Królestwo za dobrego mechanika

Mam Daewoo Matiza, podstawowy model. Auto użytkuję od przeszło roku i nie żałuje kasy na jego utrzymanie bo ma dla mnie wartość sentymentalną. Znam się na samochodach tyle ile przeczytam lub usłyszę, i niestety jestem zmuszana do ciągłej nauki tematu gdyż nasi trójmiejscy mechanicy nie potrafią porządnie załatwić drobnych napraw Matiza. Jestem w desperacji, już trzeci warsztat zmieniam. Ostatnio wypuścili mnie z dziurawym bakiem, chociaż wymieniali w tym rejonie obejmę przewodu a to i tak najbardziej lajtowa wpadka.Wyciek nie jest znaczny ale widać gołym okiem, dziecko by się zorientowało, na cały garaż śmierdzi benzyną.Po prostu ręce mi opadają. Na pewno znacie jakieś miejsce gdze robią dobrze, gdzie oddajecie swoje Matizy, Lanosy, Nubiry....jestem w takiej desperacji że i do Krakowa bym pojechała aby mieć pewność że wszystko zostanie zrobione tak jak należy....
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Królestwo za dobrego mechanika

Wejdź do kanału i napraw bez mechanika. Oni są dobrzy tylko do ciągnięcia kasy i psucia samochodów tam gdzie nie naprawiali. Ja naprawiam auto sam, konserwacje karoserii też robię samodzielnie (wystarczył kompresor i pistolet do profili) i auto nie dość że stare to jeszcze nie ma nigdzie rdzy a mechanika działa tip-top. Masz garaż, to do kanału (jeśli brak to sobie wykop i obuduj) i naprawiaj co trzeba.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 19

Kuba, zgadza się. Mam garaż, mam kanał, mam serwisówkę po angielsku wprawdzie ale daje radę, mam własny interfejs i program do odczytu komputera, chętnie sama bym pogrzebała, jednak brakuje mi doświadczenia, narzędzi i czasu. Dlatego szukam kogoś z wiedzą, PRAKTYKĄ i narzędziami :D
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Samodzielna naprawa samochodu nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Np. dla niektórych bardzo istotny jest czas i wygoda - ze względu na tryb życia, czy wykonywaną pracę wolą oddać samochód w dobre ręce, niż samemu dociekać, o co chodzi.
Ale bardzo imponująca jest Twoja postawa - uczysz się, a przy tym jesteś zdecydowana. Z czasem wszystko przyjdzie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdynia-Orłowo, Limbowa 7, 58-624-84-46. Naprawiają Matizy i są solidni.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dziękuję, a może orientujesz się czy Pan Piotr tam też pracuje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Reda ul. Ceynowy 2 tel. 790-320-105, chłopaki naprawiają wszystko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11

tzn. ze pralke i lodowke tez zaraz jade
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Podejrzewam że problem może polegać na tym że myślą że każdy potrafi naprawić Matiza i zlecją to jakiemuś mało doświadczonemu człowieczkowi. Nie po to jadę do warsztatu i zostawiam niemałą kasę za likwidację usterki, a nie za czynności serwisowe u podawacza klucza, bo płacę jak za mechanika a nie za to by jakiś gość na mioim aucie się fachu uczył. Tracę pieniądze, nerwy i czas a rzecz nadal nie jest zrobiona :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja rada jest taka żeby jezdzić do warsztatów gdzie właściciel danego warsztatu sam siedzi w kanale a nie tylko w biurze bo nikt tak interesu nie dopilnuje jak sam właściciel,mam racje? czy się mylę?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znajdź sobie chłopa co lubi (i umie) grzebać przy autach. Porobi co trzeba, nie tylko przy aucie. Wszyscy powinni być zadowoleni.

