentem jest siostra zakrystianka, która czepia się wszystkiego, czyli: ozdób, krzeseł, dywaników itp. Nie liczcie na czerwony chodnik przez całą długość kościoła - położy tylko dywanik pod Waszymi krzesłami. Przez 3 dni ja i pozostałe dziewczyny, które brały ślub w tym samym dniu, wykłócałyśmy się z siostrą o krzesła - miała nam dać krzesła w stylu gdańskim, które stoją w górnym kościele (nawet proboszcz jej to zasugerował), niestety dostały nam się ordynarne, stare, pamiętające chyba śluby z początku lat 80. Świadkowie dostali jeszcze bardziej obrzydliwe pomarańczowe (!!) krzesła ze skaju - takie które do niedawna stały w każdym urzędzie lub pokoju nauczycielskim.
Oprócz użerania się z siostrą wszystko inne było w jak najlepszym porządku. A i z tej historii z krzesłami to już teraz się tylko śmieję - jak się stanie z tyłu kościoła i rozpoczyna się msza, to już jest naprawdę wszystko jedno - byle by tylko wyjść za człowieka, z którym chce się spędzić resztę życia.
Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłam tymi informacjami. Pozdrowienia.
0
0