Kto jest zwolniony z nauk przedmałżeńskich?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Mam pytanie - jak to jest? kto jest zwolniony z nauk przedmałżeńskich? Słyszałam, że czasami jest tak, że się chodzi na samo poradnictwo. Mój kochany twierdzi, że nie musi chodzić ani na to, ani na tamto, bo ma jakiś świstek ze szkoły.

No.... a ja mam maturę z religi.... i co z tego? ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kto jest zwolniony z nauk przedmałżeńskich?

my oboje mamy zaliczone nauki, ale słyszałam, ze nie wszędzie to chonorują :) nie pytaliśmy o to, i zaliczyliśmy i jedno i drugie :)

My mamy zaświadczenia z liceum o odbyciu kursu przedmałżeńskiego, ale i tak musimy zaliczyć poradnictwo rodzinne. Ksiądz nam powiedział, że 3 miesiące przed ślubem, jak zaniesiemy akty chrztu itp, da nam skierowanie na takie nauki.
Nie mam pojęcia, jak jest w przypadku matury z religii. Zadzwoń do księdza, lub podejdź do niego po mszy i zapytaj. NIKT nie udzieli Ci pewniejszej informacji, niż ksiądz :)

tym bardziej, że wiele zalezy od widzi-mi-się ksiedza ... jedni chcą tak, inni tak :)

Dokładnie :) W wielu parafiach w ogóle nie uwzględniają takich licealnych kursów. My nie mieliśmy z tym problemu.. Tylko musimy ten druli zaliczyć ;)

dzięki, dziwne to wszystko i zakręcone....

Ja mam chyba najmniejszy problem z naukami bo niestety gfy u mnie w kosciele sie odbywaly to ja nie moglam chodzic. Pracuje w szkole jezykowej z zajeciami po poludniu i nie bylo mozliwosci abym sie chociaz na jednym pojawila. Nasz ksiadz okazal sie yrozumialy i chcial abym przyniosla tylko swiadectwo z klasy maturalnej z ocena z religii. Ciesze sie choc mimo wszystko chcialabym chodzic z czystej ciekawosci.

my mieliśmy obydwoje karteczki z liceum, jeśli się je zgubi (jak to zrobił mój paskud), to trzeba iść do kancelarii parafii, z której jest ksiądz, który podpisywał w liceum świstki i bez problemu wydadzą nowy:)

Ja przez to ze bylam 1,5 roku po cywilnym to z nauk bylam zwolniona chcieli nas dac na przygotowanie do zycia w rodzinie ale jak pokazalismy babce nasze dziec iatko 6 mieieczne to odpuscila maz powiedzial "nie widac ksiazkowe wykonanie:)

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...