Jakby co znam takiego jednego, ciągle wolny.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

He he he, :D tak bym zrobiła jakby nie było mnie stać na warsztat :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja polecam Pana Mirka z Grabowka.ul.Kalksztajnow.specjalizuja sie w Fordach ale robia tez inne marki.Audi.Opel itd.szczerze polecam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Auto-Kosik polecam
dobry i tani
Gdańsk ul. Hynka
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Masz rację :) - Gdańsk Osowa - "Piluch" - Pan Andrzej + 2 mechaników, sami robią wszystko, POLECAM, fakt z Octavią tam smigam, ale od 1 razu wracam z zamkniętymi oczami tylko tam :), CNF Osowa - drogo jak zbój, podejście (wielkiego hipermarketu do KL), robiłem też na Przymorzu koło Shell - skończyło się na wymianie ponownie części w ramach gwarancji, trafiłem do "Pilucha" i jest 1 Klasa - człowiek z pasją, szuka, aż znajdzie, a jak nie znajdzie to Ci to powie i symbolicznie weźmie za czas poświęcony, a nie za wymianę czegoś co nie zadziała :) - miałem Matiza - auto 1 klasa jeśli masz konkretne oczekiwania i bije konkurencje w każdej dziedzinie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Gdańsku na Hallera obecny serwis Hondy wiem że się w miarę znają Niestety mam z Rumi za daleko do Gdańska a i jakością nie powalają. Jak ktoś jest do wszystkiego to jest do niczego. Idealnie by było jakby udało się znaleźć kogoś tylko dla Daewoo, pasjonata i znawce :) normalnie ozłocę .....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kiedyś mieliśmy w firmie Matzia, ksywka Wall-E, i właśnie tam go naprawialiśmy. Nie wiem, czy tam pracuje pan Piotr, nie kojarzę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za info, Walee, nezłe :D tego jeszcze nie słyszałam! Na naszego Matiza mówimy Mietek. Mietek-podnietek i aspiruje na egzemplarz kolekcjonerski. W firmie też mamy jednego ale raczej jako egzemplarz eksperymentalny, oddajemy go do serwisu tam gdzie inne auta ale też nie do końca jesteśmy zadowoleni. Za 3 tygodnie jadę nim na Ukrainę więc nie ma miejscana niespodzianki....

Jak to Gdańsk jest za daleko, a Kraków masz bliżej !! NIOH NIOH NIOH
cytat 1.: "... jestem w takiej desperacji że i do Krakowa bym pojechała aby..."
cytat 2.: "Niestety mam z Rumi za daleko do Gdańska..."

Zastanów się czego Ty chcesz, ale wcześniej polecam zacząć myśleć i przelewać to w swoich postach na "język" logiczny.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Rodzice cię nie kochali? Neurotyzm się leczy!

Mam taką cichą nadzieję że zagląda tu jakiś maniak Daewoo, tak jak ja, i że będziemy mogli trochę powymieniać się informacjami na tematy użtkowe itp, itd...:D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znajdź forum Matiza z jakimś klubem. Spora dawka informacji o marce i niektóre całkiem ciekawe rady.
Oczywiście sporo tam małolatów z wieśtuning (w stylu mój matiz rozpędza się w 8s... do 50km/h ;) ), ale na pewno znajdziesz tam pasjonatów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A tak swoją drogą ciekawa jestem jak sprawdzacie jakość wykonanych usług po wyjeździe z warsztatu ...

Wsiadasz z mechanikiem i go przewozisz. Jak coś puka, stuka czy inne dziwne odgłosy wydaje to się pytasz co to jest jak cię zbywa to tak długo nasłuchujesz i marnujesz jego czas aż powie w końcu: "zajedźmy z powrotem do warsztatu to odkręcę ... i sprawdzę co to może być". Tak samo należy postępować przy duszeniu się samochodu itp. Bo jak zapłacisz i wyjedziesz z warsztatu to będziesz płaciła za to samo drugi raz.
Moja rada bądź tak upierdliwa dopóki czujesz, że coś jest nie tak aż to naprawią!!! Najpierw będą patrzeć na ciebie jak na nawiedzoną wariatkę ale za drugim razem sami sprawdzą czy wszystko jest ok żebyś im d.py nie zawracała. Sposób wypróbowany kilkakrotnie i jest skuteczny we wszystkich miejscach gdzie traktują kobiety jak idiotki. Zresztą skoro nas tak traktują to się możemy kilkakrotnie pytać co to puka :) ha ha ha

