Ciasta, ciacha - jak piec? :) porady i podpowiedzi

Zakładam ten wątek, bo mam ogromną prośbę do tych z Was, które sa mistrzyniami w pieczeniu ciast.
Otóż ja do wypieków mam dwie lewe ręce, zawsze mi wychodzi zakalec.
I nie wiem, co robię źle. Nawet jak ładnie wyrośnie w piekarniku, to potem opada i jest klops....

Dlatego proszę o podpowiedzi, co i jak powinno się robić, by ciacho ładnie rosło i nie opadało :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasta, ciacha - jak piec? :) porady i podpowiedzi

jakiego typu ciasta? drożdżowe, biszkoptowe?

powiem tak - z ciast wyszły mi do tej pory tylko - pleśniak, kefirowe z przepisu na forum i pierniczki ;)
inne - klapa
a robię wszystkie tak samo - składniki w temp pokojowej, nie mieszam za długo, piekarnik nagrzany....

drożdżowego nie robiłam nigdy, biszkopty mi opadają ;)
w sobotę chciałam zabłysnąć sernikiem, a wyszła ciapa
(a przepis z opakowania sernixu, który też dodałam, bo chciałam mieć pewność, że mi wyjdzie)

nie wiem... bronię się przed myślami, że nie mam ręki do pieczenia, bo może robię błąd, jakiś oczywisty

help... :)

opadający sernik...

z mojego ulubionego przepisu ciasto przed pieczeniem ma bardzo płynną konsystencję, i po umieszczeniu w blaszce 'odpowietrzam go' uderzając blachą o blat (słyszałam, że powinno się zrzucić na podłogę, ale aż takim hardcorem nie jestem ;)))))

w necie piszą, że zależy od studzenia
http://kotlet.tv/idealny-sernik-jak-zrobic

Aby zrozumieć mechanizm opadania ciasta trzeba wiedzieć dlaczego rośnie.
Drożdże lub proszek do pieczenia powodują powstawanie w cieście dwutlenku węgla w postaci gazowej. Gaz wydatnie zwiększa swoją objętość w funkcji temperatury. Gorące ciasta są plastyczne tzn. mało sprężyste a sernik dodatkowo jest jeszcze ciężki, kiedy więc wyjmiesz ciasto z piekarnika z 200*C.... temperatura zaczyna raptownie spadać.
Wtedy bąbelki gazu tracą swoją objętość, a ciasto z powodu braku sztywności opada. Żeby nie opadało należy uważać żeby nie przeziębić ciasta, łagodnie zmniejszać temp. aż do całkowitego wyrównania z otoczeniem.
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93614-Co-zrobi%C4%87-%C5%BCeby-sernik-po-upieczeniu-nie-opad%C5%82

czyli sernik
-"obtłuc" przed włożeniem do piekarnika
- nie sprawdzać patyczkiem, bo to ciasto mokre, więc patyk i tak będzie mokry
- schładzać stopniowo

a inne ciasta? np biszkopt, babkę?

W zyciu nie slyszalam o metodzie zucania lub obtłukiwania sernika te metode stosuje tylko do biszkoptu pieke duzo sernikow i nigdy nie zdazylo mi sie zeby opadl pieke w 180 st 60 min nigdy nie uzywam wiaderkowego twarogu tylko i wylacznie piatnice albo mazurski do mielenia twaróg z maslem i zoltkami trzeba dluga miksowac minimum 3 min ale warto i 5. Biszkoptu nie mozna dlugo miksowac i trzeba delikatnie po wyjeciu z pieca zawsze zucam nim o ziemie( w blaszce) i odstawiam na blat do ostygniecia Jesli tobie opadaja ciasta to byc moze nie sa jeszcze dokladnie wyrosniete i potrzeba im tych jeszcze 5 min w piecu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mirakula, właśnie użyłam wiaderkowego twarogu, może to był błąd...

u mnie jest tak, że ciacho rośnie ładnie, przychodzi pora sprawdzenia czy dobre, otwieram piekarnik, sprawdzam patyczkiem, i po tym ciasto - ziuuuu - opada

a biszkopta jak robisz? najpierw żółtka z cukrem na biało ucierasz, do tego maka, proszek do pieczenia, a potem wymieszać z ubitą pianą z białek?a jak szybko wyjmujesz po upieczeniu? jeszcze gorący, czy też trzeba poczekać, aż ostygnie w piekarniku?

