Bez glutenu

Jak w tytule prosilbym o napisanie sklepow gdzie mozna kupic produkty bezglutenowe. Jezeli znaja panstwo restauracje tez chetnie poczytam. Moja zona wczoraj dowiedziala sie ze jest chora na celiakia... Jest zalamana poniewaz to dieta do konca zycia. Dziekuje za pomoc...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Bez glutenu

Np w auchanie jest caly dzial ze zdrowa zywnoscia i tam mozna kupic produkty bezglutenowe.

W leclercu też jest taki dział orientalno-zdrowotny.

Fajny sklep jest na Chrzanowskiego. (Można kupić przez Internet lub na miejscu)

Nie jestem pewna czy przypadkiem w Delikatesach Rybnych Krewetka na Zaspie nie widziałam dużego wyboru produktów - albo w sklepie Daniela na Piastowskiej.

A tutaj na osłodę przepis na ciastka bez glutenu ;) kiedyś jeena Forumka go podała ;)

Dosłownie 5min temu mój Syn się o nie upominał... I weszłam na forum żeby sobie przepis odkopać ;)

"oszinki.:
1 margaryna, 3/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka (białka ubijasz), 1 kleik ryżowy.
masło, cukier i żółtka utrzeć.dodać kleik i później pianę z białek. dobrze wymieszać. formować kulki. zrobić wgłębienie, w które możesz włożyć co chcesz: owoca, dżem, orzech,a migdała. piec na złoto w 180st.C."

Robiłam z kleiku ryżowego (dziecięcego i dorosłego - ten się rozjeżdża) i dziecięcych kaszek ryżowych smakowych, bezmlecznych.
Syn najbardziej lubi z czekoladą i marmoladą różaną. ;)

w kazdym duzym markecie maja produkty bezgl. w biedrze chyba tez cos widzialam. swojemu dziecku zanim wprowadzilam gluten kupowalam produkty bezgl. tutaj:

http://biosklep.com.pl/

generalnie pewnie w kazdym bio-sklepie takowe znajdziesz. pieczywo na pewno maja w biopiekarni ziarno.

mozesz napisac jakie badania wykazaly celiaklie? i jakie objawy zona miala?moze to zwykla nietolerancja glutenu?

Dziekuje bardzo za odpowiedzi na moj post. Niestety badania i glownie gastroskopia z wycinkami potwierdzila ze to nie jest uczulenie na gluten tylko celiakia... Zeby tego bylo malo okazalo sie ze ma bardzi zniszczone (kosmki jelitowe?) wiec laktoze tez musi wykluczyc z diety...

Spokojnie, kosmki jelitowe odbudowują się szybko-jeśli się trzyma dietę, wykluczenie laktozy jest chwilowe do momentu odbudowy.

Musicie zwrócić uwagę na słodycze, wędliny (bardzo często jest dodawany błonnik pszenny). Ja piekę sama wędlinę a kiełbasę typu śląska (grille/ogniska) z firmy Nove Natura- są w Auchan.

No i oczywiście trzeba zwrócić uwagę wszystkim domownikom, żeby nie pchali noża po posmarowaniu masłem, dżemem itp. do pojemnika z którego je osoba chora.
również musicie zachować czystość przygotowania potraw, np. nie mieszać makaronu glutenowego tą samą łyżką co bezglutenowego.

Ja dowiedziałam się o swojej chorobie w 2014, od tego czasu jestem na diecie bg i mogę coś poradzić, dać wskazówki. Jeśli chcesz to pisz śmiało (na forum lub na priv-jak wolisz).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Asiunia i Piotr: proszę napiszcie, jacy lekarzy zdiagnozowali u Was celiaklię w wieku dorosłym. U tych, u których ja byłam słyszę tylko, że jeśli bym miała celiaklię, nie urosłabym i na pewno nie dożyła we względnym zdrowiu trzydziestki.

Gastroenterolog Andrzej Drazek przyjmuje w swissmed na morenie w gdansku. Stwierdzil ze po zastosowaniu diety stan zdrowia sie polepszy. Wiek zony 26lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piotr i Paweł jeszcze posiada dość obszerny dział bezglutenowy, także w sprzedaży internetowej.

Piotr: napisz proszę, jakie badania - oprócz wycinków - jej wykonano?

Po pierwszej gastroskopi wyszło ze ma niewydolnosc wpustu i helicobacter. Po zastosowaniu antybiotykotetapi wykonala badanie krwi: poziom Vit D3 (250H), transaminazy, przeciwciala w klasie lgA przeciw transglutaminazie tkankowej, oznaczyc lgA calkowite i takze z krwi obecnosc antygenow helicobactet pylori

Ja się niestety zdiagnozowałam sama. Zirytowało mnie podejście lekarzy do mojego- nieksiażkowego- przypadku. Wszystkie badania zrobiłam na własny koszt. Fakt trochę kasy na to poszło, ale przynajmniej nie musze się prosić o badania jak nie miałam typowych objawów, tj. kłopotów jelitowych. Robiłam badania :krew- transaminazy i p-ciała p. transglutaminazie tkankowej; gastroskopia.
Oczywiście w badaniach potwierdzono celiakię. Mina lekarza- bezcenne ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuję Asiunia. Ale jakie transaminazy? wątrobowe?

Moja 10-letnia córka od ponad roku jest na diecie bezglut., a wynik p/ciał nadal nie jest w normie(norma jest chyba do 20, a córka ma 80). nie wiem co mam o tym myślec. lekarz mówi, że córka podjada, ale ja wiem, że nie...

To zwróć uwagę na składy tego co kupujesz. bardzo często w wędlinach jest błonnik pszenny, może w składzie są słody jęczmienne, żytnie, owsiane.

k_milka: a jakie przeciwciała badacie?

Nie ma się co przejmować. Kiedyś faktycznie to był problem bo to była bardzo słabo znana choroba a teraz w dodatku jest "moda" na bezglutenowe produkty więc właściwie w każdym większym sklepie możecie znaleźć odpowiednie rzeczy, tak samo jeśli chodzi o restauracje - obecnie przeważnie chwalą się swoją bezglutenowością lub w karcie jest informacja na ten temat przy daniach. Głowa do góry!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

O nie, nie, nie. To nie jest takie proste.

Osoby z celiakia w zwykłych restauracjach jedzą na własną odpowiedzialność. Zazwyczaj restauracje, które oferują dania bezglutenowe nie mogą zagwarantować czystości wykonania potraw (tzn. Brak zanieczyszczenia krzyżowe glutenem) . Chyba, że sa w programie "menu bez glutenu" i przechodzą kontrolę na każdym etapie przygotowania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?