Dobra rada dla właścicieli Matizów - dbajcie o progi, bo potrafią się kruszyć przy podnoszeniu samochodu!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam Pana Maćka, który pracuje w warsztacie na Chwarznie - nie znam ulicy ale wjeżdża się za ekran dźwiękoszczelny i skręca za Hotelem. Po lewej jest ten warsztat.

Jeszcze jedna sugestia warto też mówić zdanie: "Jak Pan zauważy coś jeszcze do zrobienia to proszę powiedzieć".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ha ha dokładnie tak na mnie zawsze patrzą jak dopytuje się o szczegóły. Teraz bak wymieniałam u wydaje się ogarniętego gościa i faktycznie jest jeden i naprawia wszystko sam. Co do części to mam różne zniżki na flotę firmowych samochodów i czasem warto samemu zamawiać ale czasem to mechanik ma większy rabat w danej firmie. Mniejsza o koszty bo w matizie najdroższa jest robocizna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po wymianie baku spalanie mojej biedronki zeszło poniżej 6l/100km i to po mieście. cud cud :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

sklep z częściami chylonia morska 303 A. lepiej samemu kupić niż przez mechanika.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam chłopaków z Mostowej 11A z Gdańska (2 ostatnie niebieskie bramy), niedaleko PORD-u, znają się na rzeczy i nie biorą majątku ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dobrze i solidnie naprawiają w AllMotors w Letnicy na Suchej. POLECAM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Chętnego i kumatego mechanika szukam.

Do roboty zdjęcie kolektora wydechowego, wyczyszczenie go, założenie nowych uszczelek (dostarczę), owinięcie bandażem termicznym (dostarczę) i założenie z powrotem o jeżeli nie jest pęknięty oczywiscie. Jak by się okazało że jest pęknięty to będę ściągał nowy w dwa dni i samochód musiałby stać przez ten czas w kanale.
Auto to Honda Civic 2.2 i-ctdi 2007. Myślę że 200zł to rynkowa cena za 4-5 godzin roboty. Auto mogę dostarczyć i odebrać jedynie po godzinie 19:00 najlepiej w okolicach Suchanina, Moreny, Siedlec, Wrzeszcza lub Jasienia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: Chętnego i kumatego mechanika szukam.

200zł za 5h plus ewentualne 2 dni blokowania kanału? Dowcipne. Średnia stawka 1h to od 60 do 80zł i nawet więcej. To jest kwota brutto, warsztat od niej musi odprowadzić hałdę podatków i pokryć koszty w rzeczywistości zarabiając na czysto jakieś 20zł/1h.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

No to jaką cenę uważasz za mniej dowcipną?
Jeden warsztat w Gdańsku mi taką cenę zaproponował (bez mojej sugestii jak teraz), ale mają urlop i dopiero za 2-3 tygodnie mnie obsłużą.
Inny w Poznaniu to samo, ale moje plany wyjazdu do rodziny w tej okolicy też wzięły w łeb.
5h robocizny to sobie trochę z kosmosu wziąłem... Nie wiem ile czasu zajmuje wymiana kolektora, ale to na pewno więcej niż 2-3 godziny.

Wymiana mi zajęła ok 1,5 h (90 minut). Koszt to 15 zł za pastę uszczelniającą motoryzacyjną do układów wydechowych. Potrzebne były specjalne długie klucze (których nie mam) ale zastąpił je ciąg trzech długich przedłużek 1/2 cala od grzechotki.

W takim Civicu jak mój?

