Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Wiosna! Wiosna!! :)

A film, proszę bardzo: 'Les Chevaliers du ciel' (Sky Fighters) - ale nie pytaj, czy gdzieś dostępny, bo nie wiem... Oglądałem lat kilka temu - taka francuska odpowiedź na 'Top Gun' - tylko z dużo ładniejszymi ujęciami w locie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiosna wiosną, ale naprawdę lubię patrzeć na samoloty, piękne maszyny, szczególnie wojskowe :) Kurka, obejrzałabym jakiś dobry film z pięknymi ujęciami samolotów w przestworzach...

Albo jeszcze dochodzi do siebie , albo nas porzucił ... wszystko możliwe :)

Vilette, widać, że wiosna idzie ;)))

Musimy na razie żyć w niepewności. :) A może fotki ogląda?

Zawsze chciałam poznać pilota, naprawdę :) A egzamin zawsze możesz zdać :)

Właśnie tak się zastanawiam , czy żyje po tej imprezie ;))))

:)))) bez obawy, niedoszłym :)
Z kursem ale bez egzaminu, więc żaden ze mnie pilot :)

InnyTaki, nie mów mi, że jesteś pilotem? :)

Taki Tam od balona był na ognisku, może jeszcze przeżywa ten wypad? ;)

Ależ lubię filmy!

Począwszy od 'Między słowami' - jeden z moich ulubionych filmów, mimo, że tak niewiele się w nim dzieje... poprzez 'Pokój 1408', gdzie reżyser nie zapomniał, czym powinien być dobry horror a skończywszy... może na 'Mój sąsiad Totoro'?

A o balonach to nic nie wiem, jednie w temacie samolotów coś tam wiem...

Z Takim Tamem od pozdrowień rozmawiałaś... ja o locie balonem też chyba z Takim Tamem od pozdrowień , aczkolwiek teraz to już nie jestem pewna :D
Inny Taki Tam , faktycznie , Ty byłeś w wątku o romantycznych... dobra , wobec tego będziesz " Inny Taki Tam" :)))
A gdzie się podziewa Taki Tam od balona ?? Ktoś widział ??

Dzięki za wyjaśnienie :) Ale filmy lubisz oglądać, niekoniecznie nieme?

Wybieram beletrystykę. Podręczniki mogą być za trudne :)

Nieme kino, to nie ja :)
No, pamiętam jeszcze chociażby 'Kaczą zupę' - ale raczej w temacie kina się tak nie udzielam...

A jak lubisz lotnictwo, to niech 'Los jest myśliwym' będzie pierwszą książką (przyznam, że wróciłem do niej...). Służę kolejnymi - od beletrystyko do podręczników lotnictwa (nie żartuję :) )

Będę od książek, a jak zabiorę głos w innym wątku, to mnie rozpoznają (chociaż już zabierałem chociażby o 'romantycznych mężczyznach' ... )

Nie, w wątku : Gdzie poznać interesującego mężczyznę ;) Chyba z TakimTamem od pozdrowień, muszę ich jakoś rozróżniać.

A gdzie gadaliście ?? Też w tym wątku ??

Ja lubię lotnictwo :)

W takim razie będziesz TakimTamem od książek, przynajmniej dla mnie :) Tylko z kim ja gadałam o kinie niemym? Teraz mam zagwozdkę.

Ok, pozostańmy przy 'Inny' i będzie OK.

A że na ognisku nie byłem, to chyba wszystko wyjaśnia.

A jeszcze bardziej dywagując, podchodzę z rezerwą do wszelakiej maści forum, wiedząc, jaki jest statystyczny poziom (podkreślam - statystyczny) - i z taką niechęcią się rejestruję..

A miało być o książkach.... właśnie kończę
'Los jest myśliwym' - jeśli ktokolwiek lubi lotnictwo, to gorąco polecam.. jedna z najwspanialszych książek w tym temacie, na bazie której zrealizowano przynajmniej dwa filmy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Staszek, Staszek Kolasa? Sorry, musiałam ;)

A wniosek z tego taki, że należy się rejestrować i mieć swój własny, jedyny nick, panie TakiTam.

Taki tam , jak już ustalisz konkretnie swą tożsamość , to daj znać , bo sama jestem ciekawa , czy jesteś tym Takim Tam , czy tamtym Takim Tam :D :D ;)))
Dlatego warto od początku się rejestrować ;))

Inne tematy z forum

e-sport (5 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Muza musi grać. (2536 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Domki letniskowe w dobrej cenie (19 odpowiedzi)

Witam. Już się rozglądam za miejscem na przyszłe wakacje i na myśli mamk jakieś fajne i duże...