Ciasto do pizzy:)

Znacie dobry przepis na ciasto do pizzy?najlepiej żeby ciasto było cienkie i chrupiące:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto do pizzy:)

Wiele próbowałem metod i przepisów ale dopiero pizza na kamieniu wychodzi jak trzeba. Przy rozgrzanym do 250 stopni piekarniku, pizza piecze sie 7 minut wychodzi super. Ciasto 2-5 mm grubosci. Mozna kupic gotowy kamien do pizzy na allegro, ja zamowilem u kamieniarza pod wymiar piekarnika.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to jeszcze podam przepis na 2 pizze (na dwie osoby)

Z paczki drożdzy (babuni ;) ) odrajam ok 1.5 cm i mieszam w 3/4 szklakni letniej wody (ważne - NIE GORĄCEJ) dodaje małą łyżeczkę cukru oraz 2 małe łyżeczki mąki. Mieszam i czekam aż urośnie (będzie chciało wyskoczyć ze szklaki) W misy mam 2.5 szklanki mąki + ze 3 stołowe oliwy z oliwek + większa szczypta soli. Dodaje wyrośniete drożdże ze szklanki i dokładnie wszystko wybrabiam. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce po czym dzile ciasto na pół i rozwałkowuje do odpowiedniego wymiaru. Daj znać jak Tobie wyszło, ale tak jak pisałem kamień to podstawa dobrego ciasta.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

robie takie ciasto jak na chleb ale daje mniej wody, zeby pozniej moc walkowac ciasto :) takim cienko rozwalkowanym wykladam blache(wylozona papierem do pieczenia), robie waleczki z ciasta i doklejam wyzsze brzegi pizzy. Ciasto wylozone na blaszce jeszcze dodatkowo atakuje widelcem ;) i dziurawie miejsce przy miejscu zeby nie roslo :]

kiedys robilam tylko grube ciasto :) az doszlam do tego walkowania ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://pizza-stone.pl/#!/Ciasto_na_pizze - przepis na pizzę, kruchą i smaczną. Proponowana pizza jest wypiekana na kamieniu szamotowym (najlepszy sposób). Odnośnie przepisu i cienkiego i chrupiącego ciasta to musi być ono rozwałkowane na naprawdę cieniutki placek, jak formowałem ręcznie to pizza wychodziła trochę za gruba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....