1,5h zajęła wymiana kolektora ze starego na nowy. I to nie w 5-cio letnim civicu gdzie masz dobre śruby a w 15-letnim gdzie wszystko było zardzewiałe i trzeba było gwintować na nowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

4-5 dni roboty 5*8= daj 40 roboczogodzin i ty za to chcesz dac 200zł :D:D no fajnie 5 zeta na godzine to ty chyba kogos z kasy z biedronki chcesz a nie mechanika
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jakie 4-5 dni roboty? Ogarnij się i przeczytaj jeszcze raz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuję zajrzeć do Michała B. firma Bartek, jestem stałym klientem od 5 lat i jeszcze się nie zawiodłem =>http://www.trojmiasto.pl/Bartek-Z-U-H-o32480.html
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

podpisuję się ;)

Polecam Firmę GALA AUTO Gdańsk ul.Słowackiego tel 501 872 792,nie wiem jak do matiza ale ja ma inne auto i robię te czy wcześniejsze już tam od trzech lat i nigdy nie było wpadki ceny tez ok i części na miejscu.Z reszta poleciłem warsztat kilku znajomymi tez ok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Automex
Pruszcz Gdański
ul.Krótka 13
58 682 26 70

ponad 20 lat doswiadczenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

tez tam kiedys oddalem samochod... dlugo sie grzebali ale, dokladnie zrobione

Gdynia, Hutnicza 11 E , super obsługa;)

Gdańsk ,Śnieżna 2 tel.tel. 797-969-085
Auto Serwis- osobowe, dostawcze

Kompleksowe naprawy samochodów
NAJTANIEJ W TRÓJMIEŚCIE!!!
-naprawa zawieszeń
-remonty kapitalne
-naprawa, remonty silników
-klocki, filtry
-wymiana rozrządów
-skrzynie biegów
-wymiana olejów i filtrów
-diagnostyka komputerowa
-naprawy układów hamulcowych
-drobne naprawy elektryczne
Wszystkie marki
PRACUJEMY TAKŻE W NIEDZIELE I JAK TRZEBA TO W ŚWIĘTA :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 19

A mi samochód naprawia brat, który do tej pory robił to amatorsko a od kilku tygodni założył firmę i robi to zawodowo.Jest naprawdę dobry i jako nieliczny naprawdę stara się naprawić usterkę a nie jak wszyscy " mądrzy pożeracze rozumów w serwisach" wymienić na nową, bo się nie chce naprawić i marnować czasu.Polecam lecz nie w Trójmieście a k.Olsztyna.Jeśli chcesz to zadzwoń do niego:608185825, ma na imię Piotr a ja Adam.Pozdrawiam

Dziękuję :):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mojego Golfa i Matiza mojej dziewczyny serwisuje w warsztacie Upromex na Rzemieślniczej 29.
Wszystko robią terminowo, ceny takie jak ustala się przed naprawą.
Nie mogę narzekać serwisuje oba samochody od roku i jestem zadowolony.
A wcześniej trochę warsztatów odwiedziłem.

Co prawda mam Fabie, ale oddawałem ją ostatnio do serwisu Auto Partner na żabiance na subisława. Oni mają tam swój sklep, a za nim swój warsztat o czym sie niedawno dowiedziałem.
Dopóki nie odstawią jakiegoś numeru, będę jeździł tam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam Auto Gdańsk - Honda Service na ul Hallera. Kiedyś byli serwisem daewoo, więc znają się najlepiej, a ceny są naprawdę symboliczne. Naprawiam tam swoje samochody od lat i jeszcze nigdy nie zawiedli, samochód zawsze do odbioru tego samego dnia..

polecam zakład Danford nieopodal skm Oliwa

Polecam Pana Adama z Matemblewa naprawiam już u niego przez 8 lat teraz już trzeci samochód zawsze wszystko ok.

web: http://www.autograjkowski.pl/

Ja tam swojego tico-lota serwisuję sobie sam. I to nawet nie jednego:) Na początku z książką, a teraz to już mogę w ciemno cały silnik rozebrać. Warto zdobyć książkę serwisową i samemu popróbować. Jest to szczególnie przydatne w podróżach poza nasze granice.

