Kościół św. Jacka Straszyn

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Hej dziewczynki!
Nie jest to parafia ani moja ani mojego P. ale znajduje się niedaleko naszej weselnej miejscówki.
Poza tym kościół jest bardzo oryginalny i zrobił na nas duże wrażenie..
Chciałabym zapytać jednak czy któraś z was brała ślub w tym kościele?
Jacy są tamtejsi księża, jak wypadła ceremonia.
Będę wdzięczna za wszelkie opinie.

Pozdrawiam.
A.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kościół św. Jacka Straszyn

siostra miała tam slub trzy lata temu i było dobrze. normalnie, maja tam taki zwyczaj ze w rok po slubie jest msza na pierwsza rocznice ślubu za tą pare.
Kuzynka mojego meża też miała tam slub i było slicznie. ja POLECAM.
tylko nie znam ceny.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dziękuję Ci za opinię, Gabi!

Co do ceny, to oczywiście będziemy musieli tam pojechać i zapytać o szczegóły, ale jestem bardzo ciekawa jacy są tam księża, jaki klimat, jaka oprawa muzyczna i tak dalej..

Nie mogę się doczekać :)

ja miałam jakiś czas temu slub w tym kościele :)
to jest moja parafia ale z tego co wiem to nie ma to żadnego znaczenia dla Księży, którzy są mili i pomocni i nie czepiają się za bardzo :)

Co do ceny - to jest tradycyjnie co łaska i nie słyszałam, żeby kiedyś ktoś powiedziała, że za mało :)

można sobie zamówić strojenie Kościoła bezpośrednio u Księdza - za po płacisz dodatkowo - i robi to kwiaciarnia, któa na codzień stroi Kościół.

U nas na ślubie była organistka, któa całkiem ładnie śpiewała ale teraz jest organista i śpiewa tak sobie (nie wiem może ona śpiewa tylko na ślubach - bo nie kojarzę żebym słyszała ją w kościele)

jak masz jeszcze pytania to pisz :)

a tak poza tym to Kościół faktycznie jest całkiem ciekawy - wiele moich znajomych było zachwyconych :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

najwazniejsze jest że to jest ślub a jakie wg Ciebie znaczenie ma ksiąz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do Asz: a kiedy macie slub i w jakij sali? my tez myslimy o tym kościele chociaż to nie nasza parafia

Dziękuję ślicznie Beatah! W takim razie na pewno będę Cię jeszcze podpytywać! :)

Anula - wesele 19 lipca w Czterech Porach Roku :)

My mielismy slub w Sw.Jacku w Straszynie w Lipcu tego roku.Powiem tak,mielismy toche problemow z ksiedzem.W wielkim skrocie mowiac zapomnial nas wpisac do kalendarza i musielismy drukowac nowe zaproszenia.Dekoracji nie mozna miec swojej-jest standardowa dla wszystkich.Nie zaleznie od tego ile jest par w danym dniu jest to ten sam koszt 500zl.
Ale musze przyznac ze dekoracja jest naprawde ladna i elegancka a ksiadz wynagrodzil nam ten caly stres przepieknym kazaniem skierowanym tylko do nas.Ogolnie kosciolek przepiekny tylko musisz wszystkiego dobrze pilnowac.
Pozdrawiam.

Hmm.. ciekawe czy możemy do Kościoła "przywieźć" innego organistę :)
Trzeba będzie pojechać do Św Jacka na mszę i posłuchać Pana organisty..
No i ciekawe czy wystrój jest taki sam dla wszystkich par biorących ślub tego samego dnia?? Co jeśli będziemy chcieli mieć jakieś inne kwiaty albo dodatki?

Chyba musimy się tam wybrać i pomęczyć księdza.. ;)

Chciałbym zapytać jak teraz wygląda sytuacja w Straszynie?
Głównie pytam o koszty: ślub/strojenie kościoła/organista/kościelny

organista 150 zł dla ksiedza co łaska no i za strojenie 500zł lub 300 zależy jaką wersje ozdób się wybierze

W 2012 brałam ślub w św. Jacku. I również płaciłam ok. 150 zł za organistę. 300 zł. za "ozdoby" w Kościele. No i oczywiście "co łaska" dla Księży ;)

Inne tematy z forum

Silva (6 odpowiedzi)

W bezpośrednim sąsiedztwie osiedla Silva, które powstaje w Straszynie u zbiegu ulic Bocznej i...