Chińska podróba sałatki chińskiej :)
Podaję proporcje, jakich ja użyłem ale oczywiście można to dowolnie modyfikować:
3 zupki chińskie
4 piersi z kurczaka (połówki) - ok 1 kg
słoik papryki konserwowej
2/3 puszki kukurydzy
4-5 ząbków czosnku
poł kapusty pekińskiej
słoik majonezu (400 g)
przyprawa chińska "5 smaków"
chilli lub cayenne
makaron z zupek zalać jak najmniejszą ilością wrzątku z dodatkiem przypraw z zupek (ale bez oleju/tłuszczu, jeśli jest osobno)
Kurczaka obsypać przyprawą chińską, zgrillować w plastrach grubości ok 1cm a potem pokroić je na drobne paski - wygodniej niż grillować już pociętego na drobno. Ja grillowałem w mikroweli z funkcją grilla - ale można też obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni.
Dodać kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę i kapustę (można zrobić z całej ale wówczas wyjdzie koszmarna ilość :), rozgnieciony czosnek i doprawić wg swojego uznania chilli i ew. przyprawą chińska (jeśli smak z kurczaka będzie zbyt mało intensywny). Całość zabełtać z majonezem.
Smacznego :)
3 zupki chińskie
4 piersi z kurczaka (połówki) - ok 1 kg
słoik papryki konserwowej
2/3 puszki kukurydzy
4-5 ząbków czosnku
poł kapusty pekińskiej
słoik majonezu (400 g)
przyprawa chińska "5 smaków"
chilli lub cayenne
makaron z zupek zalać jak najmniejszą ilością wrzątku z dodatkiem przypraw z zupek (ale bez oleju/tłuszczu, jeśli jest osobno)
Kurczaka obsypać przyprawą chińską, zgrillować w plastrach grubości ok 1cm a potem pokroić je na drobne paski - wygodniej niż grillować już pociętego na drobno. Ja grillowałem w mikroweli z funkcją grilla - ale można też obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni.
Dodać kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę i kapustę (można zrobić z całej ale wówczas wyjdzie koszmarna ilość :), rozgnieciony czosnek i doprawić wg swojego uznania chilli i ew. przyprawą chińska (jeśli smak z kurczaka będzie zbyt mało intensywny). Całość zabełtać z majonezem.
Smacznego :)