Szczerze polecam Pana Jarka Gdynia ul.Olgierda - super fachowiec
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jarosław Gwizdała Gdynia ul.Witolda 42 602 261 519
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Coverxtreme Oliwska 59A, Chwaszczyno
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mobilny Warsztat Samochodowy,
Bąkowo, Wybickiego.
Tanio i solidnie, możliwy dojazd do klienta!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja w Chwaszczynie robię moją zafirę. Zawsze mam mało czasu, bo w Polsce bywam tylko na kila dni. Chłopaki szybko i solidnie ogarniają temat.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja myślałem, że tam tylko terenowe robią. Tyle tego tam stoi.
Przetestuję i wydam opinię. Moje cudo było już u czterech "specjalistów"

Czy zna ktos dobrego mechanika,ktory zna sie na Roverach ? Ostatnio auto zostalo oddane do mechnika (jak to sie moj ojciec smieje - potrafi naprawiac chyba tylko polonezy) i do wymiany byly tarcze i klocki hamulcowe. Po wyjezdzie z warsztatu po kilku h zaczelo cos trzec przy kolach, trzeba bylo odgiac blache przy tarczach.Niby pomoglo na jakis czas.. Po zrobieniu trasy Polska-Niemcy 1200km przy skrecaniu w lewo zaczelo cos piszczec - tak jakby przy lewym kole przednim. Niestety teraz slysze to nawet przy jezdzie prosto (nie koniecznie przy dziurach- co mogloby wskazywac na zawieszenie.. i nie jest to napewno huczenie jak przy lozyskach).. i nie mamy zielonego pojecia co to moze byc i ile bedzie kosztowac naprawa. Za kilka dni wracamy do Polski i troche boje sie jechac takim samochodem - zeby nic sie nie rozpadlo na trasie.. Po przyjezdzie chcemy odrazu oddac auto do warsztatu, ale boimi sie ze znow trafimy na nie-fachowca.

Polecam Firme Gala Auto z Gdańska tel.501-872-792,ja mam rovera 420i i model 75 oba tam są naprawiane i chodz nasze marki mają ciezki czasem dostęp do części to ten gość załatwi ja zawsze i cena jak uzgodniona przed naprawą to taka końcowa

no i sie posypały autopromocje..

JA ODRADZAM WARSZTAT ANCAR NA PIEKARNICZEJ
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Witam serdecznie. Czytam sobie ten temat i uważam, że w całym trójmieście jest masa bardzo dobrych mechaników. Jest też zatrzęsienie pseudo mechaników, niedbałych i niedouczonych. Pracuje w branży motoryzacyjnej i mam kontakt z bardzo dużą ilością warsztatów. Niestety tych najlepszych ciężko jest znaleźć gdyż często nie muszą się reklamować bo mają wystarczająco dużo klientów stałych i "z polecenia". Generalnie jeśli miałbym jakieś polecić to proponuję zajrzeć do następujących warsztatów:
1. Auto-West, ul. Węglowa 3 Chwaszczyno (teren giełdy) fachowa i rzetelna obsługa przy czym nie są drodzy.
2. Manix, ul. Do Studzienki 28 Gdańsk, właściciel Pan Grzegorz jest istną kopalnia wiedzy z zakresu mechaniki samochodowej.
3. Marek Brylowski, ul. Maki 10, Gdańsk, świetny warsztat o bardzo szerokiej specjalizacji z prawdziwymi fachowcami.

