Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Hmm,

Szalenie mi miło, acz nie wiem, jak mam lepiej się zidentyfikować :) Dotychczas pisywałem na forum jako niezarejestrowany, albo '~taki tam' albo '~staszek'

A teraz niechcący wszedłem w buty kogoś innego i jakoś nie mogę przekonać, że ja to ja :) - rzekłbym - nawiązując do wątku - zrobiło się powieściowo :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie zawsze, ale z tego, co zdążyłam przeczytać, to TakiTam się ujawnił na ognisku ;) Zatem jest szansa.

No fakt , nie napisał że to pożegnanie na zawsze , ale i tak trochę smutno... Mam nadzieję , że wróci :)
Ja także lubię wiedzieć z kim piszę , ale w sieci to nie zawsze jest możliwe :))

Ale może R.N. jeszcze nas zaskoczy i powróci w wielkim stylu :)

A ja będę dociekać, bo lubię wiedzieć z kim piszę. Zwłaszcza, że sympatyczne to pisanie :)

A ja na wszelki wypadek nie będę dociekać , kto jest kto :))) Wiem , że ja to ja , za innych głowy nie dam :)))
Vi , Ty wróciłaś , a R.N. się pożegnał :((((( :(((

A mnie się mocno wydaje, żeś ten sam TakiTam.

No w tym rzecz, że ja nic nie wiem o pozdrowieniach, dlatego, żeby nie było wątpliwości, jestem 'Inny'.
Niech będzie, że ja, to ten od książek.

Zaraz , czy to jest Taki Tam od pozdrowień ? Bo chyba przestaję nadążać , coś się zakręcona robię :(((

Witaj Inny- TakiTam:-) Cieszę się, ze raczyłeś nas poinformować o zmianie nicku:)) pozdrawiam:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aby nie było wątpliwości, już jestem Inny-TakiTam, i nie pomylą, bo po co... a TakiTam_ został usunięty.

Swoją drogą, to takich tam to dużo jest..

Klara i półmrok, już mi się podoba.

To w takim razie jeszcze Somoza - z wykształcenia psychiatra - i można to wyczytać w jego książkach. Ale nie spokojna i frapująca 'Jaskinia..' ale 'Klara i półmrok'

ps
Ja to inny taki tam..

To daj znać, czy to Ty TakiTam, czy inny, najlepiej pozdrawiaj, to będziemy wiedzieli :)

Hmm, mam wrażenie, że jest więcej 'takich tam' - tak tylko uprzedzam... bo tu sami 'tacy' się kręcą

Lubię mroczne powieści. Zapamiętam tytuł.

O, a ja nie czytałem dla odmiany Hebanowej wieży!
Jak tylko skończę aktualną, zaraz się do niej wezmę!

'Mag' jest jego pierwszą książką, potem napisał swoją chyba najmroczniejszą i pewnie jedną z mroczniejszych, jakie czytałem - Kolekcjonera..

P.S. Zrobiłam szybki rekonesans, Daniel Martin i Hebanowa Wieża to powieści Fowles'a, które na pewno czytałam. Maga nie. Musiałam sprawdzić, bo strasznie mnie to męczyło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tego nie czytałam, jeno "Dziewczę z sadu" ;)

A czy pamiętacie z dziecięcych lat książkę " Dziewczynka spoza szyby " ? :)

Ja natomiast czytam bardzo różne książki - od dobrych kryminałów/sensacji, przez horrory, obyczajówki do literatury dokumentu/przemyśleń. Kołakowski, Pilch, King, Koontz, Link, wielu innych autorów. Chętnie sięgam po polecane mi przez innych pozycje. Jedne z bardzo pamiętnych książek - Inny świat, Rozmowy z katem, Zbrodnia i kara, Tango, Krzyżacy, Chłopcy z placu broni, Dom sióstr, Pory roku...

Inne tematy z forum

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (13 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Mowa nienawiści ustawa - zagrożenie dla wolności słowa? (7 odpowiedzi)

Hej, Rząd podejmuje działania mające na celu wprowadzenie mowa nienawiści ustawa, która ma...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (699 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...