tu wrzuciłam link do przepisu na biszkopt zrzucany :] właściwie biszkopty nigdy mi nie wychodziły ;) zawsze było jakieś "ale" ;)
aż trafiłam na ten przepis :] http://forum.trojmiasto.pl/do-dziewczyn-ktore-robia-torty-t433732,1,310.html

o, dzięki Aguś :)
to zupełnie inny przepis, niż ja znam (zarówno jeśli chodzi o dobór składników, jak i kolejność ucierania)
upiekę dziś ten biszkopt i zdam relację, jak mi wyszedł :)

ja jak piekę biszkopt to wyciągam z piekarnika jak jest jeszcze ciepły, odwracam do góry dnem i stawiam na szklankach i tak sobie stygnie. Nigdy jeszcze nie opadł :)

zatem, biszkopt się studzi :)
po upieczeniu zrzuciłam go na ziemię, i z powrotem do piekarnika
w chwili wyjmowania miał kształt półkuli, teraz lekko opadł i zrobił się płaski - tak ma być?

i jak teraz wygląda?

mój po ostudzeniu wyglądał tak http://zapodaj.net/images/360876179bc10.jpg

biszkopt po upieczeniu - tatatatatam! ;););)

http://zapodaj.net/25a41a412972d.jpg.html

na zdjęciu wyszło ciemniejsze, niż w rzeczywistości
jeszcze nie przekroiłam, ale wygląda obiecująco ;)
wysoki na 5 cm ;)

ale Twoje Agusia chyba wyższe...

gratuluję sukcesu!!! ;)))
czyli przepis pomógł ;)))

Mo___, dziękuję :)
tak, przepis jest super, idealny
strasznie się cieszę, dziś zrobię mały torcik ;)

Sywlio jeśli chodzi Ci o tradycyjny sernik on zawsze troszeczkę opadnie. Byle nie opadł za dużo.

Sylwiu ja najpierw miksuje mialka ptem dodaje cukier dalej zoltka i na koncu delkiatnie mieszam make z proszkiem do pieczenia nie dodaje maki ziemniaczanej Wyjmuje z piekarnika zaraz po upieczeniu nigdy nie otwieram piekarnika w trakcie pieczenia tzn w trakcie pierwszych 20-30 min

mirakula, czyli Twój przepis jest taki sam, jak ten wyżej, jeśli chodzi o kolejność mieszania składników
i myślę, ze właśnie w tym leży sukces, ja zawsze zaczynałam od żółtek z cukrem, i jak wychodziło już pisałam ;))

moje drogie, a jak podejść do drożdżówki?
na co zwrócić uwagę przy wyrabianiu ciasta, itd?
nigdy tego nie robiłam więc nawet nie wiem, na jakie niespodzianki się nastawiać ;)

Sylwia - super Ci wyrósł ten biszkopt :D w jak dużej tortownicy robiłaś? bo wydaje mi się większy od mojego - ale może to tylko złudzenie? :)

ja w sobotę będę musiała upiec biszkopt, bo moja Mama w nd ma urodziny ;) będzie tort zamiast kwiatka :] tylko jeszcze nie wiem jaki :]

Agusia, robiłam w tortownicy fi 20cm

a jakie smaki Twoja mama lubi? ;)

zaraz bede kręcić kremy, to potem pokażę Wam mój torcik ;) pierwszy w życiu, haha :)

właściwie wszystkie ;) i żadnego nie powinna jeść (cukrzyca bez insuliny) - ale i tak je ;)

heh to zupełnie jak mój Teść ;)
i żadne argumenty nie docierają...

drożdżówka moja lovka!!
chociaż nie mam jeszcze 'swojego' przepisu - lubię ciasto, które po wyrobieniu można klepnąć jak jędrny pośladek ;) chociaż smaczniejsze moim zdaniem wychodzi z takich proporcji gdzie do wyrośnięcia zostawia się lekko lepiące.
niestety nic nie poradzę, bo zmieniam przepisy, szukam kolejnych i zawsze robię na wyczucie....
raz kiedyś na początku przygody wyszedł mi zakalec, ale nawet nie pamiętam dlaczego.. wtedy mogło być to coś prozaicznego na poziomie zimne mleko.

robicie z suchych drożdży czy tradycyjnych?