Wszystkie te firmy naprawiają samochody każdej marki i z pewnością nie potraktują Matiza gorzej niż inne samochody.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dziękuję wszystkim za informację, na pewno ustrzegą wielu ludzi przed wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Co do mechaników to mam wielki żal zwłaszcza o to że widzą że na tylnym siedzeniu jest fotelik dla dziecka a i tak potrafią wypchnąć niepełnosprawny, że tak się wyrażę, samochód na drogę a co gorsza w trasę. To po prostu nie do pomyślenia co może się stać bo tak jak wyżej jakiś partacz zamontował tarcze hamulcowe i tragedia gotowa. Może dlatego nie wieżę w multispecjalizację warsztatów i szukam właśnie takiego przyjaznego Daewoo.
Może się mylę ale gdzie taki Matiz albo Tico (uwaga tico ma gaźnik, podobny jak maluch ale niewielu już potrafi go regulować!) a gdzie Lexus z hybrydą. Po prostu nie wierzę że ktoś kto potrafi wyregulować gaźnik poradzi sobie z naszpikowanym elektroniką nowoczesnym modelem.

Przepraszam, za wszystkie błędy ortograficzne które popełniłam oraz za te które jeszcze popełnię! Jestem dys, staram się używać autokorekty ale nie zawsze wychodzi. Przepraszam!

Jak pójdziesz do mechanika posiadającego przynajmniej średnie zawodowe wykształcenie, dokumenty mistrzowskie z cechu, biorącego regularnie udział w szkoleniach i posiadającego literaturę fachową nie zawiedziesz się. Niestety większość mechaników to ludzie z co najwyżej wykształceniem zasadniczym zawodowym, bez tytułu czeladnika, niekształcący się z wysoki mniemaniem o sobie. Dlatego bezpieczniej jest auto serwisować samodzielnie :(

Specjalista od zawieszenia poradzi sobie z zawieszeniem każdego pojazdu (pod warunkiem że dysponuje literaturą), ale z silnikiem może mieć kłopot.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

KOCIO to do Auto Gumu jedz

Akurat regulacji gaznika w tico unika sie jak ognia, lepiej kupic nowy, fabrycznie wyregulowany, i przez cala eksploatacje niczego w nim nie przekrecac.

Też tak słyszałam ms, no i finalnie tikacz skończył z wymienionym gaźnikiem. Zastanawia mnie dlaczego nikt nie chce/nie potrafi regulować gaźników?

Bo tego trzeba się nauczyć. Zainwestować trochę pieniążków w sprzęt. Klientów na takie usługi jest mało więc "nie opłaca się".

To w motorach i skuterach też się nie reguluje tylko wymienia ??

Nie nie, po prostu gaznik tico to bardzo nietypowa konstrukcja, podobno nie do wyregulowania bez "dedykowanej" wiedzy i sprzetu. Powtarzam co slyszalem, tico mialem lata temu i nie mialem problemow z gaznikiem.

Z regulacja gaznika poradzi sobie nawet laik z analizatoem spalin, az tak ulomni wszyscy mechanicy nie sa ;)

Nie znam nikogo kto prywatnie posiada takie specjalistyczne sprzęty jak analizator spalin, on pomaga zdiagnozować różne usterki i mają to tylko warsztaty. Dla mnie ten gaźnik to był zagadką, bo z jednej strony piszą że to łatwe tylko trzeba się trochę znać, a z drugiej nikt takiej usługi nie oferuje.

AUTO WEST - Nie polecam!

Moją opinię o Auto West z Chwaszczyna przeczytajcie poniżej. Jeśli ktoś mi nie wierzy - pocczta@poczta.fm
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja jestem zadowolona z warsztatu w Gdyni na Wielkopolskiej, za bazarkiem po przeciwnej stronie ulicy jakieś 100 metrów jadąc w górę Wlkp. Auto-centrum chyba się nazywa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dzięki dysia, coś już o nich kiedyś słyszałam.

Ostatnio robiliśmy spory remont Matiza, zresztą głównie zajmujemy się samochodami azjatyckimi, mamy więc doświadczenie. Zapraszam:

3City Garage
Trakt sw. Wojciecha 253
Gdańsk
500230213
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Polecam

ANCAR - Morena
Regemet - Wrzeszcz/Oliwa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

motoklinika Gdynia 723 333 888 p.Tomek - wlasciciel, ktory sam mechanikuje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znalazłam fajnego mechanika.. Nazywa się Sławomir Mówiński w Gdyni Obłużu. Pół roku temu miałam wymienione dość ważne elementy zawieszenia i wszystko działa tak jak powinno bez przykrych niespodzianek. Warsztat jednoosobowy, gość ma wiedzę i praktykę, ceny w normie. Naprawia solidnie i po drodze nic nie zepsuje. Nie czaruje i nie naciãga. Polecam, bo sprawdziłam :)

na pewno unikaj warsztatu Promotor na Kartuskiej w Gdańsku (były Set Serwis) - chyba, że masz za dużo pieniędzy, spokoju etc, a uczciwość ludzi przyprawia Cię o mdłości;)

Ja ze swojej strony mogę Ci polecić warsztat, który nazywa się Buba. Znajduje się koło stadionu. Przez ostatni czas naprawiałem u nich moje dwa auta i zawsze byłem bardzo zadowolony z poziomu obsługi i jakości wykonywanych napraw. Ceny również na bardzo przyzwoitym poziomie

AUTO WEST CHWASZCZYNO - Nie polecam

Unikajcie Auto West na terenie giełdy w Chwaszczynie!!! Próbowali uszczelnić 7 czy 8 razy kompresor klimy w Passacie B5, dodam, że zamontowany przez nich samych. W końcu kiedy zorientowali się, że nie potrafią sobie z tym poradzić, przestali odbierać telefon. O pieniądzach zapomnij. Straciłem przez nich masę czasu, nerwów i paliwa na ciągłe dojazdy a Pan Solski obiecuje dużo, niestety nie wywiązuje się z tego. Z uszczelnieniem poradził sobie inny warsztat ale niestety po paru miesiącach padł sam kompresor, błędne koło i strata czasu!!! Zamiast przyznać się do błędu proponują podział odpowiedzialności w ramach gwarancji - jaką winę ponosi klient za niską jakość usług warsztatu?! pocczta@poczta.fm
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam powyższą opinię. Buba, to bardzo dobry warsztat. Muszę przyznać, że świadomość posiadania zaufanego mechanika bardzo ułatwia życie, zwłaszcza jeśli ktoś lubi ostrą i żwawą jazdę, jak ja :). A w tym warsztacie już kilka razy musieli naprawiać efekty moich zabaw i za każdym razem wszystko było jak się należy. No i zdzierają, także oceniam na piątkę z plusem.

Widzę że jest potrzeba więc odkurzam temat bo jest tu sporo ciekawych opini

do daewoo polecam serwis pogwarancyjny daewoo i mercedes gdańsk łostowicka 4 za stacja shell

A dzięki, ich już znam. Nie są źli ale za tą cenę można by oczekiwać czegoś więcej niż metoda wymienimy-zobaczymy. Czasami naprawią, ważne że nie zepsują nic po drodze, no i mają niezłe zamienniki.

Z czystym sumieniem polecam mechanika na Bitwy Oliwskiej w Oliwie . Od jakiegoś czasu dokonuję u niego bieżących napraw i jestem bardzo zadowolony, jest bardzo sumienny i przystępnie kasuje.

miałem różne przeboje, ale ostatnio 2x razy Lema Trans fv bez szemrania, a mechanicy zadbali o auto, polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

AUTO-WEST z Chwaszczyna - oszuści!! Piszę to z pełną odpowiedzialnością. Naprawiają a kiedy pojawi się problem, to o gwarancji czy zwrocie kosztów możesz zapomnieć!! Omijać szerokim łukiem, zresztą w branży krąży o nich zła opinia. Szkoda tylko, że dowiedziałem się o tym po fakcie. Pisałem już o nich w tym temacie jakiś czas temu ale niedawno naciął się na nich również mój znajomy, szkoda, że nie zapytał :/ Z każdym, który ma jakiekolwiek zastrzeżenia do ich pracy postępują tak samo, nie odbierają telefonów. UWAGA NA NICH!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podbijam.