od robienia ciasta drożdżowego na słodko mam Męża ;)
ja robię chleby, bułki itp. :] bułki do hot-dogów, hamburgerów (toż to masakra żeby 4 zapakowane, nadmuchane gotowe bułki kosztowały 5 złotych), słodkie bułeczki z żurawiną :] bułki z parówkami :] paszteciki drożdżowe ;)

moja Mama całe życie szukała dobrego przepisu na drożdżówkę - żeby się nie narobić :] i wreszcie trafiłam na drożdżówkę z lodówki(tu na forum) i ten przepis przypadł Jej do gustu ;) http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-drozdzowe-t111270,1,16.html?hl=dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka#hl

Mąż robi wg przepisu swojej koleżanki :] czasem wychodzi pulchniejsza, innym razem bardziej zakalcowata - nie wiem od czego to zależy ;0 w każdym razie nie narzekam - byle robił ;) tu przepis (niby ze śliwkami ale robi bez) http://forum.trojmiasto.pl/sprawdzony-przepis-na-drozdzowke-poprosze-t147589,1,310.html

najważniejsze żeby nie sparzyć drożdży - tzn. woda/mleko mają być ciepłe ale nie gorące :]

przyspieszam proces wyrastania - najpierw(miseczkę) drożdże rozmieszane z ciepłą wodą, łyżką mąki(ZAWSZE daję mąkę do drożdży - żeby lepiej rosły, nawet jeśli tego nie ma w przepisie) i cukrem/miodem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50'C (to u mnie najniższa temperatura)
później z wyrobionym ciastem robię tak samo :] dalej z uformowanymi bułkami/chlebem w keksówkach :)
czyli moje "ciepłe miejsce" do odstawienia to nagrzany piekarnik ;) (bo był problem jak kaloryfery latem nie grzały ;))

tamtamtamtatatatatammmm !! :D

http://zapodaj.net/2e4e51247050e.jpg.html

zdobienia godne ręki 3latka, ale co tam ;)
będę się wprawiać :))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i super ;) fajnie wysoki :))) jaki smak zrobilas?
grunt to sie przelamac, trafic na dobry przepis i heja do przodu ;)

Dziewczyny jak przerobic przepis na zrzucany biszkopt na zrzucany biszkopt kakaowy? :) kiedys czytalam ze trzeba dac o tyle g maki mniej ile daje sie kakao. A tu sa dwie maki. Wiec np. po lyzce kazdej maki mniej i dwie lyzki kakao?

miałam dwa kremy - czekoladowy i ajerkoniakowy
czekoladowy dałam na przełożenie, ajerkoniak na wierzch
:)
heh, chyba już nie będę kupować tortów....

a jakbym chciała na wierzch galaretkę, to jak to zrobić? :)

> wstawiam do piekarnika
też tak robię :D wkładam do piekarnika do wyrośnięcia ;) na 40 st ;)

Sylwia, tort świetny! gdyby nie treść napisu to bym się nie zorientowała ;))))

wczoraj wieczorem upiekłam biszkopt na tort(na dzisiaj) :] zrobiłam go w większej tortownicy, bo byłam ciekawa o ile niższy wyjdzie ;) wyszedł tak
http://zapodaj.net/images/bddc749f0d410.jpg

jednak na większą blachę trzeba zwiększyć ilość składników ;P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ładnie Ci wyszedł :))

a podpowiedzcie - czym niealkoholowym nasączać biszkopt?

dzięki :]

do nasączania używam herbaty owocowej/herbaty z cytryną/domowego soku z winogron/wiśni :] może być woda z cytryną i cukrem :] kawa :]

Upiekłam dziś drożdżówkę z przepisu Agusi

wyszła tak sobie, bo
- wydaje mi się, że na samym początku ukatrupiłam drożdże; po wstawieniu zaczynu do piekarnika obserwowałam, jak pięknie rośnie, po czym opadł, przy wlewaniu zaczynu do ubitych żółtek zauważyłam, ze jego konsystencja nie jest jednolita, tzn przy powierzchni kożuch, na dnie woda; nie wyglądało to dobrze, (a może tak ma być?)
- nie dodałam do ciasta masła, co spostrzegłam przy sprzątaniu, hehe,

ciacho wygląda tak

http://zapodaj.net/d880cdbd42e83.jpg.html

Wczoraj zrobiłam drugą, wyszła o niebo lepsza
tym razem zaczyn wyglądał ok, dodałam do niego mąki przed wyrośnięciem,
zrezygnowałam też z dodania skórki pomarańczowej
ilość ciasta z tego przepisu pasuje na blachę 24x24cm

efekt
http://zapodaj.net/6aca421e8171c.jpg.html

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....