Moja Corsa płata mi figle - nie chce odpalić. Myślałam, że to akumulator albo klemy - akumulator naładowany, klemy oczyszczone. Pierwsze odpalenie ok. Ale jak np. gdzieś postoję i znów chcę odpalić - to jest zonk. Kręci, kontrolki się świecą, a ona nic. Jak mocno ostygnie, to odpali.

Polecicie speca od Opli w Gdańsku? Nie koniecznie ASO, może być pasjonat :)

Z tego co czytam to albo problem z zapłonem albo z podawaniem paliwa.
Nie znam się na Oplu. Pogadaj na forum Opla, może ktoś coś
Na tyle na ile znam mechanikę i elektronikę, to może być wg mnie
- moduł zapłonowy i elementy powiązane
- układ paliwowy
- czujniki temperatury
Nic więcej mi do głowy nie przychodzi.

Edit
Wow. Widzę, ze Twoj post z 2014. Napisz co było jeśli sprawa rozwiązana.

Pruszcz, Janisz: http://www.janisz.pl/ Robią wszystkie marki i to bardzo solidnie. Przynajmniej moje BMW solidnie zrobione.

Kreno z Pierwoszyna

Pisałem już w podobnym wątku, że obecnie swoje Craftery serwisuję u foty-groblewskiego. Zero problemów z terminowością, ceny adekwatne do wykonywanej pracy (nie ma problemu z rabatami przy większej ilości aut), auta zastępcze na czas naprawy itp. Tym mnie właśnie zdobyli i nie mam zamiaru wracać już do nieautoryzowanych samozwańczych "mechaników"

a ja nie lubię wymieniaczy z "ASO"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Większe acz "nieautoryzowane" warsztaty też mają samochody zastępcze.
Zresztą jaka to różnica czy warsztat ma autoryzację czy nie, ważne że znają się i mają dobre części i są terminowi. Reszta to detal.

najwazniejszy sa fachowcy, 883 93 92 91 polecam

Kreno? Może kiedyś, obecnie nie mogę polecić. Byłem jakiś czas temu i moje odczucia są negatywne. Osoba za biurkiem wydaje się nie znać podstaw mechaniki i jeszcze długie terminy naprawy to chyba wynika z braku wiedzy. Usługa naprawy została wykonana poprawnie.

długie terminy to chyba z nadmiaru chętnych. ja tam polecam KRENO. wiedza a doświadczenie kolego to dwie różne sprawy. moja S6 śmiga jak laleczka naprawdę spoko chłopaki,

Nie rozśmieszaj mnie. Tam chyba jest więcej aut mechaników niż klientów. A jeśli chodzi o chłopaków to fakt są spoko, idzie pogadać.

Mój patent to wchodzę na motointegrator - tam jest szukajka i wpisuję adres w którym przebywam. Wyskakuje kilkadziesiąt inter cars czy q-serwisów. Kontatkuje się z najbliższym.
Jeżeli chodzi o części, to też można kontrolować cały proces zamawiania i wykorzystnia. No i cenę na starcie się ustala, później już się nie zmienia. No chyba, że coś nowego wyskoczy.
Raczej lipy nie robią, więc nie mogę narzekać. A nawet mogę polecić.

Inne tematy z forum

JAKI MOTOCYKL (31 odpowiedzi)

Jaki motocykl polecacie jako pierwszy dla osoby która chce używać motocykla dla przyjemności i...

Jaki uchwyt do roweru na dach czy na hak? (4 odpowiedzi)

Siemka Zmieniłem auto na Scenic - rodzinne auto. Zastanawiam się jaki uchwyt na rower będzie...

Poszukuję dobrego mechanika (61 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...